Χρηματιστήριο: Παραμένει ο στόχος των 1350 μονάδων
Λαμβάνοντας υπόψη την ψυχρή λογική των αριθμών που έδιναν από τα τέλη του Φλεβάρη οι ταλαντωτές ορμής στην τεχνική ανάλυση, ο Γενικός Δείκτης έπρεπε να αποθερμανθεί από τα υψηλά υπεραγορασμένα επίπεδα στα οποία είχε φτάσει μιας που ουσιαστικά δεν υπήρχε ακόμα εκείνο το σπουδαίο νέο-καταλύτης που θα τον εκτόξευε στην επενδυτική στρατόσφαιρα.
Ναι μεν όλη η αγορά γνώριζε ότι έμπαιναν επιθετικά ξένα κεφάλαια στις τράπεζες και σε συγκεκριμένα δεικτοβαρή χαρτιά μεγαλώνοντας όλο και περισσότερο τον αγοραστικό “ατμό” του Γενικού Δείκτη, αλλά τη στιγμή που έπρεπε δεν έγινε η προβλεπόμενη διάχυση της δύναμης και στην υπόλοιπη αγορά ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές πέρασμα σκυτάλης δίχως να προκληθεί η υπερθέρμανση από τα συγκεκριμένα 6 με 10 χαρτιά που κρατάνε δυστυχώς ή ευτυχώς και τα ηνία της κίνησης του δείκτη.
Οπότε η υπεραγορασμένη κατάσταση η οποία είχε περάσει με επικίνδυνο τρόπο ακόμα και στα πλέον αργά διαγράμματα, όπως το μηνιαίο που παραθέτουμε, έφερε τους ταλαντωτές σε κορυφές που μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του 2007 ξεφεύγοντας έτσι κατά πολύ από εκείνες που έδωσαν τα υψηλά του Μαρτίου του 2014, του Ιανουαρίου του 2018, του Ιουλίου του 2019 και του Ιανουαρίου του 2020.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή με τον Γενικό Δείκτη να ανοίγει τη βαλβίδα ασφαλείας και να πέφτει έως και -12,5% από τα υψηλά των 1.140 μονάδων προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Φυσικά, η πτωτική αυτή κίνηση που ήταν απολύτως φυσιολογική βάσει της τεχνικής ανάλυσης δεν έχει αλλάξει διόλου τη μακροπρόθεσμη στρατηγική εικόνα του Γενικού Δείκτη, όπου παραμένει ανοδική ψάχνοντας την είσοδο μέσα στη μεγάλη περιοχή διακύμανσης των 1.150 με 1.350 μονάδων. Αρκετοί μάλιστα αργοί ταλαντωτές έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν πέρα από τις απαιτούμενες “εξαερώσεις” έντονα σημάδια ανοδικής συνέχειας που μπορούν να απλωθούν κάτω υπό τις κατάλληλες συνθήκες στο πρώτο εξάμηνο του 2024 ακόμα και προς το επίπεδο των 1.420 μονάδων.
Σημαντική είναι επίσης και η ένδειξη που λαμβάνουμε από τον συνολικό τζίρο της αγοράς που φαίνεται μετά από πολλά χρόνια να σπάει ανοδικά τον καθοδικό στροφέα του 2017. Άμεση ευθύνη στην άνοδο αυτή του τζίρου έχει και ο “σκαπανέας” CEO των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Γιάννος Κοντόπουλος, ο οποίος όπου βρεθεί και όπου σταθεί προσπαθεί να επαναφέρει την αξιοπιστία του Χ.Α. αλλάζοντας τη μέχρι πρότινος άσχημη αντίληψη για τον θεσμό. Μια προσπάθεια όπου φαίνεται να έχει τελευταία και τις ευλογίες της υπάρχουσας κυβέρνησης. Για να αλλάξει στο μηνιαίο διάγραμμα το θετικό μακροπρόθεσμο view της αγοράς θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να κλωτσήσει στην κυριολεξία τη γεμάτη καρδάρα κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 920 με 890 μονάδων.
