Η πράσινη ενέργεια και ο αυτοκράτορας
Η ευρωπαϊκή ισχυροποίηση της περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας γύρω από τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην όλο και αυξανόμενη επιδείνωση της μεταβολής του παγκόσμιου κλίματος, όπως επίσης και η άμεση ανάγκη ενίσχυσης μετά και την ενεργειακή κρίση των προοπτικών ενεργειακής αυτονομίας δημιουργεί μια απίστευτη στα χρονικά συγκυρία ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η δε προτεραιότητα που πρόκειται να δοθεί μέσω των επενδύσεων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στην πράσινη ενέργεια έως το 2030 εμπεριέχει τόση ωστική δύναμη ώστε να μπορεί να προκαλέσει έκρηξη μεγατόνων ανάπτυξης και κερδοφορίας στον κλάδο των ΑΠΕ.
Το αδιαμφισβήτητο φαβορί για κάποιον επενδυτή, θεσμικό ή μη, που θα ήθελε να συμμετάσχει στην απίστευτη αυτή συγκυρία ανάπτυξης που προδιαγράφεται για την επόμενη 7ετία δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον “αυτοκράτορα” του κλάδου, τον όμιλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (ΤΕΝΕΡΓ), που κατέχει νομοτελειακά και τη δύναμη να αδράξει στο μέγιστο το κερδοφόρο αυτό γιγάντωμα της πράσινης ενέργειας.
Έναν μεγάλο όμιλο που έχει θέσει ως αρχικό στόχο τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3,3 GW έως το 2025 και 6,4 GW έως το 2029, εκπονώντας ένα στρατηγικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα φτάσει τα 5,5 δισ. ευρώ και θα είναι ικανό να παράγει ετήσια έσοδα άνω του 1,25 δισ. ευρώ και EBΙTDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
Στο μέσο του χρονικού προγράμματος η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα φέρνει στους μετόχους ένα EBITDA πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ όπου αν το παραλληλίσουμε ευθέως με το 12 φορές το EBITDA που έλαβε χώρα η εξαγορά της Anemos Holdings του Ελλάκτωρα από τη Motor Oil Renewable Energy μας βγάζει μια συνολική τιμή εξαγοράς για τον όμιλο στα 4,8 δισ. ευρώ ή τη διπλάσια αξία από αυτή που έχει στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Οπότε καλό είναι να μην “κολλάτε” ντε και καλά πάνω στο εκκολαπτόμενο deal με τη First Sentier στα 22 με 24 ευρώ ή στα έως 2,8 δισ. ευρώ της συνολικής προσφοράς ξεχνώντας τελείως τις τεράστιες δυνατότητες κερδοφορίας του ομίλου για τα επόμενα χρόνια που θα ανεβάσουν υψηλότερα την αξία της ως “νύφη”.
Παρεμπιπτόντως, πληροφορίες που έχουν να κάνουν με το προαναφερόμενο deal αναφέρουν ότι το τραπεζικό κομμάτι της χρηματοδοτικής υποστήριξης έχει κλείσει και οι συζητήσεις βρίσκονται στο τελευταίο… μίλι.
Άλλωστε παραδοσιακά στις μεγάλες εξαγορές το 90% είναι εύκολο να περπατηθεί ενώ το υπόλοιπο 10% που έχει και τις τελευταίες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν πριν πέσουν οι υπογραφές έχει και λίγο χωματόδρομο.
Όσον αφορά επίσης στη φήμη, γιατί περί αυτού πρόκειται, της εξόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον MSCI Greece Standard, το μόνο που έχω να εναποθέσω είναι το ρητό του Γκάντι… “Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος, επειδή δεν τη βλέπει κανείς.”
Ο όμιλος βέβαια μέσα σε όλα αυτά μόνο “pause” δεν κάνει καθώς συνεχίζει να αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ του στις ΑΠΕ ξεπερνώντας πλέον το όριο των 1,2 GW έργων σε λειτουργία από τα 905 MW που ήταν στο τέλος του 2022, ενώ μέχρι το τέλος του 2023 υπάρχει πιθανότητα να το αυξήσει στα 2 GW, κάτι που σημαίνει ότι το τρέχον έτος σέρνει περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας που θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις τη μετοχική αξία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.
