Πρώτος στο χωριό αλλά τι γίνεται αν ο δήμαρχος αριστερίζει
Δε λέω, καλά μου ακούγεται στα αυτιά, ιδίως αν σου αρέσει η στασιμότητα, η παράφραση του γνωμικού “κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη” που μας πρότεινε πριν από λίγους μήνες η JP Morgan για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά όμως τι γίνεται αν ο δήμαρχος του χωριού αρχίζει και “αριστερίζει”.
Ιδιαίτερα αν ο δήμαρχος ψάχνεται νυχθημερόν για λίγα ψηφαλάκια ακόμα. “Πώς θα δώσω τα Χριστούγεννα κάνα extra επιδοματάκι στους συνταξιούχους του χωριού, ώστε να κερδίσω την εύνοιά τους; Το βρήκα, θα μοιράσω από την περιουσία του Πέτρου και του Ανδρέα. Το είχα ξανακάνει και πήγε μια χαρά, γιατί να μην το κάνω και πάλι. Έτσι κι αλλιώς έχουν και υπερκέρδη. Όσον αφορά δε τη μουρμούρα των συγχωριανών για τις υψηλές ενεργειακές τιμές που πληρώνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο, θα βαφτίσω τη δικιά μου αναποτελεσματικότητα “αισχροκέρδεια” και θα τα πάρω από αυτούς που μου παρέχουν το ρεύμα, τον Βαγγέλη και τον Γιώργη. Έτσι με τα λεφτά των “άλλων” θα κάνω κι εγώ τη δουλειά μου δίχως να ξεβολευτώ“.
Ο δήμαρχος όμως δεν έχει σκεφτεί ότι αν μια μέρα ξυπνήσουν ο Πέτρος, ο Ανδρέας, ο Βαγγέλης και ο Γιώργης αποφασισμένοι να φύγουν πλέον από το χωριό και να πάνε στην πόλη, πού θα βρεθεί ο ίδιος και το χωριό.
Κάπως έτσι λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε έκτακτα να επιβάλει νέα εισφορά για δεύτερη συνεχόμενη χρήση στη Motor Oil (ΜΟΗ) και στην HelleniQ Energy (ΕΛΠΕ), υπολογίζοντας ότι θα εισπράξει το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 250 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα τα πάει στις δημόσιες επενδύσεις (!).
Ουσιαστικά η κυβέρνηση αποφάσισε όχι μόνο να υπερφορολογήσει τα κέρδη των δύο ομίλων, αλλά να τα εκτοξεύσει κατά σχεδόν 100%, μιας που ήδη έχουν περάσει για το 2023 ως φόρο επί των κερδών 231,78 εκατ. ευρώ η Motor Oil και 123,45 εκατ. ευρώ η HelleniQ Energy ή συνολικά 355 εκατ. ευρώ. Να θυμίσω ότι για τη χρήση του 2022, που και πάλι η κυβέρνηση επέβαλε έκτακτη εισφορά, το τελικό ποσό που πλήρωσαν οι όμιλοι ήταν στα 590,24 εκατ. ευρώ για τη ΜΟΗ και 526 εκατ. ευρώ για τα ΕΛΠΕ. Συνολικά δηλαδή πάνω από 1,1 δισ. ευρώ έφυγαν από τα ταμεία των δύο εισηγμένων ομίλων, αναχαιτίζοντας το στρατηγικό τους αναπτυξιακό πλάνο.
Το παράδοξο δε της υπόθεσης είναι ότι και στους δύο ομίλους το μεγαλύτερο ποσοστό του κύκλου εργασιών τους είναι από εξαγωγές και όχι από το εσωτερικό της χώρας. Επίσης η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει έκτακτο τέλος που θα φτάνει περίπου τα 50 με 80 εκατ. ευρώ και στους ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να “γλυκάνει” μέσω των επιδοτήσεων τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι οι όμιλοι από όπου θα πάρει τα λεφτά μοιράζοντάς τα δεν είναι του Πέτρου ή του Ανδρέα, αλλά είναι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο με δεκάδες χιλιάδες μετόχους. Δεν έχει καταλάβει ότι βάζει χέρι στη τσέπη όλων αυτών των μετόχων.
