LAMDA Development: Όταν η λογική πάει περίπατο
H LAMDA Development (ΛΑΜΔΑ), ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2021 εμφανίζοντας καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) στα 1,362 δισ. ευρώ ή 7,73 ευρώ ανά μετοχή (αυξημένη κατά 24% έναντι της 31.12.2020) την ίδια ώρα που στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ο όμιλος βρίσκεται με μια κεφαλαιοποίηση 1,085 δισ. ευρώ στα 6,14 ευρώ έχοντας ένα αδιανόητο discount της τάξεως του 20,5%. Κανονικά και που κατάφερε μετά από σαράντα χρόνια τούρκικα να σηκώσει από μόνη της και να ξεμπλοκάρει ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά έργα στην ιστορία της χώρας προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες Έλληνες, θα έπρεπε να είχε από τη σημαία ένα τιμητικό premium επί της καθαρής αξίας.
Σε λάθος χώρα και χρηματιστήριο ήρθα για κάτι τέτοιο. Πάμε παρακάτω.
Ο όμιλος παρουσίασε ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) στα 335 εκατ. ευρώ με τα καθαρά να κλείνουν στα 191,2 εκατ. ευρώ ή το 17,6% της τωρινής κεφαλαιοποίησης έχοντας πραγματοποιήσει και επενδύσεις σε μια πληθώρα πρόδρομων/προπαρασκευαστικών εργασιών για το έργο στο Ελληνικό αξίας 32 εκατ. ευρώ.
Άλλα από ότι φαίνεται ούτε και τα εκατοντάδες εκατομμύρια κερδοφορίας έχουν εκτιμηθεί δεόντως από το ταμπλό. Έλα τώρα έχουμε δει τόσες άλλες εταιρείες με τέτοια κερδοφορία. Το που δε ξέρω.
Επίσης η LAMDA κατάφερε με κλειστά τα εμπορικά της κέντρα επί 95 μέρες και με «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40% να κατεβάσει στο τέλος του έτους λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 45 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 23% σε σχέση με το 2020 έχοντας μια μέση πληρότητα στο 99% παραμένοντας έτσι αμετάβλητη έναντι της προ-πανδημίας περιόδου. Στην ουσία δεν έχασε ούτε έναν πελάτη όλη αυτή τη δύστροπη διετία στα καταστήματα που διαθέτει στα εμπορικά κέντρα. Παράλληλα η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε κατά 26% έναντι του 2020 ενώ αντίστοιχα ο συνολικός αριθμών επισκεπτών αυξήθηκε κατά 8%.
Άστο. Και αυτό το θετικό στοιχείο δείχνει να «κάηκε» περνώντας στα ψιλά γράμματα. Για να δούμε τι ακολουθεί.
Όσον αφορά το Ελληνικό ο όμιλος δεν έχει σταματήσει να εισπράττει προκαταβολές για ένα μεγάλο μέρος από το οικιστικό project με το ενδιαφέρον να είναι τόσο έντονο που θυμίζει συνθήκες “sold out”.
Αναλυτικότερα για τα διαμερίσματα του πύργου κατοικιών της Μαρίνας, έχουν εισπραχθεί προκαταβολές πελατών για περίπου το 75% της πωλούμενης επιφάνειας, οι οποίες αντιστοιχούν σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 374 εκατ. ευρώ , ενώ για τις βίλες, έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για όλα τα οικόπεδα, με τα αντίστοιχα δυνητικά μελλοντικά έσοδα από την πώληση των οικοπέδων να υπολογίζονται σε 190 εκατ. ευρώ.
Για τα συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών – διαμερισμάτων (condos) στο παραλιακό μέτωπο παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι σχετικές επαφές με τους ενδιαφερόμενους στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 και μέσα στην εξελισσόμενη ρωσοουκρανική σύρραξη οι αγοραστές όχι μόνο δεν πτοήθηκαν αλλά έχουν ήδη κλειστεί το 15% των οικιστικών αναπτύξεων που αντιστοιχεί σε δυνητικά μελλοντικά έσοδα ύψους 42 εκατ. ευρώ με το ενδιαφέρον να είναι αμείωτο και για το υπόλοιπο κομμάτι.
