Ο Μαραντόνα και το ξεσάλωμα του ιαπωνικού νομίσματος
Οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στους τελευταίους μήνες στην Ιαπωνία έχουν φέρει την ισοτιμία του ιαπωνικού γιέν με το δολάριο (USD/JPY) στα 160,2 γιέν ανά δολάριο.
Είναι μια τιμή που είχε να δει το νόμισμα για πάνω από 33 χρόνια ενώ αν πάει και περάσει πάνω από την εν λόγω μακροπρόθεσμη περιοχή αντίστασης των 160 θα ανοίξει το έδαφος για την προσέγγιση των 189 γιέν ανά δολάριο που είχε μια φορά και ένα καιρό το 1986 τότε που έγινε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Μεξικό και σήκωσε τη κούπα ο Ντιέγκο Μαραντόνα.
Η “σημαντική” αύξηση που έκανε η Τράπεζα της Ιαπωνίας στα βασικά επιτόκια φέρνοντάς τα στο 0,1% με 0% έχει προκαλέσει μια τεράστια αλλαγή στο ιαπωνικό νόμισμα σπρώχνοντάς το δια τις βίας από τα 129 στα 160 κάτι φυσικά που είναι σπάνιο να το δείς σε ένα τέτοιο “βαρύ” νόμισμα που ανήκει στην elit των 10 μεγαλύτερων σε όγκο συναλλαγών ισοτιμιών.
Από τη μία βέβαια η πτώση αυτή του νομίσματος δίνει ένα σημαντικό χέρι βοηθείας στις εξαγωγές από την άλλη όμως οι Ιάπωνες χάνουν ένα σημαντικό διψήφιο ποσοστό από την αγοραστική τους δύναμη ενώ η “ανακατωσούρα” που θα προκληθεί στη συνέχεια στο παγκόσμιο κεντρικό τραπεζικό γίγνεσθαι με την πιθανή προσέγγιση των 180 γιέν ανά δολάριο φτάνει και περισσεύει. Βλέπεις όταν έχεις συνηθίσει για μια τριαντακονταετία το γιέν να κινείται πέριξ του άξονα των 125 με 115 ι η έντονη αλλαγή άξονα κίνησης σε “ξεβολεύει”.
Να υπενθυμίσω εδώ ότι η Ιαπωνία έχει το μεγαλύτερο μικτό χρέος ως πρός το ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη ξεπερνώντας το 255,2%. Το συνολικό ποσό φτάνει στο ιλιγγιώδες νούμερο των 10,8 τρισ. δολαρίων.
Η ταχεία γήρανση του ιαπωνικού πληθυσμού που δημιουργεί την ανάγκη αυξημένης χρηματοδότησης για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων και η πάγια οικονομική πολιτική στο να δανείζεται σε γιέν με πολύ χαμηλά επιτόκια, και ταυτόχρονα να επενδύει σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης και σχετικού ρίσκου είναι δύο από τις βασικές αιτίες της εκκωφαντικής αύξησης του χρέους.
Πρώτη χώρα σε μικτό χρέος είναι φυσικά οι ΗΠΑ όπου έχουν ξεπεράσει τα 33 τρισ. δολάρια ή 123% πρός το ΑΕΠ και συνεχίζουν ακάθεκτοι.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.