Lamda Development: Το όραμα γίνεται πραγματικότητα
Η έντονη πτωτική πορεία που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Χρηματιστήριο υπό το βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει στο ταμπλό καταφανείς επενδυτικές ευκαιρίες απέχοντας παρασάγγας από τα υγιή και πλήρως αναπτυξιακά οικονομικά μεγέθη ορισμένων εισηγμένων εταιρειών.
Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του ομίλου Lamda Development (ΛΑΜΔΑ), όπου έφτασε κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα να τιμολογείται στα 5,65 ευρώ γράφοντας μια κεφαλαιοποίηση κάτω ακόμα και από το 1 δισ. ευρώ. Μιλάμε για τον όμιλο που έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά έργα στην ιστορία της χώρας δρομολογώντας ισχυρές επενδύσεις 8 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και την πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας.
Ένα έργο που όχι μόνο θα προκαλέσει με τη σταδιακή ολοκλήρωσή του ριζική αλλαγή στην αγορά κατοικίας στην Αθήνα, αλλά θα συμβάλλει σημαντικά και στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο ΑΕΠ εισφέροντας συνολικά πάνω από 14 δισ. ευρώ έσοδα σε φόρους στο κράτος.
Δέκα είναι κυρίως οι λόγοι που μας οδηγούν στο συμπέρασμα της αναμφίβολης επενδυτικής ευκαιρίας σε αυτά τα επίπεδα τιμών που συναλλάσσεται η μετοχή του ομίλου της Lamda Development.
- Ο πρώτος είναι ότι η ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να αγγίξει τη Lamda μιας που το αυξημένο κόστος ενέργειας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές δεν επηρεάζει τα λειτουργικά έξοδα των Εμπορικών Κέντρων λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους. Μάλιστα το κόστος ενέργειας σε ετήσια βάση για τα Εμπορικά Κέντρα ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο όμως μέρος του εν λόγω κόστους να αφορά κοινόχρηστους χώρους, το οποίο επωμίζονται οι μισθωτές των καταστημάτων.
- Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αγοραστής από τις προπωλήσεις των υπό κατασκευή ακίνητων που να έχει ρωσική υπηκοότητα ή να είναι εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει στον όμιλο ούτε ένα τόσο δα μικρό αγκάθι από τις κυρώσεις της ρωσοουκρανικής διένεξης. Το μεγαλύτερο δε ποσοστό των αγοραστών είναι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την «ανυπαρξία» των πληθωριστικών πιέσεων στη κατασκευή του όλου project μέσω των αυξητικών τιμών στα δομικά υλικά. Εδώ λοιπόν εκτός από το γεγονός ότι η επιβάρυνση μετακυλίεται στο τελικό αγοραστή υπάρχει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας στην εκτίμηση κόστους της τάξεως του 10% – 15% με τη Lamda να χρησιμοποιεί κατά κόρον και τα Early Contractor Involvement (ECI) που εξασφαλίζουν από τη φάση του σχεδιασμού το κατασκευαστικό κόστος. Η αρχή άλλωστε έχει γίνει με τα κατασκευαστικά έργα υποδομών της Α’ φάσης του έργου με την ανάδειξη του ομίλου AVAX Α.Ε. ως κύριου αναδόχου καταθέτοντας μια ικανοποιητική προσφορά και εντός του προϋπολογισμού της Lamda. Επίσης ιδιαίτερη μνεία στις πληθωριστικές πιέσεις έχει γίνει και στα ενοίκια των καταστημάτων στα Εμπορικά Κέντρα μέσω των συμβάσεων σταθμισμένων ενοικιάσεων με margin έως και +3%.
- Ο τέταρτος λόγος είναι η εξέλιξη της πανδημίας που όπως δείχνουν οι ενδείξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούμαστε σε μια πλήρη απεξάρτηση από τις εμπορικές και καταναλωτικές επιπτώσεις που ταλάνιζαν την αγορά τη τελευταία διετία. Κοινώς δηλαδή δε θα υπάρχει η έντονη αρνητική πίεση στην επισκεψιμότητα και στις πωλήσεις των Εμπορικών Κέντρων με τη τουριστική άνοδο να είναι προ των πυλών του 2022.
- Πέμπτος λόγος είναι οι σημαντικές υπεραξίες και τα «φρέσκα» κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ που θα πάρει η Lamda Development από την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διοίκηση να δίνει ένα ορίζοντα για το IPO μέσα στο 2022.