Κοινώς δηλαδή το εμπόρευμα στο μαγαζί έχει σχεδόν ξεπουληθεί πριν καν ανοίξει αλλά και εδώ τίποτα…το ταμπλό δε δίνει σημασία. Ίσως να προτιμούσε τις αναδουλειές για να καταλάβει τη διαφορά.
Τόσο καιρό «κάποιοι» επενδυτές θεσμικοί και μη φώναζαν ότι δεν προχωρούν οι εργασίες για αυτό και η τιμή της μετοχής δεν … τραβάει. Τώρα που οι εργασίες κατεδαφίσεων ολοκληρώνονται και μέσω της ανάδειξης του ομίλου AVAX ως κύριου ανάδοχου έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα υποδομών Α’ φάσης και μάλιστα με μια καλή έκπτωση από αυτό που υπολόγιζε η LAMDA μήπως κάτι αλλάζει;
Εντός του 2022 θα ξεκινήσει και ο παραθαλάσσιος οικιστικός ουρανοξύστης.
Μπα, ούτε και αυτό αρέσει. Θα περιμένουν να ολοκληρωθεί όλο το project και μετά βλέπουμε. Μόνο που τότε η τιμή της μετοχής θα βρίσκεται στη στρατόσφαιρα.
Υπάρχουν και οι σημαντικές υπεραξίες και τα «φρέσκα» κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ που θα πάρει η Lamda Development από την εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη διοίκηση να δίνει ένα ορίζοντα για το IPO μέσα στο 2022.
Τι; Ούτε και αυτό;
Μήπως η «τρελή» ζήτηση για μισθώσεις στο εμπορικό κέντρο της Λ. Βουλιαγμένης, που αγγίζει πλέον το 145% (!) του capacity του Mall; Οι νέες σημαντικές επιχειρηματικές συνεργασίες όπως αυτή με τη Brook Lane Capital για την από κοινού ανάπτυξη υπερσύγχρονου πύργου μικτής χρήσης;
Μήπως αυτά αξίζουν κάτι παραπάνω από τη «τζάμπα» τιμή των 6,14 ευρώ;
Δεν ακούς;
E, σίγουρα θα πιάσει τόπο το γεγονός των ανοδικών πληθωριστικών πιέσεων στην αξία των ακινήτων με το οικόπεδο φιλέτο στο Ελληνικό να είναι περασμένο με εσωτερική αξία μόλις 630 εκατ. ευρώ ή 3,60 ευρώ ανά μετοχή. Μήπως, λέω μήπως, η αξία αυτή υπερδιπλασιαστεί στην επόμενη τριετία και προσεγγίσει τα 8,30 ευρώ ανά μετοχή;
Και αυτό στο mute; Μα τι στην ευχή.
Το ότι η τιμή της μετοχής είναι φθηνότερη κατά 44% από τα υψηλά του 2020, κατά 37% από τα υψηλά του 2021 και κατά 22% από τα υψηλά του 2022 δεν είναι μια σοβαρή ένδειξη υποτίμησης και συνάμα έντονης αγοραστικής ευκαιρίας μιας που όμιλος ανεβάζει στροφές στη κερδοφορία;
Διαγραμματικά πάντως η μετοχή φαίνεται να μην έχει και ιδιαίτερα περιθώρια περαιτέρω πτώσης με τη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης “S” να αρχίζει να πιέζει ανοδικά. Χαρακτηριστικός είναι και ο όγκος συναλλαγών των τελευταίων εβδομάδων, καθώς φθίνει όλο και περισσότερο στις πτωτικές συνεδριάσεις. Το εναρκτήριο λάκτισμα της μεσοπρόθεσμης ανόδου θα δοθεί κατά πρώτον από την ανοδική διάλυση του καθοδικού στροφέα πίεσης “Q” στα 6,70 ευρώ και κατά δεύτερον από τη τμήση του απλού κινητού μέσου των 50 εβδομάδων στα 6,88 ευρώ. Ο αμέσως επόμενος στόχος εντοπίζεται στα 7,60 ευρώ.
Για να δούμε, αφού δεν παίρνετε χαμπάρι από τα τόσα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία μήπως πάρετε τελικα από τη διαγραμματική ανάλυση. Λες;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.