ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πανίσχυρα και χρυσοφόρα τα assets που διαθέτει
Στο προσκήνιο έχει βγει για ακόμα μια φορά η ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος υποδομών, παραχωρήσεων και καθαρής ενέργειας της χώρας.
Η αρχή έγινε από την πολύ επιτυχημένη ιδιωτική τοποθέτηση των 6 εκατ. μετοχών ή σε ποσοστό 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στα 13,20 ευρώ σε 10 ισχυρούς ξένους επενδυτές. Ακολούθησε η κατοχύρωση της νέας μεγάλης σύμβασης παραχώρησης στο βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ (Χανιά – Χερσόνησος) ανεβάζοντας στα ύψη το νούμερο των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει, ενώ εκεί που περπατούσε “σκούπισε” και τη σύμβαση για τη κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι συμφερόντων της καθόλα έτοιμης προς εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Noval Property συνολικού προϋπολογισμού 96,5 εκατ. ευρώ.
Για να μη μακρηγορούμε γιατί αν συνεχίσουμε και αναφέρουμε τα επιτεύγματα και τα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος θα χρειαστούμε αρκετό δημοσιογραφικό χώρο θα πω μόνο ότι τα τεράστια χρυσοφόρα assets που έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα η ΓΕΚ Τέρνα έχουν τη δύναμη όχι μόνο να τη μεγεθύνουν οικονομικά αλλά να την εξακοντίσουν σε μια κερδοφορία EBITDA που μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.
Ήδη η Πειραιώς Χρηματιστηριακή βλέπει σε πρόσφατη ανάλυσή της τα 1,2 δισ. ευρώ σε EBITDA μέσα στο 2026 ανεβάζοντας την τιμή-στόχο της μετοχής στα 22,20 ευρώ ή ένα +52% από το χθεσινό κλείσιμο των 14,60 ευρώ.
Μια εκτίμηση όμως η οποία βγαίνει από τις ήδη υπάρχοντες συμφωνίες, δίχως να υπάρχει μέσα ο ΒΟΑΚ και δίχως την πρόσθεση των νέων έργων που θα χτυπήσει μέσα στην τριετία. Ούτε φυσικά μέσα στην εκτίμηση του 1,20 δισ. ευρώ EBITDA, που έχω την εντύπωση ότι θα έρθει πολύ πιο νωρίτερα από το 2026, υπάρχει ο στρατηγικός άσσος του ομίλου που ακούει στο όνομα “αναβάθμιση” των υπαρχόντων γερασμένων υποδομών της χώρας στις νέες ανάγκες ζωής του Έλληνα πολίτη.
Επίσης στα επόμενα χρόνια αναμένεται να βγουν νέα έργα προϋπολογισμού άνω των 30 δισ. ευρώ. Μόνο και μόνο ο προϋπολογισμός που υπάρχει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαχείριση των υδάτων υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής (αντιπλημμυρική θωράκιση, φράγματα, λιμνοδεξαμενές, αύξηση αρδευόμενων εκτάσεων, εμπλουτισμός υπόγειων υδάτων, ανακαίνιση δικτύου, γεωτρήσεις, διαχείριση απόληψης νερού, διαχείριση αποβλήτων κ.λπ.) πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ. Αν βάλουμε σε αυτά και τα έργα για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας όπως επίσης και αρκετά σημαντικά επιμέρους έργα όπως για παράδειγμα νέα νοσοκομεία, φοιτητικές εστίες ή εκείνο της μεταφοράς των 9 υπουργείων που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτίρια στον χώρο της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ το όριο των 30 δισ. ευρώ το ξεπερνάμε.
Όσον αφορά τώρα την απαράδεκτη παραφιλολογία γύρω με τον υψηλό δανεισμό της ΓΕΚ Τέρνα έχω να αναφέρω ότι:
Πρώτον, ο οποιοσδήποτε και αν έπαιρνε τη σύμβαση για την Αττική Οδό ή την Εγνατία Οδό πάλι σε τραπεζικό δανεισμό θα πρόσφευγε μιας που τα τεράστια αυτά νούμερα δεν μπορούν να σηκωθούν από τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα κανενός κατασκευαστικού ομίλου.
