Τέσσερις εταιρείες που αποτελούν το άσπρο και το μαύρο των Επενδυτικών Επιτροπών
Με τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να έχει αποδώσει ένα +14% λίγο πριν από το κλείσιμο του πρώτου πενταμήνου για το 2024, έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου στα επιφανή “πηγαδάκια” των επενδυτικών επιτροπών τέσσερις εταιρείες που αποτελούν το άσπρο και το μαύρο των συζητήσεων.
Οι δύο από αυτές έχουν εντυπωσιάσει τόσο με τις οικονομικές τους αποδόσεις όσο και με την έντονη ανοδική κίνηση που έχουν δώσει οι μετοχικές τους αξίες. Οι άλλες δύο εταιρείες βρίσκονται στο άλλο άκρο, αυτό της απογοήτευσης, όχι λόγω των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, μιας που είναι σε καλή κατάσταση, αλλά κυρίως λόγω της μετοχικής τους πορείας, που δεν “κολλάει” με τίποτα σε σχέση με αυτό που περίμενε η αγορά. Έτσι, ενώ η πρώτη εταιρική δυάδα έχει σπάσει και με το παραπάνω τις επενδυτικές προσδοκίες, η δεύτερη έχει προκαλέσει μια έντονη ώρες-ώρες δυσαρέσκεια σε σχέση με αυτό που θα μπορούσαν να είναι στο ταμπλό, λόγω των πολύ καλών για αυτές συνθηκών, αλλά δεν είναι.
Στην πρώτη, λοιπόν, ομάδα, με το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών σχολίων, βρίσκονται η Optima Bank (ΟΠΤΙΜΑ) και η Titan Cement International (TITC), με τις μετοχές τους να χτυπάνε ιστορικά υψηλά, αποδίδοντας από την αρχή του 2024 σχεδόν την ίδια ποσοστιαία άνοδο, της τάξης του +49%. Στη δεύτερη ομάδα, που αναμένουμε να πάρουν τα πάνω τους στο δεύτερο ημίχρονο του 2024 ή τουλάχιστον να ισοφαρίσουν την απόδοση του Γενικού Δείκτη, βρίσκουμε τον νεοεισαχθέντα Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), με τις μετοχές τους να συλλαμβάνονται με αρνητικές αποδόσεις, της τάξης του -11,50% και του -4% αντίστοιχα.
Ξεκινάμε με την Optima Bank, που μέσα σε μια διάρκεια 230 και κάτι ημερών από την εισαγωγή της στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βλέπει τη μετοχή της να γράφει ένα εντυπωσιακό +72%, φτάνοντας από τα 6,88 ευρώ στα 11,82 ευρώ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το διημερήσιο διάγραμμα τιμών, που δείχνει τη μετοχή, με το που σπάει την πλάγια συσσώρευση προς τα τέλη Μαρτίου ανάμεσα στα 8 με 7,30 ευρώ, να εκτοξεύεται δίχως να συναντάει στο διάβα της σημαντικές αντιστάσεις.
Η μέχρι τώρα κατάληξη είναι να έχει φτάσει πέριξ των 12 ευρώ και να αποτυπώνει έναν βατήρα μεταξύ των 11,80 με 11,28 ευρώ. Ανοδική διαφυγή και από εκεί θα δώσει σημαντική ώθηση για τα 13 ευρώ. Η μετοχή, όμως, μόνο αδικαιολογήτως δεν ανεβαίνει, καθώς η Optima Bank παρουσίασε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κέρδη στα 32,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 78% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων που φτάνει σε ποσοστό το 25,4% και είναι με διαφορά το υψηλότερο στην Ελλάδα και από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Προχωράμε στην Titan Cement International, που η διαγραμματική της ανάλυση δεν σηκώνει και πολλή κουβέντα, με τον επιθετικό ανοδικό στροφέα “Q” να διαλύει κάθε αντίσταση στο πέρασμά του. Έτσι, η μετοχή της Titan, μετά την τμήση των 20 ευρώ, πήρε μαζί της τα 24, τα 26, τα 30 και τώρα δείχνει να απειλεί και τα 33 ευρώ.
Και αυτός ο διαγραμματικός ταύρος είναι το ίδιο ταύρος και στα οικονομικά του αποτελέσματα, με τη διοίκηση όχι μόνο να δηλώνει αισιόδοξη για τη συνέχεια, αλλά να ετοιμάζεται να βάλει στη Wall Street τη θυγατέρα της, Titan American, επιφέροντας έτσι μια ιστορική αλλαγή στην κεφαλαιακή της διάρθρωση. Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 6,1%, στα 623,7 εκατ. ευρώ, το EBITDA κατά 2,5%, στα 109,8 εκατ. ευρώ, και την καθαρή του κερδοφορία κατά 18,4%, στα 52,4 εκατ. ευρώ. Προσέξτε λίγο, γιατί ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA έχει πέσει στο 1,2x.
Μια εντελώς αντίθετη εικόνα συναντάμε στη μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς από το υψηλό που σημείωσε την ημέρα της εισαγωγής, στα 9,56 ευρώ, έχει ακολουθήσει μια πτωτική πορεία της τάξης του -16%. Μάλιστα η μετοχή σε κάποιες συνεδριάσεις έχασε και τα 8,20 ευρώ, που ήταν η τιμή διάθεσης των μετοχών στη δημόσια προσφορά.
Το παράδοξο είναι ότι όλη αυτή η πτώση της μετοχής συμβαίνει όταν η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σημειώνει ρεκόρ, καταγράφοντας κατά τους πρώτους μήνες του 2024 αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Εδώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 15,3%, στα 114,6 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 29,8%, στα 28,5 εκατ. ευρώ.
Κλείνω με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια και τη μετοχή τους, που φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε έναν τριγωνικό σχηματισμό “Q“, με τη μέχρι τώρα κίνηση να δείχνει ότι πάει μάλλον να δοκιμάσει την κάτω πλευρά του στα 5 με 4,95 ευρώ. Καθοδική τμήση του τριγωνικού σχηματισμού δεν θα έχει και τόσο ευχάριστα νέα για τη μετέπειτα πορεία της. Για να αλλάξει κάτι προς την πλευρά των αγοραστών, θα πρέπει η μετοχή να σπάσει ανοδικά το επίπεδο των 5,46 με 5,50 ευρώ.
Και εδώ έχουμε το παράδοξο να έχει ανέβει σημαντικά ο τζίρος των συναλλαγών σε σχέση με το περσινό πεντάμηνο, για παράδειγμα δείτε μόνο τη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου, με αφορμή το placement της Mytilineos, ο ημερήσιος τζίρος έκλεισε στα 433 εκατ. ευρώ και η μετοχή να μην παίρνει χαμπάρι. Κανονικά, με βάση το φετινό σκηνικό, θα έπρεπε να λάμβανε τιμές άνω των 6 ευρώ.
Κάτι φταίει, αλλά τι;
Για να ακούσουμε και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που θα ανακοινωθούν στις 27 Μαΐου.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.