Diamonds Are Forever
Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για αγορές διαμαντιών από καταναλωτές με «βαθιά» τσέπη έχει οδηγήσει τις τιμές των συγκεκριμένων πολύτιμων λίθων στα ύψη κάνοντας το εμπόριο ακατέργαστων διαμαντιών ανάρπαστο και τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου να πολλαπλασιάζονται. Μάλιστα η ζήτηση διαμαντιών το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τόσο ισχυρή που έχει προκαλέσει ένα επιθετικό ντελίριο αγορών από μεγάλους λιανοπωλητές κυρίως στη Κίνα, στην Ινδία και στις ΗΠΑ δημιουργώντας για πρώτη φορά στα χρονικά σημαντικές ελλείψεις στην ήδη «σφιχτή» εφοδιαστική αλυσίδα. Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει ξυπνήσει τη ρωσική αρκούδα, η οποία βλέποντας το κέρδος από την αυξητική δυναμική της τιμής των διαμαντιών θα βγει να πουλήσει μια μικρή ποσότητα από τα ακατέργαστα διαμάντια που διαθέτει στο κρατικό αποθετήριο, γνωστό ως “Gokhran of Russia”. Το συγκεκριμένο Κρατικό Ταμείο έχει συν τοις άλλοις και μεγάλες ποσότητες από σμαράγδια, ρουμπίνια, ζαφείρια, αλεξανδρίτες, μαργαριτάρια και …κεχριμπάρι. Προς τη κατεύθυνση τώρα των άμεσων κρατικών πωλήσεων πιέζει και η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής διαμαντιών η ρωσική Alrosa (ALRS) η οποία αντιπροσωπεύει το 94% της συνολικής παραγωγής διαμαντιών της Ρωσίας και το 25% των διαμαντιών που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Ο κύριος λόγος για την κατάταξη της Alrosa στην πρώτη θέση εταιρειών εξόρυξης διαμαντιών στον κόσμο οφείλεται σε ένα μοναδικής αξίας ορυχείο διαμαντιών που ονομάζεται Verkhne-Munskoye και ανακαλύφθηκε το 2007. Εκτιμάται ότι σε αυτό το απίστευτο ορυχείο βρίσκονται ακατέργαστα διαμάντια αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης η Alrosa ασχολείται με την κοπή και στίλβωση ακατέργαστων διαμαντιών, όπου στη συνέχεια τα πουλάει καλογυαλισμένα στους μεγαλύτερους εμπόρους κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο, όπως η Tiffany & Co., η Chai Tai Fook και η Rosy Blue. Η μετοχή της Alrosa ζει μεγάλες πιένες καθώς μετά την ανοδική διάλυση του μακροπρόθεσμου καθοδικού στροφέα “R” , στα 76 ρούβλια στα τέλη του 2020 έχει αναπτύξει ταχύτητα για τα 140 ρούβλια, όπου αν διασπαστούν ανοδικά θα δώσουν άμεσα τα 160.
