Lamda Development: Έχει μπροστά της ένα απίστευτο growth story που μπορεί να διπλασιάσει τη τιμή της μετοχής
Αυτός ο σημαίνων για την ελληνική οικονομία όμιλος πέρασε από πλευράς μετοχικής αξίας όλο το 2024 κάτω από το ραντάρ δίχως να μπορέσει να ρίξει προσπέραση στην ποσοστιαία απόδοση του Γενικού Δείκτη ώστε να ξεχωρίσει από το σταθεροποιητικό πλαίσιο της αγοράς.
Μιλάω για τη Lamda Development (ΛΑΜΔΑ), όπου όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στο διημερήσιο διάγραμμα ποσοστιαίας αντιπαράθεσης σε όλη τη διάρκεια του 2024 δεν μπόρεσε να περάσει μπροστά ώστε να κάνει το Γενικό Δείκτη να βλέπει την “πλάτη” της. Όταν λοιπόν από τις αρχές του 2024 ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει μια ανώτερη απόδοση +12,40% και κατώτερη +1,47% η Lamda Developments έδωσε ανώτερη +8,15% και κατώτερη -11,80%. Μάλιστα τώρα προς το τέλος του έτους η υστέρηση της Lamda είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο +8,83% και ο όμιλος να είναι στο μόλις +0,56%.
Σημαντική και άνευ λόγου είναι και η ανοδική υστέρηση που έχει η Lamda με την υπόλοιπη αγορά στους τελευταίους δύο μήνες. Στο επόμενο διάγραμμα τη συγκρίνω με άλλους μετοχικούς τίτλους 24 επιλεγμένων εταιρειών από όλο το φάσμα της αγοράς. Και εκεί λοιπόν βλέπουμε τη Lamda να βρίσκεται στο κάτω μέρος της κλίμακας με απώλειες της τάξης του -3,24% όταν στο ανώτερο σκαλί βρίσκονται η Alumil +42,72%, Foodlink +29.50%, Εβροφάρμα +18.60%, Premia Properties +12.74% και Τράπεζα Πειραιώς +12,10%.
Πρόκειται για ένα αρκετά δυσνόητο σκηνικό υποτίμησης της μετοχής όταν μάλιστα έχει μπροστά της ένα απίστευτο growth story το οποίο θα αλλάξει πλήρως τα μεγέθη της οδηγώντας τη μετοχή σε πολύ υψηλές αποδόσεις που μπορεί να ξεκινάνε από ένα +60% και να φτάνουν ακόμα και στο +130%.
Σε συζητήσεις που έχω κάνει με θεσμικούς και επενδυτές με βαθύ πορτοφόλι το μεγαλύτερο ποσοστό θέλει να αγοράσει ή να αυξήσει τη θέση του στη Lamda αλλά προς το παρόν δεν το κάνουν γιατί βλέπουν ότι η μετοχή παίζει σε ένα στενό σταθεροποιητικό εύρος τιμών που και να καθηστερήσουν λίγο ακόμα την απόφασή τους θα την ξαναβρουν στις τιμές αυτές. Απίστευτο !
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν είναι γιατί δεν πιστεύουν το growth story ή γιατί φοβούνται την πιθανή φυσιολογική αύξηση του δανεισμού μιας που βρίσκονται σε κινήσεις πλήρης ανάπτυξης αλλά γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι για παράδειγμα θα βρούν ανα πάσα στιγμή τη μετοχή της Lamda κάτω από τα 7.80 ευρώ. Και μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο όγκο αγοραστικής δύναμης.
Φανταστείτε λοιπόν τι έχει να γίνει όταν αρχίσει και στερεύει η δεξαμενή των πωλητών που δίνουν κομμάτια σε τιμές μέσα στο εδώ και μήνες “καθορισμένο” εύρος τιμών και μπει ο πρώτος ελέφαντας στο δωμάτιο. Τότε λοιπόν θα θελήσουν να μπουν εσπευσμένα και οι υπόλοιποι με αποτέλεσμα η έλλειψη πωλητών να σπρώξει την Lamda στο κατώφλι των 10 ευρώ. Έτσι άλλωστε δημιουργούνται και οι βίαιες ανοδικές κινήσεις με υψηλή γωνία κλίσης.
