Πούλα τα όλα. Γκρεμίζεται ο Αμερικάνος
Είναι η γνωστή προσταγή – ατάκα Έλληνα επενδυτή που βρίσκεται μαγκωμένος επί 24ώρου βάσεως πάνω στο αγκίστρι των media και προσπαθεί μέσα από το ευμετάβλητο ψυχολογικό του “είναι” να διαμορφώσει τη κατάλληλη, για αυτόν, επενδυτική στρατηγική ώστε να προλάβει πρώτος να σηκωθεί από το τραπέζι της αγοράς πριν αυτό έρθει τούμπα.
Έτσι μετά το -3% των βασικών δεικτών της Wall Street μπήκε μπροστά το σχέδιο Μπαρμπαρόσα. “Πούλα τα όλα. Κάτι είπε ο παππούς (Τζερόμ Πάουελ) και ο Αμερικάνος γκρεμίζεται. Αύριο θα έχουμε καταστροφές. Ρημαδιό θα γίνει“.
Μια Wall Street που σε όλο το 2024 έχει ξελιγωθεί στην άνοδο και στο δώσε, δώσε, και δώσε νέα ιστορικά υψηλά. Από την άλλη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο μας έχει ξελιγώσει σε όλο το 2024 στο περίμενε, περίμενε και περίμενε θα το σπάσουμε το 1.500.
Και τι έγινε που ο S&P 500 έχασε ένα -2,95% όταν έχει καταγράψει μέχρι τώρα 57 φορές νέα ιστορικά υψηλά; Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να διαβάζεις στα διάφορα φόρουμ ότι έχει γίνει πλέον ρουτίνα η άνοδος. Και πώς να μη γίνει αφού στη διάρκεια του έτους έχει μέχρι τώρα 36 ανοδικές εβδομάδες και μόλις 14 πτωτικές οι οποίες έπαιξαν μόνο το ρόλο της εξαέρωσης της overbought κατάστασης των τεχνικών δεικτών ορμής.
Χαρακτηριστικό είναι δε το διάγραμμα αντιπαράθεσης των διεθνών δεικτών με τη δικιά μας αγορά και το Γενικό Δείκτη. Τι είναι λοιπόν να χάνει ένα κλικ από τα υψηλά του ο S&P όταν βρίσκεται με ένα +24% από τις αρχές του 2024 την ίδια ώρα που ο Γενικός βρίσκεται με ένα +9% και παλεύει πόσους μήνες με τις 1.450 μονάδες λες και είναι το… Έβερεστ. Ο δε γερμανικός δείκτης παρά τα πολύ σοβαρά πολιτικοοικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει γράψει ένα +20% με συνεχόμενα ρεκόρ στο δείκτη του DAX 40.
Κοιτώντας τώρα το εβδομαδιαίο διάγραμμα του S&P 500 διαπιστώνουμε την ίσως και επιτακτική ανάγκη του δείκτη να γυρίσει από το τέλμα που είχε πέσει για σχεδόν τρεις εβδομάδες πάνω από τις 6.000 και προς τις 6.100 μονάδες. Ένα τέλμα που είχε κουράσει τους επενδυτές μιας που τα candlesticks που αποτυπώνονταν είχαν ένα εύρος διακύμανσης περίπου στο 1% ή 50 με 60 μονάδες. Οπότε οι δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ για πιθανές λιγότερες μειώσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά ήταν η αφορμή για να ξεφύγουν από το πλάγιο ασθενές εύρος διακύμανσης και να πάνε σε ένα γρήγορο κατέβασμα αυξάνοντας έτσι τη μεταβλητότητα και φυσικά τα trades στις διάφορες πλατφόρμες. Δύσκολα πάντως θα μπορούσαν οι δηλώσεις αυτές του Τζερόμ να αλλάξουν τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση του S&P 500 καθώς κανείς από τους αναλυτές δεν υπογράφει ότι όντως θα πάει σε δύο μόλις μειώσεις επιτοκίων την ώρα μάλιστα που ο Ντόναλντ θα αρχίζει να στρίβει τη μέγγενη γύρω από τη νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ακόμα και αν ο δείκτης μπει μέσα στο διπλό μαξιλάρι των επιπέδων στήριξης των 5.850 με 5.740 μονάδων ή έως και άλλο ένα -3% από τα τωρινά επίπεδα τιμών δεν πρόκειται να προκαλέσει σημαντική αναταραχή στη σκέψη των αγοραστών. Μόνο όταν ο δείκτης αρχίσει και μπλέκεται στα πόδια του κινητού απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών, που διέρχεται από τις 5.580 με 5.600 μονάδες, θα αρχίσει να αλλάζει η συμπεριφορά των επενδυτών με τα βαθιά πορτοφόλια. Μέχρι τότε όμως οι αγοραστές αφού πρώτα κουνήσουν λίγο το δέντρο ώστε να αυξήσουν τη μεταβλητότητα μπορεί και να συνεχίσουν το γνωστό ανηφορικό δρόμο στις αρχές του έτους προς το επίπεδο των 6.150 με 6.200 μονάδων.
Από την άλλη έχουμε ένα Γενικό Δείκτη που σπάει αλλά… δεν σπάει τη μακροπρόθεσμη καθοδική ζώνη αντίστασης “Q” στην περιοχή των 1.450 με 1.460 μονάδων, μη μπορώντας να αποφασίσει στο αν θέλει τελικά να πάρει τον ανηφορικό δρόμο που θα τον φέρει σε νέα υψηλά πολλών ετών πάνω από τις 1.505 μονάδες και προς τις 1.550 με 1580 μονάδες. Μέχρι όμως να πάρει την απόφαση είναι αρκετά επιρρεπής στα όποια βραχυχρόνια πισωγυρίσματα προς το επίπεδο των 1.400 μονάδων δίχως να υπάρχει πουθενά ούτε στα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας ούτε στα θεμελιώδη δεδομένα των εισηγμένων εταιρειών η κατάλληλη ωστική δύναμη που να μπορεί να τον σπρώξει σε ένα σπιράλ καθόδου προς την περιοχή των 1.320 με 1.280 μονάδων.
Αν μάλιστα “ανεβάσουμε” το διάγραμμα χρονικά σε πιο μακροχρόνια, ας πούμε σε Fibo 55ήμερα candlesticks, τότε κάποιος θα διέκρινε ότι ο Γενικός Δείκτης με τόση συσσώρευση ενέργειας που έχει μαζέψει όλο αυτό το χρονικό διάστημα ετοιμάζεται για έντονη φυγή προς τα πάνω που μπορεί να χτυπήσει ποσοστά >14% δίνοντας έτσι τιμές στο εύρος των 1668 με 1640 μονάδων.
Οπότε όπως είπε και τόσο έντονα ο προλαλήσαντας… “πούλα τα όλα για να φάμε γαλοπούλα“.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.