Γενικός Δείκτης: Ψάχνοντας τον επόμενο χάρτη τάσης
Προς αναζήτηση νέου σχεδιασμού και βραχυχρόνιας πορείας βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου μετά και το χάσιμο του ανοδικού χάρτη που πρόσφερε από τα μέσα του περασμένου Οκτώβρη το μεσοπρόθεσμο κανάλι “C“. Η μετέπειτα δε ανοδική προσπάθεια στις 21 Μαρτίου για την επανείσοδο του δείκτη μέσα στο εν λόγω κανάλι βρήκε αντίσταση πάνω στην καμπύλη αντίστασης “W”, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο βεβαρημένο βραχυχρόνιο διαγραμματικό περιβάλλον για τη μετέπειτα καθοδική πορεία της αγοράς μέσα στη ζώνη στήριξης των 1400 με 1380 μονάδων.
Ζητούμενο είναι η διατήρηση της βάσης των 1380 μονάδων ώστε ο δείκτης να καλλιεργήσει τις κατάλληλες αγοραστικές δυνάμεις ανακατάληψης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών του σημείου των 1415 μονάδων. Σενάριο, όπου αν ολοκληρωθεί επιτυχώς θα επαναφέρει τους αγοραστές στο προσκήνιο προκαλώντας έτσι το αίσθημα της αμφιβολίας σε όσους ρευστοποίησαν αναμένοντας τη συνέχεια στην πτωτική κίνηση του δείκτη.
Πάνω από εκεί θα έχουμε να κάνουμε με την καμπύλη “W” στις 1426 μονάδες και τα υψηλά των τελευταίων 13 ετών στις 1438 μονάδες.
Στην περίπτωση όμως που αποτυπωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις ένα candlestick με το σώμα του να βρίσκεται εξολοκλήρου κάτω από τις 1380 μονάδες, που σημαίνει ότι το υψηλό της ημέρας θα είναι κάτω από τις 1380 μονάδες, τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της υπάρχουσας καθοδικής πορείας προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1350 μονάδων ή ένα ακόμα -2,6% από το χθεσινό κλείσιμο.
Κάτω από εκεί η κίνηση του δείκτη θα αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα απειλήσει τον Keltner Channel των 100 ημερών στις 1338 μονάδες ξεφεύγοντας πλέον από τα όρια της πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης “χωνέματος” της τελευταίας μεγάλης ανοδικής κίνησης του +30% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου στις 1105 μονάδες.
Προσοχή, γιατί εδώ η ανάλυση μιλάει για τη βραχυχρόνια πορεία του Γενικού Δείκτη μιας που η μακροχρόνια παραμένει έντονα ανοδική με στόχο τιμές μέσα στη μεγάλη περιοχή του Μαΐου 2010 με Μαρτίου 2012 ανάμεσα στις 1630 με 1725 μονάδες. Για να διαλυθεί το ανοδικό momentum της αγοράς θα πρέπει ο δείκτης να βρεθεί κάτω από τις 1170 μονάδες κάτι που δείχνει βάση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας και του μικροοικονομικού των εισηγμένων εταιρειών με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα που αναμένονται για το 2024 να είναι μακράν εκτός πλάνου. Επίσης σημαντικά σημεία αναχώματος και έντονης ανοδικής προώθησης θα προκληθούν από τις πρώτες ανακοινώσεις των εταιρικών στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Από τις επιμέρους τώρα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εντοπίζουμε στο διάγραμμα ποσοστιαίας αντιπαράθεσης με το Γενικό Δείκτη από τα υψηλά που έχει γράψει στις 4 Μαρτίου την ανοδική υπεροχή της ΓΕΚ Τέρνα και της θυγατέρας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι όπως όλα δείχνουν έτοιμη να έρθει σε “γάμο” με βαθύπλουτο γαμπρό από τα Αραβικά Εμιράτα. Έτσι παρά τη πτώση του Γενικού Δείκτη κατά ένα -3,60% η μεν ΓΕΚ Τέρνα έχει αδράξει ένα +14% ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα +11%.
Από την άλλη πλευρά όμως του νομίσματος έχει βρεθεί ο όμιλος Viohalco με ένα -15%, η Τράπεζα Πειραιώς με ένα -12% παρά τη θετική έκβαση της δημόσιας προσφοράς ουσιαστικής ιδιωτικοποίησής της και ο Μυτιληναίος με ένα -7%.
Αλήθεια ο τελευταίος τι θέλει στις μπροστινές θέσεις της πτωτικής κίνησης. Συνήθως καθόταν γαλαρία. Βέβαια τα χρονικά όρια πτώσης στον Μυτιληναίο θα στενεύουν σημαντικά εν αναμονή και των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024 στις 25 του Απρίλη.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.