Πολύ περίεργη η συνεχόμενη πίεση στη μετοχή του ΟΤΕ
Κάτι πολύ παράξενο συμβαίνει εδώ και μήνες με τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου από τον Απρίλιο του 2022 διολισθαίνει συνεχώς δίχως κάποια σημαντική αναχαίτιση στη έντονη καθοδική της πορεία που έχει φτάσει πλέον να μετράει απώλειες έως και ένα -32% κόντρα στο σύνολο της αγοράς και δίχως κάποιο προφανή λόγο που να οδηγεί σε αυτό το πολύ αρνητικό συμπέρασμα. Οι δε ανοδικές διορθώσεις που έχει επιχειρήσει να κάνει στις τελευταίες 532 μέρες μπορεί να δίνουν βραχυχρόνια ένα έντονο τίναγμα από τα χαμηλά της κίνησης αλλά είναι να μη σε πιάσει μέσα στην επιστροφή γιατί μετά η μετοχή πάει και γράφει χαμηλότερους πυθμένες.
Το αποτέλεσμα είναι σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο να έχουν εγκλωβιστεί σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια μιας που το VWAP της μεσοπρόθεσμης καθοδικής κίνησης της μετοχής από τον περασμένο Απρίλιο έως και σήμερα εντοπίζεται στα 15,84 ευρώ ή ένα +18% από τα τωρινά επίπεδα τιμών των … 13,39 ευρώ.
Μια πτωτική κίνηση που έχει οδηγήσει τη κεφαλαιοποίηση του ομίλου από τα περίπου 8 δισ. ευρώ στα 5,7 δισ. ευρώ ρίχνοντάς τον στη λίστα των κορυφαίων σε μέγεθος εισηγμένων εταιρειών από τη δεύτερη θέση στη τρίτη ή τέταρτη, αναλόγως με τις «διαθέσεις» της Eurobank.
Ο όμιλος εκείνος που οδηγούσε επί χρόνια μαζί με τη Coca Cola HBC τη κίνηση της αγοράς και του Γενικού Δείκτη με ποσοστό βαρύτητας άνω του 9% τώρα έχει γκρεμιστεί στο 4,62% και στη δέκατη θέση προκαλώντας έτσι ένα αναγκαστικό ντόμινο πωλήσεων από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τις ποσοστώσεις του δείκτη.
Μάλιστα η παραδοξότητα της πτώσης έχει αρχίζει και εξιτάρει πλέον και όσους παρακολουθούν από κοντά τη κίνηση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο μιας που η μετοχή του ΟΤΕ έχει πάρει μεγάλες αποστάσεις από τη συμπεριφορά των υπόλοιπων. Για παράδειγμα στο «ανταγωνιστικό» διάγραμμα της μετοχής σε σχέση με δύο πολύ γνωστά ETF, ένα ευρωπαϊκό και ένα αμερικάνικο, η ποσοστιαία διαφορά στις αποδόσεις από τα τέλη του 2022 είναι πλέον εξόφθαλμη με τα θεμελιώδη του ΟΤΕ να είναι μάλιστα πολύ πιο ανώτερα και «καθαρά» σε σχέση με αρκετές από τις εταιρείες που απαρτίζουν τα δύο αυτά ETF. Το ένα λοιπόν είναι το STOXX 600 Telecommunications (TELE) που εμπεριέχει εταιρείες όπως τη «μάνα» DEUTSCHE TELEKOM, ORANGE, TELEFONICA, NOKIA, VODAFONE GRP, CELLNEX TELECOM, ERICSSON LM και SWISSCOM και το άλλο το iShares US Telecommunications (IYZ) με εταιρείες όπως CISCO, COMCAST, VERIZON, CHARTER COMMUNICATIONS, T MOBILE, ARISTA NETWORKS, AT&T INC και MOTOROLA.
Σύμφωνα λοιπόν με τη ποσοστιαία σύγκριση η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται αυτή τη στιγμή με μια αρνητική απόδοση της τάξεως του -9,4% σε σχέση με το κερδοφόρο +6,56% του ευρωπαϊκού TELE και +1,68% του αμερικάνικου IYZ. Όσο δε αφορά τη σύγκριση με το Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστήριο η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού μιας που ο δείκτης έχει αποδώσει το ίδιο χρονικό διάστημα ένα +37%.