Μόνο και μόνο αν βάλουμε την είσοδο μέσα στο 2023 του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, στο Καφηρέα Ευβοίας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW, όπου έχει ανεγερθεί το 90% περίπου της συνολικής δυναμικότητας του έργου, με την ολοκλήρωσή του να αναμένεται μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου για το 2023 θα εκτοξευθεί στο +40% σε σχέση με το 2022.
Παράλληλα μερικά από τα έργα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, εκτός από την Εύβοια, είναι το mega φωτοβολταϊκό των 246,4 MW στον Έβρο, τα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 222,3 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας ενώ στα σκαριά υπάρχουν τουλάχιστον τρεις συμφωνίες για φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 50 MW στην περιοχή της Άρτας, και αιολικά ισχύος 230 MW στην Αιτωλοακαρνανία καθώς και για ένα φωτοβολταϊκό σταθμό 140 MW στη Βουλγαρία.
Επίσης, τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει και το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης στη χώρα που θα αναβαθμίσει το εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και το ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας συμβάλλοντας καθοριστικά στη σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος, στη μείωση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Μιλάμε για την επενδυτική ναυαρχίδα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αξίας 646,3 εκατ. ευρώ, το εμβληματικό project αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή καθαρής ενέργειας που υπολογίζεται σε 816 GWh.
Πέρα όμως από αυτό το σημαντικό έργο αποθήκευσης ενέργειας ο όμιλος προωθεί και το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ δρομολογεί αντίστοιχα έργα αντλησιοταμίευσης στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.
Εδώ να αναφερθεί ότι η είσοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ως πρωτοπόρου στους νέους αυτούς τομείς έργων θα της εξασφαλίζει υψηλότερες αποδόσεις με τις καλύτερες τιμές που θα πάρει στα “πράσινα” διμερή συμβόλαια (PPAs) σε σχέση με τον… δεύτερο.
Με αυτό το ταχύτατο growth σε έναν από τους πιο “hot” κλάδους παγκοσμίως είναι εκτός λογικής η βαριά υστέρηση που έχει η μετοχή σε σχέση με την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να γράφει από τις αρχές του έτους ένα +40% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ένα -13%. Αναμφίβολα είναι ένα σοβαρό discount που αναμένεται να λειανθεί έως το τέλος του έτους δίνοντας λογικά ένα επενδυτικό low risk entry σε αυτά τα επίπεδα τιμών.
Διαγραμματικά τώρα η μετοχή έχει έρθει αδικαιολογήτως πάνω στην πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης των 17,80 με 17,50 ευρώ. Μια περιοχή που το τελευταίο χρονικό διάστημα αποτελεί έναν πολύ καλό βατήρα αγορών μιας που σε αυτά τα επίπεδα τιμών εμφανίζονται ισχυροί αγοραστές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η είσοδος της τιμής της μετοχής μέσα στον αργό μεσοπρόθεσμο Fibo Keltner Channel 55 εβδομάδων. Από τη μέχρι τώρα στατιστική συμπεριφορά της μετοχής κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τον εν λόγω διαγραμματικό δείκτη έδινε σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες. Τρεις φορές το είχε πράξει την τελευταία διετία και τις τρεις φορές η μετοχή είχε αντιδράσει έντονα ανοδικά δίνοντας το φθινόπωρο του 2021 ένα +26,5% την άνοιξη του 2022 ένα +62% και το χειμώνα του 2022 ένα +40%.
Τώρα;
Η Εθνική Χρηματιστηριακή πάντως εν έτη 2022 βλέποντας στην ανάλυση ένα μέρος μόνο από τα έργα που είναι τώρα σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή έδινε τιμή στόχο τα 25 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα η τιμή στόχος θα έχει πάρει την ανιούσα δίνοντας έτσι σημαντικό περιθώριο ανόδου από το χαμηλό της χθεσινής συνεδρίασης στα 17,60 ευρώ. Ακόμα και την τιμή του deal εξαγοράς να πάρουμε το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του +36% (!).
Επίσης ο σημαντικότατος όγκος των 37 εκατ. μετοχών που έχει πραγματοποιηθεί μέσα στο εύρος διακύμανσης των τελευταίων 266 ημερών ανάμεσα στα 21,34 με 17,50 ευρώ πολύ δύσκολα θα αφήσει τη μετοχή να συνεχίσει τη βραχυχρόνια πτωτική της πορεία. Διαγραμματικά το σενάριο που συγκεντρώνει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες πραγματοποίησης είναι η ανοδική επαναπροσέγγιση του Vwap των 266 ημερών στα 19,88 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.