Τώρα ξεκινάει το πάρτι στις κατασκευαστικές
Τίποτα δεν έχει τελειώσει στον κατασκευαστικό κλάδο, αντιθέτως τώρα είναι που ξεκινάει το πάρτι. Μέχρι τώρα μόνο τα ηχεία και η κάβα των ποτών έχουν μεταφερθεί και τοποθετηθεί. Το έχω αναφέρει και παλιότερα και θα το ξαναναφέρω, ότι ο κλάδος των κατασκευών μπαίνει σε μια πολύ ισχυρή άνθηση, που έχει μάλιστα την ικανότητα να κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα.
Οι επενδύσεις σε κατασκευές, και κυρίως σε υποδομές, θα παρουσιάσουν τέτοια εκρηκτική αύξηση μέσα στην επόμενη τριετία, που αναμένεται, βάσει δεδομένων και απόψεων του ΙΟΒΕ, να ξεπεράσουν το 80%, προσεγγίζοντας το 9% του ΑΕΠ της χώρας, από το 5% που είναι τώρα. Ο δε όγκος των έργων που ετοιμάζεται προς υλοποίηση είναι τόσο γιγάντιος, που ο αντίστοιχος των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ωχριά μπροστά τους. Ήδη έχουν αναληφθεί έργα συνολικού ύψους άνω των 16 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίζεται η δημοπράτηση νέων διαγωνισμών, ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων, δημόσιων και, φυσικά, ιδιωτικών έργων, τα οποία, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μπορούν να ξεπεράσουν τα 40 δισ. ευρώ.
Πολλοί, μάλιστα, τη χαρακτηρίζουν ως μια ιστορική ευκαιρία για τον κλάδο των κατασκευών να αναπτυχθεί σε στέρεες βάσεις, ώστε να δυναμώσει στρατηγικά τα οικονομικά του στοιχεία για την επόμενη πενταετία, κάτι φυσικά που θα φέρει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια στην πόρτα του. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι μόνο το εγχώριο κομμάτι, καθώς οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν ξεδιπλώσει τις δυνάμεις τους και σε άλλες διεθνείς αγορές, πολύ μεγαλύτερες από την Ελλάδα.
Αναμένοντας τις εκτιμήσεις για το 2024 και τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα του κατασκευαστικού κλάδου για το 2023, θα ασχοληθούμε διαγραμματικά με τους τέσσερις πιο επιθετικούς ομίλους του κλάδου, τη ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), την Intrakat (INKAT), τον Μυτιληναίο (ΜΥΤΙΛ) και τον Ελλάκτωρ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ).
Ξεκινάμε με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, που στο μακροπρόθεσμο μηνιαίο διάγραμμα τιμών εντοπίζεται να δοκιμάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα την άνω πλευρά της μεγάλης πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης στα 14,80 ευρώ. Είναι μια πλάγια κίνηση που έχει κρατήσει για πάνω από 245 μέρες, με συνολικό πραγματοποιηθέντα όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τα 24 εκατ. τεμάχια. Το κύριο εύρος διακύμανσης είναι ανάμεσα στα 14,60 με 12,90 ευρώ, με το Vwap να διαμορφώνεται στα 13,84 ευρώ.
Η διάρκεια και ο μεγάλος όγκος συναλλαγών έχουν καλλιεργήσει συνθήκες έντονης ανοδικής πίεσης, που ψάχνει την ευκαιρία για να απελευθερωθεί. Το σημείο-κλειδί για την επέλαση των αγοραστών είναι η διάλυση της ζώνης των 14,80 με 15 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη απόδραση πάνω από εκεί θα ανοίξει το έδαφος για τη μετοχή ώστε να κινηθεί προς το επόμενο διάζωμα αντίστασης αυτό ανάμεσα στα 17,50 με 18 ευρώ.
Προχωράμε στην πιο κλασική διαγραμματική περίπτωση “bull” μετοχής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, την Intrakat. Εδώ και ο πλέον αδαής επενδυτής θα καταλάβαινε ότι το πλοίο έχει σαλπάρει για άλλα επίπεδα τιμών που δύσκολα θα μπορούσε να διακρίνει κανείς, μιας που η μετοχή είναι “μπουκιά” συσσώρευσης και διάσπαση, παραφράζοντας το “μπουκιά και συχώριο“. Είναι από τις μετοχές που δεν κουράζεσαι να μετράς τις ανοδικές τμήσεις επιπέδων “αντίστασης”. Έτσι, στην αρχή ως αντίσταση είχαμε πάρει τα 2,90 ευρώ, μετά τα 3,75 ευρώ, τα 4,42 ευρώ, τα 5,12 ευρώ και… πάει λέγοντας.
Το επόμενο πάντως σημείο που μπορεί, λέω μπορεί, να κοντοσταθεί η μετοχή είναι πλέον τα 6,20 ευρώ.
Βέβαια, τίποτα δεν είναι τυχαίο στην εκρηκτική ανοδική κίνηση της μετοχής, μιας που ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, με το δαιμόνιο επιχειρείν του, κατάφερε μέσα σε 1,5 χρόνο να μετατρέψει τον όμιλο σε κατασκευαστικό γίγαντα. Η Intrakat, από 59 έργα που είχε σε εξέλιξη το 2022, έχει σήμερα 370. Από το ανεκτέλεστο έργων του 1,3 δισ. ευρώ έχει βρεθεί σήμερα με σχεδόν το πενταπλάσιο, φτάνοντας τα 5 δισ. ευρώ. Από 560 εργαζόμενους, έχει τώρα 5.800. Και το ζουμί της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Εξάρχου δηλώνει ότι το όραμά του βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια (!).
Η μετοχή του ομίλου Mytilineos εντοπίζεται στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών να κάνει κάτι σαν προθέρμανση, σαν επιτόπια βήματα στην περιοχή που ορίζουν τα 38 με 36 ευρώ. Κανονικά, βέβαια, θα έπρεπε, βάσει της όλης διαγραμματικής εικόνας, να είχε ήδη διασπάσει από τον περασμένο Γενάρη σε επίπεδο μηνιαίου κλεισίματος τα 38 ευρώ και να ανηφόριζε προς τα 42 ευρώ, αλλά ο χρόνος καμιά φορά δεν συναινεί στα πρέπει.
Η μετοχή δείχνει να έχει συσσωρεύσει από τον περασμένο Ιούλιο αρκετή ενέργεια μέσα της, καθώς έχει πραγματοποιήσει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης κοντά στην πόρτα απόδρασης πάνω από 33 εκατ. μετοχές. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι η αναμονή ίσως να μην είναι και τόσο “βαρετή”, μιας που η ανοδική κίνηση που θα ακολουθήσει θα έχει παραπάνω δράση από το επιτρεπτό και το αναμενόμενο του περασμένου μήνα. Ο διαγραμματικός στόχος, δηλαδή, των 45,50 ευρώ ίσως τελικά αποδειχθεί μικρός.
Σε πολύ κρίσιμο διαγραμματικό σημείο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η μετοχή του Ελλάκτωρ. Η περιοχή που εκτείνεται από τα 2,75 έως τα 2,85 ευρώ είναι ικανή να ανοίξει την πύλη για τα υψηλά που είχε γράψει η τότε εταιρεία τον Μάη του 2014 στα 3,70 ευρώ. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί ισχυρός όγκος συναλλαγών ώστε να επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο τη διαφυγή και την αλλαγή επιπέδου. Η ζώνη που τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στα 2,50 με 2,44 ευρώ.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.