Δεύτερον, πέρα από ό,τι ακούγεται οι τραπεζικοί οίκοι, με πολύ μεγάλη τους χαρά, υπογράφουν ήδη τη δανειοληπτική σύμβαση με τη ΓΕΚ Τέρνα. Μάλιστα η αναμεταξύ τους “ευγενής” άμιλλα για τον εν λόγω πελάτη, που παρεμπιπτόντως τους στήριξε ενεργά τα πέτρινα χρόνια της κρίσης έχει φέρει ένα πολύ καλό τελικό επιτόκιο για τον όμιλο.
Tρίτο στοιχείο που είναι και το πιο σημαντικό είναι ότι η δανειακή συμφωνία θα περιλαμβάνει έναν δανεισμό αξίας 2,7 δισ. ευρώ για την Αττική Οδό και άλλα 1,1 δισ. ευρώ για την Εγνατία Οδό. Όμως και τα δύο δάνεια ρίχνουν στην κυριολεξία τον όμιλο στα πούπουλα, μιας που το ένα, αυτό της Αττικής, θα έχει διάρκεια 22 χρόνια (25 χρόνια είναι η σύμβαση παραχώρησης), ενώ της Εγνατίας θα έχει διάρκεια 28 χρόνια (35 χρόνια η σύμβαση παραχώρησης).
Τi σημαίνει αυτό ταμειακά;
Χονδρικά ο όμιλος θα καλείται κάθε χρόνο να περνάει ως χρηματοοικονομικά έξοδα περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα μόνο από τα διόδια θα έχει λειτουργικές ταμειακές ροές πάνω από 450 εκατ. ευρώ (!). Κοινώς δηλαδή κάθε χρόνο θα μένουν στον όμιλο 250 εκατ. ευρώ που φυσικά δεν θα υπήρχε ούτε ένα ευρώ από αυτά αν δεν έπαιρναν τις δύο αυτές μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης.
Τέταρτον, στα 450 εκατ. ευρώ που ανέφερα παραπάνω είναι μόνο τα έσοδα των διοδίων, όμως η ΓΕΚ Τέρνα μπορεί να κατεβάζει έσοδα και από τη κατασκευή, την επέκταση, τη διαχείριση των δρόμων, τη συντήρηση και φυσικά την “προσαρμογή” στις ανάγκες της κάθε πενταετίας. Για παράδειγμα στη λέξη προσαρμογή θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο όμιλος που διαθέτει περίπου 2.000 χιλιόμετρα οδικών παραχωρήσεων έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει ανά 60 χιλιόμετρα και έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με ό,τι έσοδα φέρνουν αυτοί.
Εύκολα λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει ότι τα περί “δυσβάσταχτου” δανεισμού είναι απλά… άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι η ΓΕΚ Τέρνα, όπως άλλωστε ανέφερα και παραπάνω, αν μείνει μόνο με τα υπάρχοντα assets χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα άλλο και τα δουλέψει, έχει την άνεση μέσω των τεράστιων χρηματοροών να παράγει υψηλή κερδοφορία που μπορεί να οδηγήσει έως και το τριπλασιασμό αυτής του 2023. Πού να προσθέσει δηλαδή και όλα τα υπόλοιπα assets που πρόκειται να κερδίσει από την πίτα των 30 δισ. ευρώ.
Φυσικά η υπάρχουσα κεφαλαιοποίηση των 1,5 δισ. ευρώ από έναν όμιλο όπου θα φέρνει στα επόμενα χρόνια EBITDA της τάξης των 2 δισ. ευρώ μόνο ως μια απίθανη επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται λίγο πριν διαλύσει ανοδικά το φράγμα των 14,80 ευρώ. Πάνω από εκεί θα ανοίξει ο ανηφορικός δρόμος για τα 17,50 ευρώ ή ένα +20% από τη τωρινή, ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στα 20,15 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.