Game Over…
Αβάσταχτος γίνεται μέρα με τη μέρα ο γιγάντιος «λογαριασμός» που πρέπει να πληρώσει η οικονομία της Ρωσίας από την ανείπωτη στρατιωτική εισβολή της στην επικράτεια της Ουκρανίας. Οι ισχυρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν αρχίσει και επιβάλλουν οι χώρες της Δύσης στη Ρωσία έχουν τέτοιο σχεδιασμό και δομή που μπορούν να οδηγήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην παράλυση της ρωσικής οικονομίας.
Η δε περαιτέρω σταδιακή διάχυση αυτών των μέτρων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας έχουν την ικανότητα να σπρώξουν τη Ρωσία σε μια τέτοια οικονομική δίνη που θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να συνέλθει και να επανέλθει στη κατάσταση που βρισκόταν στα τέλη του 2021.
Βέβαια μαζί με τη Ρωσία αιμορραγούν και αρκετές χώρες της Δύσης όχι μόνο λόγω του πανικού που επικρατεί στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου αλλά και των εκτεταμένων επενδύσεων που είχαν κάνει στην οικονομία της ( ομόλογα, μετοχές, συμπαραγωγή προϊόντων, εξαγορές) με τη μόνη όμως διαφορά ότι εδώ οι επιπτώσεις θα είναι βραχύβιες και διαχειρίσιμες παρά τις εκρηκτικές τιμές στην ενέργεια, την επιδείνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και φυσικά την πυροδότηση ενός υψηλότερου πληθωρισμού.
Για τους στατιστικούς τύπους να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου η Ρωσία είναι ο 16ος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στον κόσμο, κυρίως ως προς το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο ενώ η Ουκρανία βρίσκεται στην 48η θέση, με κυρίαρχες τις εξαγωγές σιτηρών και σιδηρομεταλλεύματος.
Ο λογαριασμός λοιπόν των συνεπειών έχει αρχίσει και φαίνεται και με το παραπάνω τόσο στο ρούβλι όσο και στο ρωσικό χρηματιστήριο. Η διαγραμματική εικόνα στο ETF στο iShares Russia (ERUS) παρουσιάζει ένα ιδιότυπο “Game Over” καθώς έχει φτάσει στα ιστορικά χαμηλά των 10 δολαρίων σύμφωνα με το κλείσιμο της Τετάρτης την ίδια ώρα που το ρωσικό χρηματιστήριο έχει κατεβάσει ρολά από τις 25 Φεβρουαρίου. Οι απώλειες που έχουν δημιουργηθεί από τα πρόσφατα υψηλά στα 53 δολάρια ξεπερνούν το -80%.
Πραγματικά δε θα ήθελα με τίποτα να μοιραστώ τη ψυχρολουσία που έχουν υποστεί οι Ρώσοι επαγγελματίες του χρηματιστηριακού γίγνεσθαι όπως επίσης και οι επενδυτές θεσμικοί και μη, καθώς από τη μια άνοιγαν σαμπάνιες υπό τη συνοδεία μπελούγκα γιορτάζοντας την καταγραφή υψηλών 10ετίας και από την άλλη με αυτή τη καταστροφική κίνηση της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα βήμα πριν την οικονομική αυτοκτονία.
Επώδυνο στραγγαλισμό έχει υποστεί και η αναλογία του δολαρίου με το ρούβλι (USDRUB), καθώς κάτι οι κυρώσεις, κάτι τα capital controls από τη Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, κάτι η υποβάθμιση σε junk από τη Fitch και τη Moody’s έχει φέρει την ισοτιμία έως και στα 122 ρούβλια ανά ένα δολάριο ή σχεδόν +65% από τα μέσα του περασμένου Φλεβάρη.
Τώρα η ισοτιμία ναι μεν έχει υποχωρήσει στα 103 ρούβλια από τις επανωτές παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας αλλά η κατάσταση μπορεί άνετα να ξεφύγει και να οδηγήσει τη τιμή πάνω από τα 150 ρούβλια προκαλώντας ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγοραστική δύναμη των πολιτών της χώρας.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.