Πληθωρισμός ανθεκτικός. Επιτόκια ανθηρά. Αγορές … ;
Μέρα με τη μέρα δυσκολεύει όλο και πιο πολύ η προσπάθεια των αγοραστών να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί προς την άνοδο διαφεύγοντας έτσι από εκείνο που οδηγεί στην έλξη της υπάρχουσας πλαγιοκαθοδικής τάσης.
Η Wall Street δείχνει να ανησυχεί γιατί ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει «μουλαρώσει» με το δομικό πληθωρισμό να ανεβαίνει αντί να πέφτει και τα μακροοικονομικά στοιχεία όπως αυτά της ανεργίας, της μισθοδοσίας και της κατανάλωσης να μη λένε να ακολουθήσουν την πτωτική σκέψη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) με αποτέλεσμα να την αναγκάζει να γίνει ακόμα πιο αυστηρή σφίγγοντας περισσότερο τη νομισματική πολιτική. Το στοιχείο αυτό έχει οδηγήσει τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το τελικό επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί έως το 6% δίχως διόλου να αναμένεται να αρχίζει να μειώνεται μέσα στο 2023 πετώντας έτσι το μπαλάκι στο τερέν του 2024.
Παράλληλα σύμφωνα με τους ίδιους τα μακροοικονομικά μοντέλα χρειάζονται 9 έως 12 μήνες προτού η νομισματική πολιτική επηρεάσει περισσότερο την πραγματική οικονομία και τα εταιρικά αποτελέσματα πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα άκρως ενδιαφέρον πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Ήδη από τις ανακοινώσεις των εταιρειών που ανήκουν στον S&P 500 η κερδοφορία προβλέπεται να υποστεί μια σημαντική επιβράδυνση κατά -8% στο α’ τρίμηνο και κατά -6% στο β’ τρίμηνο του 2023
Άκρως ενδιαφέρουσα προς την αρνητική πλευρά του θέματος είναι και η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου (US Treasury Yield), όπου σε όλη της τη χρονική βεντάλια από τον 1 μήνα έως τα 30 χρόνια έχει περάσει πλέον πάνω από το 4%. Είναι ένα δεδομένο που δε το έχουμε ξαναδεί από τον Οκτώβριο του 2007.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 δύσκολα θα βρει το κατάλληλο καταλύτη για να αρπάξει μεσοπρόθεσμα τις 4200 με 4300 μονάδες ενώ αντιθέτως πολύ πιο εύκολα θα μπορεί να διολισθήσει προς τις 3800 μονάδες.
Σε βραχυπρόθεσμο τώρα πεδίο ο S&P 500 μετά από ένα πτωτικό πέρασμα τόσο κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4000 μονάδων όσο και από τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, στις 4032 μονάδες κατάφερε στη λήξη της εβδομάδας να ξαναβγεί πάνω από εκεί αφήνοντας ελπίδες για ανοδική συνέχεια προς το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 4100 μονάδων.
Εδώ βασικό ρόλο θα παίξει το κλείσιμο της ερχομένης εβδομάδας καθώς αν κλείσει κάτω και από τις δύο διαγραμματικές παραμέτρους τότε θα δώσει σήμα για επίθεση από τους Bears μιας που θα φανεί ότι δεν έχει τις δυνάμεις για να παραμείνει πάνω από το 200άρι. Έτσι αν όντως στις επόμενες συνεδριάσεις ο δείκτης δεν ξαναπεράσει με αξιώσεις μέσα στη ζώνη των 4050 μονάδες με 4100 μονάδων η συνέχεια θα είναι πιο βίαιη ωθώντας το δείκτη κάτω από τη στήριξη των 3895 μονάδων με κίνηση προς το επίπεδο των 3835 μονάδων.
Μάχη ώστε να μη χάσει τον απλό κινητό μέσο των 200 ημερών στις 32760 μονάδες δίνει στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις και ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones. Εδώ όσο ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το 200άρη έχει κάθε δικαίωμα να δίνει ως βραχυχρόνια τιμή στόχο την περιοχή των 33800 με 34000 μονάδων. Στη περίπτωση όμως που χάσει επιβεβαιωμένα την επαφή με αυτόν και τις 32760 μονάδες θα ανοίξει ο κατηφορικός δρόμος για τιμές κάτω από τις 32000 μονάδες και προς τις 31600 μονάδες.
Να τονίσουμε ότι ο Dow ήταν χρονικά ο πρώτος δείκτης από τους τέσσερις βασικούς, οι άλλοι είναι ο S&P 500, Nasdaq 100 και Russell 2000 που πέρασε πάνω από τον εν λόγω κινητό μέσο όρο. Τώρα τελευταία όμως παρά τη σωτήρια ανοδική κίνηση της Παρασκευής ξαναεμφανίζεται να είναι ο πρώτος διδάξας αλλά αυτή τη φορά από την άλλη πλευρά του νομίσματος, τη καθοδική.
Και τα στοιχεία που έρχονται από την Ευρωζώνη εμφανίζουν το πληθωρισμό να μειώνεται μεν αλλά όχι με το ρυθμό που θα επιθυμούσαν οι αγορές και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένοντας ακόμα σε πρωτοφανή επίπεδα.
Χαρακτηριστική είναι η χρονική αλληλουχία των αριθμών του πληθωρισμού όπου τον Αύγουστο ο μέσος όρος των κρατών της Ευρωζώνης ήταν στο 9,1%, το Σεπτέμβριο στο 9,9%, τον Οκτώβριο στο 10,6% το Νοέμβριο στο 10,1%, το Δεκέμβριο στο 9,2%, τον Ιανουάριο στο 8,6% και το Φλεβάρη φαίνεται να σκαλώνει πέφτοντας μόλις στο 8,5% με τις δύο όμως βασικές χώρες τη Γαλλία και την Ισπανία να δείχνουν αιφνιδιαστική αύξηση των τιμών. Και εδώ το άσχημο στοιχείο είναι ότι ο δομικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 5,6% από 5,3%.
Επίσης τον περασμένο Γενάρη έγινε και το πλέον παράδοξο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στη συνέχεια. Η ετήσια προσφορά χρήματος M1 στην Ευρωζώνη (περιλαμβάνει το “ρευστό” χρήμα επειδή περιέχει περιουσιακά στοιχεία που είτε μετατρέπονται είτε μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε μετρητά) έγινε αρνητική για 1η φορά από την έναρξη της στατιστικής (!).
Αυτά βλέπουν και οι αναλυτές και αυξάνουν τα «στοιχήματα» που φέρουν την ΕΚΤ να συνεχίζει να ανεβάζει τα επιτόκια έως το 4% προκαλώντας σημαντικές παρενέργειες στα οικονομικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Παρόλα αυτά όμως ο γερμανικός δείκτης DAX 40 σφυρίζει αδιάφορα παραμένοντας σε πολύ πιο καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους αμερικανικούς κρατώντας μικρή απόσταση από τα ιστορικά του υψηλά των 16300 μονάδων. Τώρα ο δείκτης βρίσκεται στις 15600 μονάδες έχοντας μια απόσταση 200 μονάδων από την αντίσταση των 15800 μονάδων. Το πλέον σημαντικό σημείο που δε πρέπει να σπάσει καθοδικά είναι το ψυχολογικό όριο των 15000 μονάδων. Κάτω από εκεί σημαντικό ρόλο θα παίξει η στήριξη ή μη του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών στις 14440 μονάδες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.