Στο βιβλίο Γκίνες της απόλυτης γκάφας
Τέτοιο πράγμα πάντως δεν το έχω ξαναδεί στην αγορά. Τουλάχιστον για τα τελευταία 37 χρόνια που την ξέρω. Να βγαίνει ο πιο αυστηρός κριτής της παγκόσμιας οικονομίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και να αναφέρει στην έκθεση “Fiscal Monitor” ότι βλέπει για την ελληνική οικονομία ταχεία αποκλιμάκωση του χρέους, δημοσιονομική σταθερότητα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα, όχι για την επόμενη διετία ούτε για την επόμενη τριετία αλλά για την επόμενη πενταετία και η αγορά να κατρακυλάει επί τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις χάνοντας ένα -3% χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία, είναι το δίχως άλλο να το γράψουμε στο βιβλίο Γκίνες. Όχι όμως σε εκείνο των θετικών επιτευγμάτων αλλά σε εκείνο της απόλυτης γκάφας.
Μα δεν υπάρχει άλλο πιο ισχυρό θετικό τρίπτυχο για μια χώρα από αυτό που προέβλεψε στην έκθεσή του το ΔΝΤ. Να αναφέρει δηλαδή ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά στα επόμενα χρόνια κατεβαίνοντας ακόμα και κάτω από το 140% του ΑΕΠ το 2029 και στο μαγαζί να “βρέχει” επί τρεις μέρες χαρτιά; Μιλάμε δηλαδή για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως και στο Χρηματιστήριο αντί να το γιορτάσουμε, να ψάχνουμε να βρούμε και την παραμικρή δικαιολογία για να κοκκινήσει το ταμπλό χάνοντας ο Γενικός Δείκτης ακόμα και τις 1400 μονάδες.
Αμ το άλλο, να σου λέει το ΔΝΤ ότι θα έχεις συνεχώς έως το 2029 συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα σε ποσοστό άνω του 2% του ΑΕΠ και εσύ να ψάχνεις να βρεις γιατί οι τράπεζες μας τράβηξαν και πάλι το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Μα αυτό δεν επιδιώκαμε επί τόσα χρόνια; Τώρα λοιπόν που φαίνεται ότι το έχουμε κατακτήσει για την επόμενη πενταετία γιατί να μην το γιορτάσουμε ανεβάζοντας την αγορά έστω και ένα +4% για να μην πω κάτι παραπάνω γιατί θα “χτυπήσει” στα ώτα των ιθυνόντων. Αν έβγαινε η ίδια έκθεση για κάποια άλλη χώρα θα το γιόρταζαν για πάνω από μια εβδομάδα. Εδώ βέβαια το είπαμε ότι η αγορά είναι κουφή κατά το δοκούν και δεν ακούει τα καλά νέα μόνο τα κακά και αν δεν υπάρχουν τα “χρωματίζει” καταλλήλως.
Η αλήθεια είναι όμως, ότι όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το ακούνε, η Ελλάδα έχει καταγράψει εντυπωσιακές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια και δεν το λέω εγώ αλλά όλοι οι οίκοι αξιολόγησης όπως τελευταία η Fitch Ratings.
Άλλωστε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία μιας ακμάζουσας οικονομίας είναι η σημαντική βελτίωση στην αγορά εργασίας. Η ανεργία λοιπόν αναμένεται να πέσει μέσα στο 2025 στα προ κρίσης επίπεδα, στοιχείο φυσικά που είναι ιδιαιτέρως θετικό μιας που θα ενισχύσει περαιτέρω την ελληνική οικονομία.
Γιατί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι η βιτρίνα της ελληνικής οικονομίας μιας που εμπεριέχει τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας να μη μπορεί να πάρει τα πόδια του και να είναι κολλημένο επί 270 μέρες γύρω από τον κατά βάση άξονα των 1420 μονάδων στο Γενικό Δείκτη;
Και μη μου πείτε μόνο ότι τα έχουμε “προεξοφλήσει” στις 1400 μονάδες, μιας που το χαμηλό p/e της αγοράς, η αυξανόμενη συνολική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών και οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις άλλα λένε.
Εκτός φυσικά και αν δεν είναι η βιτρίνα της χώρας αλλά η βιτρίνα ενός συνοικιακού μαγαζιού. Για παράδειγμα, ένα μαγαζί στα Σούρμενα. Εκεί όπου όντως δεν περνάει και τόσος κόσμος για να αγοράσει το προϊόν σου, όσο καλό και φθηνό και αν είναι. Άσε που αν σε έχουν σταμπάρει ότι δεν έχεις κόσμο θα αρχίσουν να φοβούνται να πατήσουν το πόδι τους μέσα στο μαγαζί.
Το ξέρετε άλλωστε ότι όταν το γωνιακό ταβερνάκι δεν έχει πάρα μόνο ένα τραπέζι γεμάτο θα ψυχανεμιστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πάτε στο δίπλα, εκεί που δεν υπάρχει από τον πολύ το κόσμο ούτε σκαμπό να βάλεις τον πισινό σου. Άντε να δούμε λοιπόν που το πάτε.
Από διαγραμματικής απόψεως ο Γενικός Δείκτης έχει απωλέσει από την προπερασμένη Παρασκευή ως και ένα -4% πέφτοντας πάνω στη διακεκαυμένη ζώνη των 1400 με 1380 μονάδων. Μια περιοχή η οποία δεν πρέπει να διαρραγεί από τους πωλητές καθώς θα ανοίξει το έδαφος για το επίπεδο των 1350 με 1320 μονάδων, εκεί ακριβώς που περπάτησε, ευτυχώς για λίγο, στο ξαφνικό και πολύ έντονο κατέβασμα της 5ης Αυγούστου. Όσο όμως η εν λόγω ζώνη κρατάει τις όποιες ρευστοποιήσεις θα πρέπει να αναμένουμε ανοδική αντίδραση προς την περιοχή των 1440 με 1450 μονάδων.
Στο σημείο των 1390 μονάδων διέρχεται και το μέσο από το παραμετροποιημένο κανάλι των 5 κινητών ζωνών που προσδιορίζονται από τις αναλογίες Fibonacci 0,786, 0,50 και 0,236 των εξωτερικών του άκρων.
Τους τελευταίους μήνες η επαφή με το μέση γραμμή του εν λόγω καναλιού φέρνει ανοδική αντίδραση. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τον Απρίλιο στις 1357 μονάδες αντέδρασε ανοδικά έως τις 1505 μονάδες, τον Ιούνιο στις 1395 μονάδες όπου αντέδρασε έως τις 1487 μονάδες και τον Σεπτέμβριο στις 1405 μονάδες, όπου έφτασε μετά έως τις 1474 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.