Προσοχή όμως, γιατί αν πάρουν χαμπάρι τα ξένα funds, που ελέγχουν ένα μεγάλο ποσοστό από το μετοχικό τους κεφάλαιο, ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση ψάχνει λεφτά για να πληρώσει επιδόματα θα τους τα αρπάζει μέσα από την τσέπη τους, θα μας φέρουν τα χαρτιά τους κολάρο προκαλώντας τεράστια ζημιά στο Χρηματιστήριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την ώρα που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο η απόφαση για την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, η Motor Oil έφτασε μέσα σε λίγες μέρες να χάνει από την κεφαλαιοποίησή της έως και 355 εκατ. ευρώ ή ένα -12,4% και η HelleniQ Energy ένα -11,2% ή 281 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα με το νέο της επιβολής έκτακτης φορολογίας στους ηλεκτροπαραγωγούς, κάπου στα μέσα του Ιουλίου η μετοχή της Metlen Energy & Metals (ΜΥΤΙΛ) από εκεί που πήγε να πάρει τα 37 ευρώ, βρέθηκε στα 35,2 ευρώ, χάνοντας 257,2 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της και η ΔΕΗ από τα πέριξ των 12 ευρώ κατέβηκε στα 11,19 ευρώ, ή μια ζημιά 290,3 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της. Η ΔΕΗ μάλιστα, αν θυμάμαι καλά, είχε ξαναπληρώσει το μάρμαρο και το 2022 με την τότε έκτακτη εισφορά παραγωγών, τραβώντας 245,32 εκατ. ευρώ από την τσέπη των μετόχων της, με αποτέλεσμα να την οδηγήσει σε ζημιογόνο χρήση 8,915 εκατ. ευρώ. Αν το καλοσκεφτείς δηλαδή, τους τέσσερις αυτούς πολύ σημαντικούς πυλώνες για την ελληνική οικονομία αντί η κυβέρνηση να τους φυλάει σαν κόρη οφθαλμού, τους έσπρωξε να χάσουν μέσα σε λίγες μέρες το τεράστιο νούμερο των 1,18 δισ. ευρώ, προκαλώντας άμεση ζημιά τόσο στους χιλιάδες μετόχους τους όσο φυσικά και στην ίδια την αγορά.
Διαγραμματικά τώρα βλέπουμε τον όμιλο Metlen Energy & Metals να κρατάει ανέπαφη την ευρεία βάση των αγοραστών μεταξύ των 35,50 με 35,10 ευρώ. Όσο η ζώνη δεν διασπάται καθοδικά τόσο θα ανοίγει εκ νέου ένα νέο ανοδικό μέτωπο με τη ζώνη των 36,80 με 37,40 ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ συνεχίζει να λαμβάνει τιμές μέσα στο μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι “C“, έχοντας ως κάτω όριο στήριξης τα 11 με 10,78 ευρώ. Το “μάζεμα” των όποιων ρευστοποιήσεων πάνω εκεί δίχως την επιβολή καθοδική τμήσης θα επαναφέρει τη μετοχή με μεγαλύτερες αξιώσεις πάνω στα 12 ευρώ.
Μέσα σε ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινείται και η μετοχή της Motor Oil, πλησιάζοντας όμως το κάτω του άκρο, που εκτείνεται ανάμεσα στα 23 με 21,80 ευρώ. Η ισχυρή εμφάνιση των αγοραστών μέσα στο εν λόγω εύρος είναι ικανή να ωθήσει τη μετοχή προς το επίπεδο του μέσου των 25,40 με 25,75 ευρώ.
Κλείνω με τη μετοχή της HelleniQ Energy, που φαίνεται να πλησιάζει προς τη γραμμή Μαζινό των αγοραστών ανάμεσα στα 7,28 με 7 ευρώ. Μια γραμμή που δεν πρέπει να περπατηθεί καθοδικά, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε τον στόχο των 8,40 με 8,60 ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.