Προχωρώντας τώρα στην “κοντόφθαλμη” διαγραμματική ανάλυση συλλαμβάνουμε τον δείκτη να έχει κρατήσει σε επίπεδο ημερήσιου κλεισίματος την περιοχή στήριξης των 1.020 μονάδων και να δοκιμάζει τις δυνάμεις του πάνω στη ζώνη αντίστασης των 1.055 με 1.060 μονάδων. Ανοδική διάτρηση της εν λόγω ζώνης θα φέρει εκ νέου τον δείκτη στο κατώφλι των 1.100 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση που δηλώσει αδυναμία ανοδικής απόδρασης θα επανέλθει προς το κάτω μέρος των Fibonacci Arc του 61,8% στις 1.008 μονάδες. Ισχυρό πέρασμα κάτω από εκεί θα ανοίξει τον χώρο του επόμενου διορθωτικού δακτυλίου του 78,6% που καταλήγει στις 985 με 980 μονάδες. Η αλληλουχία των candlesticks φανερώνει τη δημιουργία μιας πρώτης σημαντικής βάσης αγοραστών πέριξ των 1.032 με 1.020 μονάδων που όσο ισχυροποιείται τόσο θα σπρώχνει τον δείκτη προς τις 1.100 μονάδες.
Διόρθωση της τάξεως του -13% έχει πραγματοποιήσει από τα υψηλά των 2.795 μονάδων και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE / ATHEX Large Cap περνώντας ενδοσυνεδριακά κάτω από τη στήριξη της περιοχής των 2.480 μονάδων. Όσο λοιπόν ο δείκτης δεν αποτυπώνει στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών ένα έντονο καθοδικό candlestick διάλυσης της εν λόγω στήριξης τόσο θα συσπειρώνει τις δυνάμεις των αγοραστών για μια ανοδική κίνηση προς τη ζώνη αντίστασης των 2.620 με 2.670 μονάδων. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που παραδοθεί στις καθοδικές ορέξεις των πωλητών τότε θα δώσει γη και ύδωρ έως το έδαφος στήριξης των 2.400 με 2.350 μονάδων. Το πλέον σημαντικό κομμάτι του παζλ που μπορεί να αλλάξει την πορεία του δείκτη είναι το ανοδικό ροκάνισμα της κατακόκκινης συνεδρίασης της 15ης Μαρτίου όπου ο δείκτης έχασε κοντά -5%.
Κλείνω με τον Τραπεζικό Δείκτη, όπου σε αυτό το πισωγύρισμα έχασε και το μεγαλύτερο ποσοστό φτάνοντας έως και το -26% με την τιμή να πέφτει αύτανδρη από τη ζώνη αντίστασης των 950 με 900 μονάδων έως και τη ζώνη στήριξης των 710 με 700 μονάδων. Τώρα ο δείκτης εντοπίζεται να λαμβάνει τιμές μέσα στο “κενό” που ορίζουν οι 100 μονάδες ανάμεσα στις 850 με 750 μονάδες. Όσο λοιπόν ο δείκτης χωνεύει τις όποιες ρευστοποιήσεις μέσα σε αυτό το “κενό” τόσο θα αρχίσουν να αναπτύσσονται σημαντικές ανοδικές δυνάμεις επανάκτησης των 900 μονάδων. Πέρασμα όμως του δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες θα στριμώξει περαιτέρω τους βραχυχρόνιους αγοραστές φορτώνοντας με αρνητικά χτυπήματα τη σημαντική ζώνη των 700 με 710 μονάδων. Η κατάσταση πάντως παρά τη σημαντική πτωτική εκτόνωση δείχνει να είναι ελεγχόμενη και εύκολα αναστρέψιμη.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο”
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.