Η βασίλισσα των διαμαντιών De Beers μετράει 133 χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 1888 από τον Βρετανό πολιτικό και επιχειρηματία Cecil Rhodes στη Νότια Αφρική. Πολλοί επικριτές ισχυρίζονται ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε αρχικά με την πρόθεση να ελέγξει και να μονοπωλεί την παγκόσμια προμήθεια διαμαντιών (καρτέλ διαμαντιών), ώστε να ρυθμίζει τη τιμή κάτι που πλέον δεν ισχύει μιας και έχουν μπει πλέον στο παιχνίδι και άλλοι κολοσσοί. Η De Beers δεν έχει μόνο δραστηριότητες εξόρυξης και κατασκευής διαμαντιών αλλά επίσης πουλάει ακατέργαστα διαμάντια μέσω της Diamond Trading Company (DTC). Η δεύτερη κατά σειρά εταιρεία παραγωγής διαμαντιών έχει την έδρα της στο Λονδίνο και ελέγχεται κατά πλειοψηφία (85%) από το τεράστια πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης Anglo American (AAL), πού πέρα από τα διαμάντια δραστηριοποιείται και στη παραγωγή χαλκού, πλατίνας, μεταλλουργικού και θερμικού άνθρακα, σιδήρου, νικελίου, πολυαλογίτη και μαγγανίου. Διαγραμματικά η μετοχή της Anglo American κατευθυνόμενη μέσα από το ανοδικό κανάλι “Z” έχει βρεθεί στα υψηλά δεκαετίας των 3500 βρετανικών στερλινών. Ο σχηματισμός τώρα της τελευταίας άνω σκιάς στο μηνιαίο candlestick έχει φέρει μερικό προβληματισμό στο στρατόπεδο των Bulls, όπου έβλεπαν μπροστά τους τη ζώνη των 3500 με 3715. Η διακράτηση της μετοχής πάνω από τις 3100 στερλίνες θα σπρώξει εκ νέου τη τιμή της μετοχής προς το όριο των 3500.
Στη τέταρτη θέση του μεγαλύτερου παραγωγού διαμαντιών παγκοσμίως (τρίτη είναι η Debswana Diamond Company Ltd. είναι μια κοινή επιχείρηση 50:50 μεταξύ της De Beers και της κυβέρνησης της Μποτσουάνα) βρίσκεται η Rio Tinto Diamonds, μέλος του πολυεθνικού ομίλου Rio Tinto (RIO). Η Rio ήταν η μοναδική εταιρεία που παρήγαγε τα γνωστά ροζ διαμάντια στο εμβληματικό ορυχείο Argyle στη Δυτική Αυστραλία, όπου δυστυχώς έκλεισε. Η πολυεθνική τώρα Rio Tinto παράγει ότι και προαναφερθείσα Anglo American συν το χρυσό, το αλουμίνιο και το ουράνιο. Και σε αυτή τη μετοχική αξία έχει επιτελεστεί τους τελευταίους μήνες ένα ανοδικό «θαύμα» δραπετεύοντας από την 8ετή τυραννία της πολύ σκληρής αντίστασης των 61,50 δολαρίων. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η κατάκτηση μετά από σχεδόν 12 χρόνια των 100 δολαρίων.
Κλείνω με τη καναδική εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Lucara (LUC), όπου έχει χάσει σχεδόν το 90% τις αξίας της από τα υψηλά του 2016 λόγω της μειωμένης ανεύρεσης διαμαντιών στο βασικό της ορυχείο στη Μποτσουάνα. Εκεί όμως που η εταιρεία ήταν έτοιμη να κατεβάσει τα ρολά η τύχη της άλλαξε μέσα σε μια νύχτα καθώς ανέσυρε το μεγαλύτερο διαμάντι που υπάρχει για πάνω από έναν αιώνα. Ζυγίζει 1.111 καράτια ακατέργαστα και αυτή η σωτήρια «πέτρα» πρόσθεσε σχεδόν 150 εκατομμύρια δολάρια στην αξία της εταιρείας, καθώς το απόθεμά της αυξήθηκε στα ύψη. Το διαμάντι μάλιστα είναι τόσο μεγάλο που δεν ταιριάζει στους σαρωτές που ανήκουν στην εταιρεία και έπρεπε να αποσταλεί στην Ευρώπη για να αξιολογηθεί σωστά. Διαγραμματικά η μετοχή δείχνει να ξεφεύγει από τη καταστροφική γραμμή τάσης “W” παίρνοντας ανοδική ρότα μέσα στο κανάλι “A”. Ήδη η μετοχή με τη σημερινή τιμή των 0,82 καναδέζικων δολαρίων έχει πάρει ένα +100% από τα χαμηλά των 0,40 καναδέζικων δείχνοντας διάθεση για τα 1,50.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.