Ποιο είναι όμως περιληπτικά το growth story που μας δίνει η Lamda Development ;
Εδώ τι να πρωτοπεί κανείς με το Τhe Ellinikon να αποτελεί πλέον το νέο παγκόσμιο τοπόσημο της Ελλάδος με τους εκατομμύρια ταξιδιώτες ανά τον κόσμο να βλέπουν μέσω της μεγάλης διεθνούς καμπάνιας το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, με τα κτίρια υψηλής αισθητικής, λουσμένο μέσα στον ελληνικό ήλιο και το απέραντο γαλάζιο. Εδώ έχουμε έναν κοιμώμενο γίγαντα που αρχίζει σιγά σιγά να ξυπνάει. Τα θεμελιώδη στοιχεία της Lamda έχουν αρχίσει σταδιακά από το 2024 και χτίζουν τον τεράστιο όμιλο που θα διαμορφωθεί στα επόμενα έτη έως το 2027.
Η σημερινή κεφαλαιοποίηση του ομίλου δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που θα συναντήσουμε στην πορεία προς το 2027. Ακόμα και από τώρα να κάνουμε κάποιες απλές πράξεις του δημοτικού μας βγάζουν σε μια μετοχική αξία που ξερνάει τα 15 ευρώ.
Θα το ξαναγράψω για άλλη μια φορά ότι η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση στο Ελληνικό, πέρα από αυτά που χτίζονται και πέρα από τα εμπορικά πάρκα και τα γραφεία, εντοπίζεται σε κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο δομήσιμα τετραγωνικά μέτρα. Αν λοιπόν πωληθούν εξολοκλήρου σε μεγάλες εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης και ιδιώτες με τη τωρινή τιμή των 2.100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα άφηναν για τον μέτοχο της Lamda το απίστευτο κέρδος των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, μιας που τα οικόπεδα αυτά είναι δηλωμένα στα οικονομικά βιβλία της με 770 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πέρα λοιπόν από τα 7,91 ευρώ ανά μετοχή που είναι η τωρινή καθαρή αξία (NAV) υπάρχουν για τον μέτοχο της Lamda και άλλα 7,36 ευρώ ανά μετοχή από το κέρδος των 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για ένα συνολικό NAV στα 15,27 ευρώ που είναι ένα νούμερο κατά ένα +113% πάνω από τη τιμή που διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η μετοχή στο ταμπλό.
Προσοχή γιατί τα 15,27 ευρώ βγαίνουν με τη σημερινή τιμή πώλησης των οικοπέδων στα 2.100 ευρώ ανά τ.μ. Ένα ποσό, που φυσικά θα ανεβαίνει όσο αναπτύσσεται το έργο στο Ελληνικό και αρχίζει και απλώνεται η ύπαρξή του ως το μεγαλύτερο παράκτιο πράσινο πάρκο στην Ευρώπη με πάνω από 1 εκατ. δέντρα και φυτά. Ένα τίμημα που είναι πολύ πιθανό στα επόμενα δύο χρόνια να φτάσει τα 2.800 με 3.200 ευρώ ανά τ.μ., ανεβάζοντας έτσι στα ύψη την αξία της μετοχής και σε τιμές που θα προσεγγίζουν ακόμα και τα 20 ευρώ.
Όπως ανέφερα στην αρχή πολλοί επενδυτές, θεσμικοί και μη, βλέπουν τη πλάγια σταθεροποιητική κίνηση της μετοχής σε συνδυασμό ίσως με το φυσιολογικό αρχικό στάδιο των “χωματουργικών” εργασιών στο Τhe Ellinikon και αναβάλλουν συνεχώς την αγορά της μετοχής ελπίζοντας ότι θα τη ξαναβρούν και αργότερα στο ίδιο εύρος τιμών. Η ανοδική όμως κίνηση όταν ξεκινήσει από κάποιο εναρκτήριο νέο, όπως για παράδειγμα την επόμενη πώληση 40 χιλ. τ.μ. σε υψηλότερη τιμή, δεν θα δώσει την ευκαιρία “άνετης” εισόδου σε τιμές κάτω των 7,50 ευρώ καθώς η μετοχή θα απλωθεί γρήγορα πάνω από τα 8 ευρώ.
Από πλευράς μακροπρόθεσμης διαγραμματικής ανάλυσης το εναρκτήριο λάκτισμα που δείχνει ότι ο κοιμώμενος γίγαντας αρχίζει και ξυπνάει έχει ήδη δοθεί με την ανοδική διάσπαση του τεράστιου καθοδικού τριγωνικού σχηματισμού “Τ” που έρχεται από τα ιστορικά υψηλά της Lamda των 15,04 ευρώ, τον Μάρτιο του 2007. Η καθοριστική αυτή ανοδική τμήση είναι ικανή να οδηγήσει τη μετοχή αρχικά στα 9.58 ευρώ ή ένα +34% και μετά μέσα στη ζώνη των 13.40 με 15.02 ευρώ ή ένα +110%.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.