Σημαντικές αλλαγές στην ιεραρχία των “ρυθμιστών”
Σημαντικότατες αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στη διαμόρφωση της τιμής του Γενικού Δείκτη, αφήνοντας έτσι στις τελευταίες συνεδριάσεις την αίσθηση έντονης αδυναμίας στη διαφυγή πάνω από το όριο των 1.300 μονάδων, που, πέρα από το “ψυχολογικό”, δεν κουβαλάει από το παρελθόν και κάποια ιδιαίτερα σημάδια ισχυρής διαγραμματικής αντίστασης. Η κάλυψη, ή καλύτερα η απίστευτη υπερκάλυψη κατά 8,04 φορές της δημόσιας προσφοράς του 22% της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει φέρει τα κάτω πάνω στους “ρυθμιστές” της κίνησης του Γενικού Δείκτη, με την Εθνική να έχει αυξήσει τη στάθμισή της στο 82%, αρπάζοντας έπειτα από χρόνια το τιμόνι από τα χέρια της Coca-Cola HBC.
Έτσι, λοιπόν, η Εθνική έχει κάτσει στην κορυφή με συμμετοχή 10,27% στον Γενικό Δείκτη, αφήνοντας δεύτερη την Coca-Cola HBC με ένα 9,82%. Οπότε ένα -2,35% της Εθνικής Τράπεζας, όπως αυτό που αποτυπώθηκε στο κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης στα 6,24 ευρώ, έχει τώρα πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγορά από εκείνη που είχε πριν από τη δημόσια προσφορά. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλλαγές που έχουν γίνει στις επόμενες τρεις θέσεις που απαρτίζουν τη βασική πεντάδα, με τη ΔΕΗ να έχει καταλάβει την τρίτη θέση με 5,218%, τον ΟΠΑΠ την τέταρτη με 5,148% και την Alpha Bank την πέμπτη με 5,094%. Και οι πέντε εισηγμένες μαζί ελέγχουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, το 35,5% της τασικής δύναμης του δείκτη, με τις δύο από αυτές να είναι τραπεζικοί οίκοι, δύο ήρεμες δυνάμεις, όπως θα χαρακτήριζα τον ΟΠΑΠ και την Coca-Cola HBC, και μία ατίθαση, που αναμένεται μάλιστα το 2024 να μη μας αφήσει σε ησυχία, τη ΔΕΗ.
Το παράδοξο επίσης είναι ότι, ενώ ο όμιλος Mytilineos στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap βρίσκεται ως “ρυθμιστής” δεύτερος πίσω από την Εθνική Τράπεζα, με ένα 9,95%, στον Γενικό Δείκτη δεν υπάρχει (!).
Έτσι, υπό τα νέα δεδομένα που φέρνει ο καινούργιος αυτός κινητήρας της αγοράς, συλλαμβάνουμε τον Γενικό Δείκτη στην ημερήσια διαγραμματική ανάλυση να κόβει βόλτες γύρω από τον φράχτη των 1.300 με 1.310 μονάδων, δίχως όμως να έχει το πλάνο απόδρασης πάνω από αυτόν ώστε να κατευθυνθεί προς τη ζώνη των υψηλών 9ετίας στις 1.330 με 1.351 μονάδες. Κίνηση η οποία, όταν ξεκινήσει με το κατάλληλο πλάνο και τζίρο συναλλαγών, θα είναι ικανή να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες. Υπό τις παρούσες συνθήκες, για να μπορέσουμε να δούμε τον δείκτη πάνω από το εν λόγω επίπεδο, θα πρέπει η Εθνική Τράπεζα να έχει περάσει τα διόδια στα 7 ευρώ, η Coca-Cola HBC την αντίσταση των 28,70 ευρώ και η ΔΕΗ να κουνάει το μαντίλι αποχαιρετισμού στα 13 ευρώ. Το πιθανό σημείο αναφοράς σε ένα βραχυχρόνιο pullback του δείκτη, προς αναζήτηση νέων αγοραστικών δυνάμεων, εντοπίζεται στην περιοχή των 1.264 με 1.250 μονάδων.
Προχωράμε στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap, που φαίνεται στη διαγραμματική ανάλυση να χάνει την ανοδική ρότα που του έδινε από τον περασμένο Οκτώβρη το κανάλι “C”. Η καθοδική τμήση της κάτω πλευράς του καναλιού μάς θέτει σε εγρήγορση για την πιθανή πραγματοποίηση μιας βραχυχρόνιας πλάγιας ή πλαγιοκαθοδικής πορείας, έχοντας ως ακανθώδη περιοχή ανοδικής διέλευσης τη ζώνη των 3.170 με 3.220 μονάδων.
Το κάτω όριο διακύμανσης φαίνεται να είναι οι 3.060 μονάδες. Στην περίπτωση όμως που ο δείκτης περάσει με ευκολία πάνω από τις 3.220 μονάδες, τότε ο επόμενος στόχος τίθεται στις 3.356 μονάδες του Δεκεμβρίου του 2014. Σε αυτόν τον δείκτη οι 5 κορυφαίοι ρυθμιστές είναι κατά σειρά ποσοστιαίας βαρύτητας η Εθνική Τράπεζα με ένα 10,28%, ο Mytilineos με ένα 9,95%, η Coca-Cola HBC με ένα 9,83%, η Eurobank με 9,79% και η Alpha Bank με 8,20%. Συνολικά, δηλαδή, ελέγχουν το 48% της κίνησης του δείκτη. Εδώ, από ό,τι αντιλαμβάνεστε, τον ρόλο του ανοδικού “εκπορθητή” θα παίξει ο Mytilineos.
Περιμέναμε περισσότερα από τον Τραπεζικό Δείκτη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να παίρνει αποστάσεις από το σενάριο ανοδικής καταστρατήγησης της ζώνης αντίστασης των 1.090 με 1.118 μονάδων. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η τριπλή σχεδόν άρνησή του να περάσει το κατώφλι των 1.090 μονάδων. Το διαγραμματικό αυτό δεδομένο, αν δεν αναιρεθεί στις επόμενες μέρες, είναι ικανό να φέρει μια μίνι αστάθεια στο επίπεδο στήριξης των 1.034 με 1.028 μονάδων. Όταν, όμως, ο δείκτης το πάρει απόφαση για την ανηφορική του κίνηση, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ως πρώτο σημείο στάσης τις 1.235 μονάδες ή σχεδόν ένα +17% από τις τωρινές τιμές του δείκτη.
Αυτός, όμως, που έχει ξεφύγει γράφοντας νέα υψηλά 12ετίας είναι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE\ATHEX Mid Cap, ο οποίος έχει διασπάσει ανοδικά τα προηγούμενα που είχε γράψει το περασμένο καλοκαίρι, στις 2.224 μονάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για την περιοχή αντίστασης του Μαρτίου του 2010 στις 2.450 μονάδες. Προσέξτε λίγο, γιατί σε αυτόν τον δείκτη το 2024 θα έχουμε “εξάψεις“. Αρκεί μόνο να γνωρίζετε ότι το 24% της κίνησης του δείκτη καθορίζεται από τις διαθέσεις της μετοχής των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) και του νέου παίκτη που ακούει στο όνομα… Intralot (ΙΝΛΟΤ).
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.