ΔΕΗ: Τόσο ισχυρή όσο ποτέ
Ίσως ποτέ άλλοτε στην τελευταία εικοσαετία δεν είχε βρεθεί η ΔΕΗ σε τόσο πλεονεκτική θέση ώστε να αδράξει προς όφελός της ένα σημαντικό κομμάτι από τη νέα τάξη πραγμάτων που λαμβάνει χώρα στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, όχι μόνο έως το 2030 αλλά και ακόμα μακρύτερα, έως το 2050, όπου έχουν τοποθετηθεί οι στόχοι για την κλιματική ουδετερότητα. Από τη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης, που στηρίζει μέσω ριζικών επενδυτικών μεταρρυθμίσεων την πράσινη μετάβαση, έως το ψηφιακό μετασχηματισμό και το εκθετικό κύμα που φαίνεται να υψώνεται γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα εκτεταμένα δίκτυα των data centers η ΔΕΗ έχει μόνο να κερδίσει.
Μια ΔΕΗ η οποία μάλιστα εμφανίζεται τόσο ισχυρή όσο ποτέ για τους εξής λόγους που θα απαριθμήσουμε παρακάτω.
Πρώτον γιατί έχει στο “τιμόνι” της ένα από τα πλέον επιτυχημένα team ιδιωτικής διοίκησης υπό τις κατευθυντήριες οδηγίες του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Στάσση. Μια διοίκηση όπου μέχρι στιγμής από το 2019 που η ΔΕΗ ήταν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής έως και σήμερα που έχει γίνει ένας από τους ηγέτες καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη έχει αποδείξει περίτρανα τις απίστευτες δυνατότητες που έχει στην επιθετική διαχείριση της ενεργειακής και τεχνολογικής αναπτυξιακής πολιτικής.
Μέχρι και ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης εξήρε την άνευ προηγουμένου εξαιρετική απόδοση της ΔΕΗ τονίζοντας χαρακτηριστικά, παρουσία και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι κανένας τομέας δεν αποτυπώνει τόσο ξεκάθαρα την αλλαγή που γίνεται κάθε μέρα πράξη όσο η ΔΕΗ, αποτελώντας έτσι παράδειγμα επιτυχίας για την οικονομία και τη χώρα (!). Ο Κωστής Χατζηδάκης, που όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι είναι γενικά αρκετά φειδωλός στις όποιες επιβραβεύσεις.
Η διοίκηση λοιπόν του Γιώργου Στάσση είναι τόσο άξια που έχει δημιουργήσει στην επιχειρηματική ιστορία ένα σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης που ακούει στο όνομα “Μοντέλο-ΔΕΗ“. Ποιος να μας το έλεγε πριν από μια πενταετία ότι θα υπήρχε κάτι τέτοιο όπου μάλιστα θα υιοθετείτο και σε δημόσιους φορείς.
Δεύτερον και αρκετά καταλυτικό για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΗ, είναι η πανίσχυρη ρευστότητα των 5 δισ. ευρώ που διαθέτει, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ είναι μετρητά και τα 2,5 δισ. ευρώ σε άμεσες διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές. Με αυτή την ταμειακή δύναμη κρούσης η ΔΕΗ μπορεί να παίξει το ρόλο ενός ισχυρού “κατακτητή” στις δραστηριότητες εκείνες που θα βάλει στο στόχαστρο.
Τρίτον, γιατί οι κοσμογονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης έχουν ανοίξει για τη ΔΕΗ σημαντικούς δρόμους διείσδυσης σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ΔΕΗ χτίζει μεθοδικά την επόμενη μέρα της μέσα από τις διασυνδέσεις που διαθέτει και την αυξανόμενη παραγωγή πράσινης ενέργειας από τις επενδύσεις και τις συνέργειες που έχει στις ΑΠΕ, διαθέτοντας ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 20GW, εκ των οποίων τα 11,3GW αφορούν σε οργανική ανάπτυξη, τα 2,7GW με την Intrakat, τα 2GW με την RWE, τα 2GW με τη Motor Oil και τα 2GW με τη Metlen. Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ιταλία είναι μερικές από τις χώρες που η ΔΕΗ αναπτύσσει έργα ΑΠΕ με στόχο να καταστεί κορυφαίος παίκτης στην καθαρή ενέργεια.
Τέταρτον, γιατί ο όμιλος μπορεί να έχει εμφανίσει στα αρχικά σχέδια ενεργειακής επέκτασης τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά η αλήθεια είναι ότι μετά και την ολοκλήρωση του τεράστιου έργου που ακούει στο όνομα “GREGY” (Green Energy Interconnector) και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW, το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι υπεροχής θα στραφεί προς Β. Αφρική.
