Πόσο θέλετε να πέσει ακόμα; Είμαστε στο -77% !
Στα όρια του γελοίου φτάνει η σύγκριση που υπάρχει στην Ελλάδα του investment grade με τη κατατρεγμένη Ελλάδα της τελευταίας 14ετίας. Αυτό πραγματικά ότι και να λέτε ΔΕΝ προεξοφλείται γιατί τώρα μόλις ξεκινάει και έχουμε μπροστά μας πολύ ανοδικό δρόμο ακόμα να διανύσουμε.
Ακόμα πιο γελοία είναι η καθημερινή σύγκριση με τους διεθνής δείκτες. Δεν μιλάμε φυσικά στην περίπτωση που θα γίνει κάποιο παγκόσμιο κραχ αλλά για αυτή τη καθημερινή πτωτική τριβή που θα πρέπει λέει εμείς αναγκαστικά να ακολουθήσουμε.
Από το 2009 που η Ελλάδα κατέβαινε δραματικά τα σκαλιά της αξιολόγησης έως και το 2011 όπου έχασε και τη τελευταία αχτίδα της επενδυτικής βαθμίδας παίρνοντας βαθιά ανάσα για τη βουτιά στα απόλυτα κρύα βάθη της χρεοκοπίας και της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ούτε τόσο δα ανοδικά τις υπόλοιπες αγορές σε ότι έκαναν τα τελευταία 14 χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το διάγραμμα σύγκρισης του Γενικού Δείκτη με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 και των 8 εισηγμένων ομίλων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που έχουν αυτή τη στιγμή το 50% της βαρύτητας του δείκτη.
Αυτά τα 14 χρόνια λοιπόν που η Ελλάδα βρέθηκε στο ίδιο δωμάτιο με τη χρεοκοπία και κατάφερε το ακατόρθωτο μιας που ΚΑΜΙΑ χώρα παγκοσμίως που αντιμετώπισε τη χρεοκοπία δεν πλησίασε ποτέ ξανά την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται ακόμα και σήμερα δίχως χρηματιστηριακή επιβράβευση στο πάτο με συντριπτικές απώλειες της τάξεως του -77% την ίδια ώρα που ο S&P 500 βρίσκεται με ένα +188%.
Για ποια σύγκριση μιλάμε;
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Μυτιληναίος έχει αποδώσει ένα +162% που φυσικά είναι ακόμα πάρα πολύ λίγο μιας που ο σημερινός όμιλος έχει γίνει πλέον ένας γίγαντας που φέρνει ένα 1 δισ. ευρώ EBITDA και όπως λέει και ο ίδιος “Τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν, ΔΕΝ κοιτάμε πίσω“.
Τα Jumbo έχουν δώσει ένα +107% που και εδώ λίγο είναι με αυτό που έχει εξελιχθεί ο όμιλος. Άσε που είναι πολύ δύσκολο να τα βάλεις με το συνονόματο στις όποιες πτωτικές διαθέσεις μιας που άνετα σου πετάει ένα έκτακτο μέρισμα όπως πρόσφατα με το 1,47 ευρώ και σε κάνει… “σορτάκια” παρανάλωμα. Η Motor Oil βρίσκεται μετά από 14 χρόνια με ένα +44% και η Coca Cola HBC με ένα +25%. Αρνητικός παραμένει άκουσον – άκουσον ο ΟΠΑΠ με ένα -45% το ίδιο και η ΔΕΗ.
Από εκεί και έπειτα το έχουμε χάσει τελείως μιας που υπάρχουν ακόμα και σήμερα κάποιοι που κάθονται και λένε ότι εφόσον πέφτουν ο DAX ή ο S&P θα πέσουν και οι τράπεζες. Μα ειλικρινά τι μέτρο σύγκρισης μπορεί να υπάρχει αφού οι τραπεζικές μετοχές την τελευταία 14ετία έλιωσαν, εξαϋλώθηκαν χάνοντας το 100% της αξίας τους.
Βρε παιδιά Ε Λ Ι Ω Σ Α Ν. Τι πάτε και συγκρίνεται;
Τώρα λοιπόν μετά από τόσα χρόνια που η Ελλάδα παίρνει και πάλι την επενδυτική βαθμίδα πόσο μας χρωστάνε οι αγορές; Μήπως πλέον έχουμε ένα τελείως διαφορετικό δρόμο να ακολουθήσουμε από το γενικό σύνολο των αγορών. Δεν πρέπει να μας δώσουν έστω και ένα μέρος από ότι έχουμε χάσει τόσα χρόνια; Στο -77% είναι πίσω ο Γενικός Δείκτης που να πάει να πέσει δηλαδή;
Ο δείκτης της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 30,3% έναντι του 80,9% στην Ευρώπη και του 103% στις ΗΠΑ.
Πόσο κάτω θες δηλαδή να πάμε; Να πάμε στο 20% ;
Και τι θα αλλάξει, πάλι ποιο τζάμπα και από το τζάμπα θα είμαστε. Τώρα όμως που πήραμε την επενδυτική βαθμίδα και θα μπουν τα “σκληρά” Funds μια χαψιά θα μας κάνουν και άντε μετά βρές φθηνά χαρτιά.
Τότε θα αρχίσουν τα γνωστά… μα γιατί δε μας το είπατε και μας φλομώνατε κάθε μέρα στη καταστροφολογία.
Για να πάμε τώρα στη μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη θα λέγαμε ότι το ανώτατο όριο που μπορεί να κατέβει ο δείκτης είναι οι 1050 μονάδες και αυτό το νούμερο σιγά να μη το αφήσουν να γραφτεί στο ταμπλό οι 8 εταιρείες που προαναφέραμε όπου ελέγχουν το 50% της βαρύτητας.
Να πάει δηλαδή ο Βαγγέλας κάτω από τα 29 ευρώ… Κοιτάξτε πρώτα τα αποτελέσματα 9μήνου την ερχόμενη Πέμπτη και μετά το ξανασυζητάμε.
Να πάει δηλαδή η Coca Cola που; Και εκεί που είναι στα 24 ευρώ είναι σε υπερβολική υποτίμηση. Η ΔΕΗ κάτω από τα 8 ευρώ; Στο Στάσση το είπατε; ΄
Τα νούμερα πραγματικά ΔΕΝ βγαίνουν. Θα πρέπει να γίνει κάτι πολύ τραγικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ακόμα και έτσι όμως η αγορά μετά από ένα χρονικό διάστημα θα πάει να γράψει υψηλότερες τιμές από εκείνα τα επίπεδα που ξεκίνησε το κακό. Η πανδημική κρίση ξεκίνησε στις 890 μονάδες Γενικού Δείκτη, η αρχή του ρωσοουκρανικού πολέμου στις 964 μονάδες, η κρίση στη Μέση Ανατολή στις 1150 μονάδες.
Σε δύο, τέσσερις, έξι μήνες η αγορά θα γράφει τις 1400+ μονάδες.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ… υπάρχει μεγάλη δυναμική στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και δύσκολα θα μπορέσουν οι “κάποιοι” να την ανακόψουν, ότι και να λένε, ότι και να κάνουν.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.