Interlife: Οι θετικές κοσμογονικές αλλαγές και το φθηνό της μετοχής
Στην Interlife (ΙΝΛΙΦ), που πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται στον ασφαλιστικό κλάδο και φυσικά στην ίδια την εταιρεία.
Το να βγαίνει πάντως στο πρώτο εξάμηνο η εταιρεία και να ανακοινώνει ότι τρέχει με μια αύξηση 8,82% στην παραγωγή ασφαλίστρων δείχνοντας μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Σύμβουλου της Interlife Ιωάννη Βοτσαρίδη, ότι θα ξεπεράσει στο 2024 τα 100 εκατ. ευρώ και η μετοχή να παραμένει κάτω από τα 5 ευρώ, μας φανερώνει ότι η ανοδική εκτόνωση θα είναι τόσο έντονη που δεν θα καταλάβουμε πώς βρεθήκαμε στα 5,60 με 6 ευρώ.
Προσέξτε την ανοδική αύξηση κατά +15% περίπου του κλάδου περιουσίας και λοιπών ζημιών που έχει να κάνει με την ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας και την απαρχή εφαρμογής του μέτρου έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, που πολύ πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω ώστε να ενεργοποιήσει τους κατόχους να θωρακιστούν εμπρός στον κίνδυνο των φυσικών καταστροφών.
Από αυτόν τον κλάδο αναμένουμε εντυπωσιακό ανοδικό τίναγμα εσόδων στο επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του κ. Βοτσαρίδη στη Γενική Συνέλευση, όπου λίγο πολύ αποκάλυψε ότι από τις 6.167.000 κατοικίες στην Ελλάδα μόλις οι 215.000 πιστώθηκαν την έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2023 λόγω της ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών. Στην Ελλάδα δε, μόνον το 16% με 17%, δηλαδή το 1/7 περίπου των κατοικιών είναι ασφαλισμένες κι απ’ αυτές, οι περισσότερες μόνον με τις βασικές καλύψεις και όχι έναντι των φυσικών καταστροφών.
Το φαινόμενο αυτό θα πάρει έντονες αυξητικές τάσεις ασφαλιστικής κάλυψης μιας που το κράτος έχει πάρει χαμπάρι ότι πρέπει να πιέσει τον κάτοχο ακίνητης περιουσίας να την ασφαλίσει ώστε να μην περιμένει από αυτό όταν θα γίνει η καταστροφή από τα έντονα και απρόβλεπτα πλέον καιρικά φαινόμενα να τον αποζημιώσει. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, εν έτη 2024, είναι εντελώς αντιδεοντολογικό και εις βάρος των υπολοίπων Ελλήνων να βγαίνει το κράτος και να αποζημιώνει τους πληγέντες της ακίνητης περιουσίας από φυσικές καταστροφές, τη στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι αρνούνται να την ασφαλίσουν.
Πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνεπακόλουθες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας θα έχουν ως αποτέλεσμα, το συνολικό σωρευτικό κόστος να φτάσει έως το έτος 2100 το συγκλονιστικό ποσό των 700 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 3 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το κράτος θα στραφεί σε λίγο καιρό υπέρ της υποχρεωτικής ασφάλισης της ακίνητης περιουσίας, κάτι άλλωστε που ισχύει στη Γερμανία, στην Ισπανία (μέσω είσπραξης τελών από τα ασφαλιστικά συμβόλαια), την Ιταλία (μέσω φοροαπαλλαγών) και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα φυσικά ένα απίστευτο τσουνάμι ασφαλιστικών εσόδων και κερδοφορίας και για την Interlife.
Μια εταιρεία που παραμένει απίστευτα φθηνή σε αυτά τα επίπεδα τιμών των 4,75 με 5,20 ευρώ. Αν μάλιστα πάρουμε ως παράδειγμα τη τελευταία εξαγορά που έκανε η Intracom Holdings, που εξαγόρασε την “Ευρώπη Ασφαλιστική“, έναντι τιμήματος 46,5 εκατ. ευρώ, είναι πραγματικά να πάρουμε τους δρόμους. Ακόμα και αν παραδεχθούμε ότι τελικά με την επανεπένδυση των 16,5 εκατ. ευρώ το τίμημα είναι στα 30 εκατ. ευρώ η αντιπαράθεση, όπως και να το κάνουμε, θα μας οδηγήσει σε μια απίστευτη επενδυτική “ντόπα” βλέποντας την Interlife στα 4,75 ευρώ.
Η Intracom, που φυσικά ξέρει και με το παραπάνω τι κάνει, εξαγόρασε την “Ευρώπη Ασφαλιστική” 2,5 φορές τα ίδια της κεφάλαια, που δίνει μια αντίστοιχη τιμή στα 17,6 ευρώ (!) στην Interlife ή 1,8 φορές τα ασφαλιστικά εσοδά της ή αντίστοιχα στα 8,58 ευρώ την Interlife, που αν το ανάγουμε στα 100+ εκατ. ευρώ που αναμένεται για το 2024 πάμε στα 9,70 ευρώ.
Και όμως η μετοχή της Interlife κάθεται στα 4,75 ευρώ που είναι κάτω κατά 48% από την εσωτερική της αξία των 7,05 ευρώ.
Απίστευτα πράγματα. Θα το καταλάβουμε βέβαια όταν πέσει καμμία πρόταση εξαγοράς στο τραπέζι του κ. Βοτσαρίδη, αλλά τότε θα είναι αργά, πολύ αργά.
Στη διαγραμματική ανάλυση βλέπουμε τη μετοχή στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να έχει σχηματίσει ένα ισχυρό πάτημα μέσα στη ζώνη των 4,70 με 4,55 ευρώ, διατηρώντας άτμητο τον ανοδικό στροφέα “S”, δίνοντας έτσι ισχύ στο σενάριο ανοδικού περάσματος πάνω από τα 5,10 ευρώ με κίνηση προς τη ζώνη των 5,60 με 6 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.