Εδώ μιλάμε για άλλα δεδομένα με ακόμα ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης μεγεθών που προσφέρουν άπλετες και φθηνές πηγές πράσινης ενέργειας. Τα ηλιακά πάνελ, για παράδειγμα, προσφέρουν τριπλάσια ενέργεια από αυτή που παράγεται κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, όπου οι μη κατοικημένες εκτάσεις απλώματος των φωτοβολταϊκών είναι δεκαπλάσιες. Τα μοναδικά αυτά πλεονεκτήματα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Ιταλίας, με τη γιγάντια διαφορά όμως ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος σε ένα τέτοιο ενεργειακό επιχείρημα είναι ανυπέρβλητη – με ό,τι αυτό φυσικά σημαίνει για τη ΔΕΗ.
Πέμπτον, η είσοδος της ΔΕΗ στην οπτική ίνα όπου με επενδύσεις κοντά στα 700 εκατ. ευρώ θα γίνει ο Νο2 πάροχος στην Ελλάδα μετά από τον ΟΤΕ. Με ενδιαφέρον θα αναμένουμε και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης την προσεχή Πέμπτη ως προς την απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου και την εισφορά του στην 100% θυγατρική της ΔΕΗ, την “FiberGrid”.
Έκτον, η μετατροπή της σε μια πιο πελατοκεντρική υπηρεσία ώστε να παρέχει υπηρεσίες και νέα προϊόντα στους πελάτες της. Για αυτό άλλωστε τον σκοπό αγόρασε προσφάτως τον Κωτσόβολο. Σημαντική συμβολή σε όλο αυτό το νέο σκηνικό που διαμορφώνει ο όμιλος θα παίξουν και τα πλήρως ανασχεδιασμένα καταστήματα και Pop-Up σημεία της ΔΕΗ που φτάνουν τα 30 και αναμένεται να εξαπλωθούν δυναμικά σε όλη τη χώρα. Πραγματικά καμία σχέση με την τότε “γκρίζα” και μη εξυπηρετική ΔΕΗ που ξέραμε.
Έβδομον, το μεγάλο άνοιγμα στα data centers, όπου η ΔΕΗ έχοντας και με το παραπάνω τις απαραίτητες υποδομές λειτουργίας των, έχει θέσει σε εφαρμογή το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξής τους σε μεγάλες εκτάσεις διοχετεύοντάς τα με ενεργειακούς όγκους πράσινης ενέργειας που είναι στην κυρίαρχη θέση να παράγει. Εδώ αν κοιτάξουμε το παγκόσμιο περιβάλλον που χορεύει ασταμάτητα στους ρυθμούς της τεχνητής νοημοσύνης θα καταλάβουμε την αλματώδη ζήτηση που θα αποκτήσουν τα data centers με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας να παίζει και πάλι μεγάλο ρόλο. Ήδη η ΔΕΗ σε συνεργασία με την DAMAC Data Centers από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκινά τις επενδύσεις της στα data centers, με το πρώτο να αναμένεται να κατασκευαστεί στην Αθήνα.
Η ΔΕΗ, από θέση ισχύος πλέον, είναι έτσι τοποθετημένη στο διεθνές ενεργειακό και τεχνολογικό σκηνικό ώστε να παράγει αυξανόμενα έσοδα και κέρδη για τους μετόχους της, κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται από τις κινήσεις της διοίκησης, όπου αναβάθμισε την εκτίμηση για τα EBITDA του 2024 από τα 1,7 δισ. ευρώ στα 1,8 δισ. ευρώ. Το ιδιαίτερο νόημά τους έχουν επίσης τόσο η διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή μετά από μια δεκαετία όσο και οι καθημερινές αγορές ιδίων μετοχών που έχουν φτάσει το 5,95% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Κλείνοντας με τη διαγραμματική ανάλυση της μετοχής, θα πρέπει να επισημάνουμε στο διεβδομαδιαίο chart τιμών την ύπαρξη του μακροπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού “C” με την κάτω του πλευρά να διέρχεται από το επίπεδο των 10,40 ευρώ. Είναι το σημείο εκείνο που οι αγοραστές πρόβαλαν σημαντική στήριξη επαναφέροντας τη μετοχή πάνω από το όριο των 11 ευρώ. Για τη συνέχεια μια περαιτέρω άρνηση περάσματος κάτω από τη ζώνη των 11 με 10,86 ευρώ θα θέσει την τιμή της μετοχής σε βραχυχρόνια ανοδική τροχιά προς το μέσο του καναλιού στα 12,20 με 12,30 ευρώ. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος της μετοχής παραμένει το πέρασμα μέσα στην περιοχή των 13 με 15 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.