Γενικός Δείκτης: Παίζοντας με τα σενάρια της κάλπης
Έφτασε η ώρα λοιπόν να κάτσει ο «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του» με την ελπίδα φυσικά να μην κάτσουμε συνειρμικά όλοι στον πάγκο και κοιτάμε αποσβολωμένοι το πολιτικοοικονομικό χάος.
Πάντως από τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη φαίνεται ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν και ιδιαίτερα από αυτό που θα αποφασίσουν οι Έλληνες πίσω από το μπλε παραβάν. Δεν νιώθουν ότι «κινδυνεύουν» από το εκλογικό αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη. Για αυτό ακριβώς και ο Γενικός Δείκτης περιδιαβαίνει εδώ και μέρες στη γειτονιά των 1140 με 1116 μονάδων που βρίσκεται στα υψηλά καντούνια της τελευταίας οκταετίας.
Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να δούμε μακριά, πέρα από την εκλογική αναμέτρηση κρατώντας ως επενδυτικά κιάλια τα πολύ δυναμικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα δεκάδων δισ. ευρώ που είχε ποτέ στη διάθεσή της η Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027), το πυραυλοκίνητο φετινό τουριστικό κύμα και φυσικά την πολυπόθητη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Επειδή όμως μια εκλογική διαδικασία μπορεί να κρύβει και κακοτοπιές θα τολμήσουμε να δώσουμε με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτά τουλάχιστον που βρίσκονται στο φως της δημοσιότητας, κάποια βασικά σενάρια και την αντίστοιχη αντίδραση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη. Πάμε λοιπόν…
Σενάριο πρώτο και ίσως και το πλέον πιθανό είναι η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Εδώ φυσικά θα παίξει σημαντικό ρόλο η διαφορά ανάμεσα στα πρώτα κόμματα που θα καθορίσει πέρα από το πόσο ακανθώδη θα είναι η διαδρομή έως την επόμενη κάλπη και τη συμπεριφορά της αγοράς στις πρώτες μέρες που πραγματοποιούνται οι διερευνητικές εντολές ανάμεσα στα κόμματα. Αν για παράδειγμα «βγαίνουν οι αριθμοί» και η διερευνητική έχει πάει στο δεύτερο κόμμα που φαίνεται βάση των εκλογικών αναλυτών ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ένα μικρό αγχωτικό πατατράκ θα το πάθει η αγορά. Έτσι λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έχει ως κάτω όριο σε ένα τέτοιο βραχυχρόνιο ενδεχόμενο φοβικών ρευστοποιήσεων την περιοχή στήριξης των 1045 ή έως και ένα -8% από τα παρόντα επίπεδα τιμών.
Όσον αφορά το πάνω όριο ανάλογα πάντα με την ποσοστιαία διαφορά ανάμεσα στα πρώτα κόμματα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανοδική διάσπαση του υψηλού των 1141 μονάδων με βίαιη κίνηση προς τις 1200 μονάδες έχοντας ως αιτία την πιθανή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές.
Το δεύτερο σενάριο έχει να κάνει με τη δημιουργία συγκυβέρνησης από τις πρώτες εκλογές ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Κάτι που φυσικά θα σημαίνει ότι δεν υπάρχει ορατή δυνατότητα δημιουργίας αυτοδύναμης κυβέρνησης στις 2 Ιουλίου. Εκεί λοιπόν είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό πάγωμα. Μάλιστα μέχρι που να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα στη κοινή χάραξη της νέας πολιτικής συνεργασίας ο Γενικός Δείκτης μπορεί να χάσει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων και να βρεθεί σε μετωπική με τη στήριξη που παρέχει η ζώνη των 990 με 980 μονάδων ή έως και ένα -13% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Παρά όμως το όποιο πισωγύρισμα αμφιβολίας η κύρια τάση δεν αναμένεται να αλλοιωθεί, οπότε η συνέχεια θα οδηγήσει έστω και καθυστερημένα το δείκτη πάνω από τις 1200 μονάδες.
Τρίτο σενάριο η πρόκληση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με ή χωρίς, στην περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τη συνδρομή και κάποιων άλλων κομμάτων που θα καταφέρουν να εισέλθουν στη Βουλή. Εκεί φυσικά θα υπάρξει μια βραχυχρόνια έντονη αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να σχηματίζει μια μεσοπρόθεσμη κορύφωση στις 1150 με 1140 μονάδες και να πραγματοποιεί μια εκτενή καθοδική διολίσθηση έως ότου μάθει κάτι παραπάνω από την κοινή οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσουν τα δύο κόμματα. Το κάτω όριο της κίνησης μπορεί να βγάλει το Γενικό Δείκτη πάνω στη γραμμή Μαζινό των 920 με 900 μονάδων ή ένα -20%. Έχοντας όμως τη κρυφή ελπίδα ότι το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει διδαχθεί αρκετά από τη στριφνή πορεία του το 2015 -2016 είναι πολύ πιθανό να μη μας αφήσει να δούμε τιμές κάτω από τις 900 μονάδες ενώ με την πάροδο του χρόνου όσο πιο πολλά θετικά διαπιστευτήρια δίνει στην οικονομία της χώρας τόσο θα αυξάνει το ποσοστό να ξαναδούμε τα υψηλά των 1150 μονάδων.
Το τέταρτο σενάριο είναι το πλέον καταστροφικό και έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» με τη σύμπραξη και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η κυβέρνηση αυτή θα αναλωθεί για μήνες σε ένα εμφύλιο κομματικό πόλεμο υπό το βάπτισμα της «Δικαιοσύνης» αφήνοντας ένα ανεξέλεγκτο και πολύ επικίνδυνο κενό στα οικονομικά δρώμενα και όχι μόνο, γιατί θα έχουμε πλέον και έναν γείτονα που θα ακονίζει για τα καλά τα μαχαίρια του. Εκεί λοιπόν ο Γενικός Δείκτης πέρα από το γεγονός ότι τις 1150 μονάδες θα τις ξαναδεί ένας Θεός ξέρει πότε θα θέσει από την επόμενη μέρα ως μεσοπρόθεσμο κάτω όριο την περιοχή των 780 μονάδων ή ένα -30%.
Τέλος υπάρχει και ένα πέμπτο σενάριο της συγκυβέρνησης των τριών πρώτων κομμάτων. Σιγά να μην βέβαια αλλά το σενάριο αυτό όσο και αν ξενίζει μπορεί να οδηγήσει σταδιακά το Γενικό Δείκτη πάνω και από τις… 1350 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.