Εδώ τουλάχιστον δεν μπορούν οι «επιτήδειοι» να κολλήσουν το τελευταίο γνωστό σλόγκαν της «προεξόφλησης της επενδυτικής βαθμίδας». Πράγματι, ποια προεξόφληση, εδώ η μετοχή έχει φτάσει σε επίπεδα του 2020 λίγο πριν η αγορά ξεκολλήσει από το βούρκο της πανδημικής κρίσης (!).
Ούτε φυσικά υπάρχει κάτι το μεμπτό στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο για το 2023 μιας που ο όμιλος εμφάνισε αυξημένα κατά +8,4% τα βασικά κέρδη ανά μετοχή στα 0,5786 ευρώ από τα 0,5337 ευρώ που είχε στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 παρά το γεγονός της μη αύξησης των τιμών των προϊόντων του όπως έπρεπε να πράξει ακολουθώντας έτσι τις τιμαριθμικές αναπροσαρμογές που έλαβαν σε παγκόσμια κλίμακα οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
Η σύνοψη δε των οικονομικών δεικτών του ισολογισμού δείχνει σταθερή αναπτυξιακή πορεία ενώ εντυπωσιακή ήταν και η μείωση κατά -27,3% του καθαρού δανεισμού σε σχέση με το περσινό εξάμηνο καθώς από τα 537,4 εκατ. ευρώ έπεσε στα 390,6 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός δηλαδή του ομίλου αντιστοιχεί σε 0,3 φορές του ετήσιου προσαρμοσμένου ΕΒΙTDA (AL). Όντως πιο «καθαρό» τηλεπικοινωνιακό όμιλο δύσκολα θα βρεις.
Στο μεταξύ ο όμιλος είναι σχεδόν κάθε μέρα αγοραστής μέσω του προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών έχοντας μέχρι τώρα μαζέψει 5,393 εκατ. μετοχές ή το 1,265% επί του συνόλου εκταμιεύοντας σχεδόν το μισό του ποσού των 175 εκατ. ευρώ που διαθέτει για αυτό το σκοπό. Και όμως η τιμή συνεχίζει να κατεβαίνει.
Διαγραμματικά η μετοχή του ΟΤΕ ενώ πήγε και διέλυσε ανοδικά το πλαγιοκαθοδικό κανάλι “W” στα 14,40 ευρώ τον περασμένο Μάιο δεν μπόρεσε ή δεν την άφησαν να ακολουθήσει το τεχνικό «κανόνα» τραβώντας πάνω από τα 16 ευρώ. Τώρα προσπαθεί πτωτικά να περάσει και πάλι μέσα στο καθοδικό κανάλι αλλά η άνω γραμμή του δε την αφήνει με αποτέλεσμα να σύρεται πάνω σε αυτή πλησιάζοντας στο επίπεδο των 13,36 με 13 ευρώ. Εδώ υπάρχει ένας άλλος πιο ισχυρός κανόνας που φέρνει στατιστικά τη μετοχή που δεν μπορεί να εισέλθει εκ νέου στο μέχρι πρότινος καθοδικό κανάλι να πραγματοποιεί στη συνέχεια μια νέα έντονη ανοδική κίνηση φυγής από αυτό θέτοντας για την περίπτωση του ΟΤΕ ως πρώτο στόχο τη ζώνη των 14,50 με 14,80 ευρώ.
Προσοχή επίσης γιατί από την εν λόγω περιοχή διέρχεται και ο μακροπρόθεσμος Fibonacci VWMA 55, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2013, που τμήθηκε ανοδικά από τη τιμή της μετοχής στα 6,8 ευρώ, έχει αποτυπώσει μέχρι τώρα τέσσερις σημαντικούς πυθμένες μην αφήνοντας τη μετοχή να τον προσπεράσει καθοδικά. Και οι τέσσερις αυτές επαφές έχουν αλλάξει μετά ριζικά τη πτωτική εικόνα επαναφέροντας τη μετοχή στη μακροχρόνια ανοδική τροχιά. Η προτελευταία ήταν στον πάτο του Μαρτίου 2020 στα 9 ευρώ ενώ η τελευταία ήταν στα 12,57 ευρώ.
Μήπως κάπου εδώ το έχετε παρακάνει με την περίεργη καταρράκωση της τιμής της μετοχής;
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.