- Έκτος λόγος το γεγονός ότι η Καθαρή Αξία Ενεργητικού (NAV) της Εταιρείας την 30.09.2021 ανήλθε σε 1,380 δισ. ευρώ ή 7,81 ευρώ ανά μετοχή την ίδια ώρα που το ταμπλό την έχει σε απόλυτο discount -22.5% στα 1,067 δισ. ευρώ και στα 6,04 ευρώ που ήταν το χθεσινό κλείσιμο.
- Έβδομος λόγος είναι τα καθαρά κέρδη των 217,02 εκατ. ευρώ ή 1,19 ευρώ ανά μετοχή που παρουσίασε στη χρήση του 9μήνου για το 2021 εν αναμονή των φυσιολογικά ακόμα καλύτερων ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσει στις 6 Απριλίου.
- Όγδοος λόγος τα ισχυρότατα έσοδα της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ που θα εισπραχθούν μέσα στο 2022 ή σχεδόν το 24% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης από τις 27 βίλες το 50% των 182 εκατ. ευρώ, το 20% των 500 εκατ. ευρώ των προπωλήσεων για τα διαμερίσματα του Marina Tower και το 20% των 250 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη συστάδα κατοικιών των 100 διαμερισμάτων.
- Ένατος λόγος η πλεονάζουσα ζήτηση για τα οικιστικά, που και να θέλουν οι άνθρωποι δεν έχουν άλλα να πουλήσουν όπως επίσης και η «τρελή» ζήτηση για μισθώσεις στο εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης, που αγγίζει πλέον το 145% (!) του capacity του Mall.
- Το 10 το καλό έχει να κάνει με την εσωτερική αξία των 630 εκατ. ευρώ που είναι περασμένο το οικόπεδο στο Ελληνικό ή 3,60 ευρώ ανά μετοχή. Σε αυτή λοιπόν την αξία αναμένεται στην επόμενη τριετία να προστεθούν άλλα 4,7 ευρώ ανά μετοχή ή στο σύνολο 8,3 ευρώ ανά μετοχή μόνο για το κομμάτι που αφορά το Ελληνικό. Για όποιον τώρα θέλει να κάνει διακράτηση και μετά το 2025 στην υπάρχουσα αξία των 8,3 ευρώ ανά μετοχή θα προστεθούν επιπλέον άλλα 5,7 ευρώ ανά μετοχή φθάνοντας πλέον τα 14 ευρώ, πάλι από την αξία που θα προσδώσει μόνο το Ελληνικό. Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι αναλύσεις που βγαίνουν από επενδυτικούς οίκους και δίνουν τιμές στόχους άνω των 13 ευρώ. Λέτε να ξεμωράθηκαν; Προσέξτε η τιμή της μετοχής στο ταμπλό είναι στα 6,04 ευρώ εμπεριέχοντας και όλες τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου Lamda πράγμα που δίνει μια μελλοντική απόδοση πολύ πάνω από το +100%.
- Τέλος ο δέκατος και κάτι λόγος είναι η διαγραμματική ανάλυση που φέρνει τη τιμή της μετοχής να ακουμπάει στο εβδομαδιαίο chart τη μακροπρόθεσμη γραμμή στήριξης “S” από όπου στις τελευταίες 735 μέρες ενεργοποιείται ανοδική αντίδραση. Εδώ ο πρώτος στόχος για το στρατόπεδο των αγοραστών είναι η ανακατάληψη τόσο του επιπέδου των 6,70 ευρώ όσο και του απλού κινητού μέσου των 50 εβδομάδων στα 6,88 ευρώ. Αμέσως μετά η τιμή θα κατευθυνθεί προς την περιοχή των 7,60 ευρώ.
Να υπενθυμίσω και πάλι ότι η τιμή της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα τιμών αδικείται παράφορα σύμφωνα με τους αναφερόμενους 10+ λόγους καθώς βρίσκεται δίχως κάποιο ιδιαίτερο λόγο ένα -46% από τη σημερινή τιμή έως τα υψηλά του 2021 και ένα -51% έως τα υψηλά του 2020.
Το έργο πάντως όσο και αν κάποιοι λένε το μακρύ και το κοντό τους ΕΧΕΙ ξεκινήσει με τις κατεδαφίσεις των κτιρίων να δίνουν τη σκυτάλη μέσα στις επόμενες μέρες στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των έργων υποδομής πάνω στα οποία θα πατήσει σταδιακά το γιγάντιο αυτό έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη που ακούει στο όνομα “ The Ellinikon”.
Το όραμα αρχίζει και γίνεται πραγματικότητα
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.