Energy vs Technology
Μέρα με τη μέρα αλλάζουν όλο και πιο πολύ οι συσχετισμοί των δυνάμεων που κινούν τα νήματα του αμερικανικού δείκτη S&P 500. Έτσι ενώ όλο σχεδόν το 2022 λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών οι ενεργειακές εταιρείες είχαν πάρει την ανηφόρα σπρώχνοντας προς τα πάνω τη κερδοφορία των χαρτοφυλακίων που τις διέθεταν τώρα οι έντονες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία με την ύφεση να είναι προ των πυλών έχουν θέσει σε κατηφορικό δρόμο τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρεάζοντας άμεσα τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
Το ETF Energy Select Sector SPDR (XLE) έχει απωλέσει από τις αρχές του 2023 ένα -9% με τις εταιρείες που τον απαρτίζουν να έχουν βαφτεί στο κόκκινο έως και το βαθύ κόκκινο. Για παράδειγμα η Exxon Mobil (XOM) έχει χάσει ένα -3,75% από τις αρχές του έτους ενώ η Chevron (CVX) έχει κυλήσει κατά -13,19%, η Conocophillips (COP) κατά -12,76% ενώ έχουν σχεδόν γκρεμιστεί η Devon (DVN) γράφοντας ένα αποκαρδιωτικό για το μέγεθός της -21,18% και η APA (APA) με το πιο large -27,44%.
Ο κλάδος όμως που έχει πάρει για τα καλά τα ηνία της ανόδου είναι ο τεχνολογικός με το αντίστοιχο ETF Technology Select Sector SPDR (XLK) να έχει αρπάξει από την αρχή του έτους ένα +29% και να συνεχίζει να ανεβαίνει. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο ETF με το τεχνολογικό να τρέχει να καλύψει τη διαφορά που δημιούργησε το 2022 ωθώντας αρκετούς ενεργούς επενδυτές να παίζουν spread ανάμεσα στο XLE vs XLK.
Συντριπτικά είναι πάντως τα κέρδη που έχουν δώσει για το 2023 οι τεχνολογικές εταιρείες με πρώτη την NVIDIA (NVDA) με το εντυπωσιακό +155,74%, τη Meta Platforms (META) με +105,74 , τη Advanced Micro Devices (AMD) με 82,35%, τη Microsoft (MSFT) +34%, την Apple (AAPL) +32.78% κ.α. Σύμφωνα τώρα με την επιμέρους διαγραμματική εικόνα των εν λόγω κλάδων η διαφορά αναμένεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις κατά τους επόμενους μήνες κυρίως εάν τα energy commodities διολισθήσουν ακόμα πιο πολύ.
Αυτή η «μόδα» ίσως περάσει και στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις ενεργειακές να χάνουν λίγο από την… μπογιά τους. Λέτε να έφτασε η ώρα της πληροφορικής;
Απόρροια των νέων δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Wall Street είναι ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 ο οποίος παρά το «κίνδυνο» που αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η αμερικανική οικονομία με το όριο δανεισμού της κυβέρνησης και την πιθανή απειλή υποβάθμισης από τη Fitch συνεχίζει να ανηφορίζει φτάνοντας πλέον στο κατώφλι των 14000 μονάδων.
Πάνω από εκεί θα ανοίξει ο δρόμος για την περιοχή κορύφωσης της άνοιξης του 2022 στις 15260 μονάδες ή δηλαδή ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του +9% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Η απόσταση πλέον που χωρίζει το Nasdaq από τα ιστορικά του υψηλά έχει πέσει κάτω από το 20% από εκεί που χρειαζόταν στο βαθύτερο υπόγειο του περασμένου Οκτωβρίου ένα 60%. Κοινώς δηλαδή έχει καλύψει τα 2/3 της διαδρομής και συνεχίζει ακάθεκτος.
Από την άλλη ο δείκτης που δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του είναι ο παλιάς κοπής βιομηχανικός δείκτης Dow Jones. Εδώ ο δείκτης όχι μόνο δεν έχει πάρει ρότα για να σπάσει ανοδικά το επίπεδο των 34500 μονάδων αλλά αντιθέτως έχει χάσει πτωτικά τόσο τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών όσο και το όριο των 33000 μονάδων.
Πρωτοστάτες στη καθοδική πίεση την εβδομάδα που πέρασε ήταν η NIKE (NKE) με ένα -8,47%, η Walt Disney (DIS) με -5%, η Procter & Gamble (PG) -5.17%, η VISA (V) -3.88% και η Walmart (WMT) με -3,72%. Το ζητούμενο για το στρατόπεδο των Bulls είναι κατά πρώτον η μη είσοδος του δείκτη μέσα στη ζώνη στήριξης των 32500 με 32400 μονάδων και κατά δεύτερον η επιθετική ανακατάληψη του ορίου των 33000 μονάδων.
Το γεγονός πάντως που θα αλλάξει ριζικά τη τάση του δείκτη είναι η ανοδική καταστρατήγηση του μακροπρόθεσμου καθοδικού στροφέα “Q” στις 34000 μονάδες περίπου. Μόνο έτσι θα καταφέρει ο δείκτης να κινηθεί προς την περιοχή των 35600 μονάδων.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.