Η καταστροφή του κλίματος, ο Ισπανός και το εξαφανισμένο ελαιόλαδο
Η εκτόξευση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 102% μέσα σε ένα έτος έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους καταναλωτές.
Χαρακτηριστικό είναι το διάγραμμα της τιμής του παρθένου ελαιόλαδου στην παγκόσμια αγορά (POLVOILI), όπου μετά την ανοδική διάλυση του γιγάντιου καθοδικού στροφέα αντίστασης “W” στα 4500 δολάρια/τόνο ή τα 4,26 ευρώ/κιλό έχει μετατραπεί σε πυραυλοκίνητο φτάνοντας έως τώρα στα 9035 δολάρια / τόνο ή 8,56 ευρώ/κιλό.
Η τάση μάλιστα με την έντονη ανοδική κλίση που έχει πάρει φωτογραφίζει τιμές πάνω από τα 12000 δολάρια/τόνο ή 11,38 ευρώ/κιλό.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προσπαθεί να δικαιολογήσει εν μέρη την τρελή αυτή άνοδο του ελαιόλαδου στη μεγάλη έκταση που έχει πάρει η μειωμένη σοδειά της περιόδου 2022/2023 δείχνοντας με το δάχτυλο τον βασικό υπεύθυνο που δεν είναι άλλος από τον … Ισπανό.
Η Ισπανία λοιπόν που πραγματοποιεί το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών βρίσκεται σε απόλυτο αγροτικό σοκ βλέποντας την παραγωγή της να βυθίζεται σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα. Για του λόγου το αληθές το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι για την περίοδο 2022/2023 η Ισπανία παρήγαγε περίπου 662.000 τόνους ελαιόλαδου όπου όμως αντιστοιχεί σε μια απίθανη ποσοστιαία μείωση κατά -54% σε σχέση με τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τετραετίας.
Παράλληλα οι Ισπανοί ήταν αυτοί που έριξαν «λάδι στη φωτιά» καθώς πέρυσι είχαν υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με υψηλές ρήτρες κάλυψης γεγονός που οδήγησε σε σπασμωδικές αναγκαστικές κινήσεις αγορών ελαιόλαδου από άλλες χώρες ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αγοράζουν άρον άρον ελαιόλαδο σε πολύ υψηλές τιμές από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως, από την Ελλάδα που είχε μια καλή παραγωγή και φυσικά από την Τουρκία που είναι πρώτοι σε κάτι τέτοια. Οι Ιταλοί απείχαν γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να βρουν ούτε οι ίδιοι ελαιόλαδο στην χώρα μας.
Στη Τουρκία μάλιστα λόγω της υψηλής ζήτησης από την Ισπανία αλλά και την Ιταλία οι εξαγωγές ελαιόλαδου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπέρασαν σε ποσότητα τις εξαγωγές που έκανε ολόκληρο τον χρόνο.
Έλα μου όμως που η κίνηση αυτή της γείτων χώρας προκάλεσε μείωση της προσφοράς στην τουρκική αγορά και σημαντική αύξηση των τιμών με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί άμεση οργή από τον Τούρκο καταναλωτή μέσω των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.
Εδώ όμως η κυβέρνηση της Άγκυρας παρά τα διάφορα αρνητικά σχόλια που εισπράττει κατά καιρούς ενήργησε άμεσα απαγορεύοντας τις εξαγωγές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, που θα αρχίσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής, προστατεύοντας έτσι τους Τούρκους καταναλωτές για να μην έχουν έλλειψη του προϊόντος και φυσικά να το αγοράζουν σε λογικές τιμές.
Αυτό φυσικά δεν το έκαναν οι χώρες της Ευρωζώνης (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) γιατί μάλλον ΔΕΝ βλέπουν τα προβλήματα με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων ούτε θέλουν οι πολίτες της κάθε χώρας να τρώει σε λογικές τιμές.
Και δεν είναι μόνο το λάδι.
Η κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές που σύρει μαζί της έχουν προκαλέσει ισχυρότατες ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Για παράδειγμα και το συμβόλαιο του χυμού πορτοκαλιού (OJ1) έχει βρεθεί στα ύψη διπλασιάζοντας τη τιμή του μέσα σε ένα χρόνο. Οι τιμές που καταγράφει στα 3,76 δολάρια ανά λίμπρα είναι ιστορικό υψηλό και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από την μακροχρόνια αντίσταση των 2,2 δολαρίων ανά λίμπρα.
Οι τυφώνες και η κακοκαιρία που έπληξαν τη Φλόριντα που είναι ο κύριος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού για τις ΗΠΑ έχει μείωσε την καλλιέργεια στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 80 ετών. Στην ίδια κατάσταση με μεγάλες δυσκολίες στη καλλιέργεια βρίσκονται και οι άλλοι δύο μεγάλοι εξαγωγείς η Βραζιλία και το Μεξικό. Και εδώ η μεγάλη ανοδική γωνία κλίσης στο διάγραμμα προδιαθέτει για υψηλότερες τιμές.
Σε ιστορικά υψηλά κυμαίνεται και η τιμή του συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης ζωντανών βοοειδών (LE1) στο Chicago Mercantile Exchange. Εδώ η αύξηση της τιμής έχει φτάσει σε ετήσια βάση το +39% με τη τιμή να έχει περάσει τα 180 δολάρια ανά λίμπρα και να κατευθύνεται προς τα 190. Η τιμή του που για πάνω από μια εικοσιπενταετία μεταξύ του 1979 με 2005 είχε παραμείνει κάτω από τα 81 δολάρια τώρα διαπραγματεύεται με ένα καπέλο 100 δολαρίων.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.