Η διαγραμματική αλάνα και το…Μαρακανά
Μετά από 12 συνεχόμενες συνεδριάσεις που η αγορά πραγματοποιούσε πλάγια σταθεροποιητικά βήματα στα υψηλά της τελευταίας 9ετίας ανάμεσα στο εύρος διακύμανσης των 1280 με 1254 μονάδων ο Γενικός Δείκτης αποφάσισε περιέργως σε μια κομβική μέρα με μεγάλη πολιτικοοικονομική σημασία να τμήσει καθοδικά το κάτω όριο και να κινηθεί βίαια προς την πρώτη βραχυχρόνια στήριξη των 1238 μονάδων.
Από εκεί και έπειτα αν στις επόμενες συνεδριάσεις ο δείκτης δε μπορέσει να πατήσει δυνατά πάνω στις 1238 μονάδες ώστε να επανέλθει για ακόμα μια φόρα στις 1260 μονάδες θα πρέπει να αναμένουμε μια συνέχεια στην υπάρχουσα τάση κατοχύρωσης των κερδών από τους επενδυτές σπρώχνοντας το δείκτη μέσα στη ζώνη στήριξης των 1210 με 1185 μονάδων . Εκεί όμως τα πράγματα θα αρχίζουν να σκληραίνουν για τους εν δυνάμει πωλητές καθώς είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν νέες εισροές κεφαλαίων μιας που το αφήγημα που θα ακολουθήσει δε θα αφήσει περαιτέρω περιθώρια διολίσθησης.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το καμπανάκι για το τελευταίο γύρο λίγο πριν την αρπαγή της επενδυτικής βαθμίδας έχει ήδη ηχήσει και όσοι προσπαθούν να ανακατέψουν τη τράπουλα ώστε να διορθώσουν τις τιμές στο ταμπλό είναι πιθανό να βρεθούν ξαφνικά εκτός νυμφώνος μιας που οι οίκοι αξιολόγησης μπορούν να «χτυπήσουν» ανά πάσα στιγμή δίχως καμία ειδοποίηση.
Έτσι κι αλλιώς η χώρα μετά και το επίτευγμα της πολιτικής σταθερότητας και της καθαρής 4ετίας διακυβέρνησης έχει καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα. Μάλιστα στην αγορά ακούγεται ότι μεγάλες χρηματιστηριακές έχουν αναβάλει τις διακοπές στα τμήματα των ξένων θεσμικών για μετά τις 10 Αυγούστου. Λέτε κάτι να ξέρουν;
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρά τις τελευταίες πολύ καλές επιδόσεις που το τοποθετούν μέσα στις πλέον κερδοφόρες αγορές το 2023 έχει ακόμα πάρα πολλά να δώσει. Για τη ακρίβεια τώρα μόλις ξεκινάει ευρισκόμενο στα πρώτα σκαλοπάτια της ανόδου. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αντιπαράθεση των διεθνών δεικτών σε σχέση με το Γενικό Δείκτη, όπου φαίνεται με κεφαλαία γράμματα ότι η αγορά στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να κάνει διακοσάρι για να μπορέσει να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον από τη διαφορά που τη χωρίζει από τις ευρωπαϊκές αγορές. Σύμφωνα λοιπόν με το διάγραμμα ο Γενικός Δείκτης τη τελευταία δεκαετία έχει αποδώσει μόλις ένα +22,25% την ίδια ώρα που ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έχει δώσει ένα +92,54% ο γερμανικός δείκτης DAX 40 ένα +102,52%, ο αμερικανικός βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ένα +132,17%, ο S&P 500 +177% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 παρά το όποιο στραπάτσο του 2022 έχει «πλερώσει» ένα +421%.
Τα καύσιμα για να πάρει πίσω ο Γενικός Δείκτης ένα μεγάλο μέρος από τα «χρωστούμενα» της τελευταίας δεκαετίας υπάρχουν. Από την επενδυτική βαθμίδα και τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030 μέχρι και την αλματώδη αύξηση κατά 70% των επενδύσεων έως το 2027. Έτσι ενώ στο βραχυχρόνιο διάγραμμα τιμών αποτυπώνεται ένα πολύ υγιές profit – taking στο μακροπρόθεσμο διμηνιαίο διάγραμμα τιμών η εικόνα που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης μόνο για πωλήσεις δεν είναι.
Το ανοδικό ποτάμι έχει ξεκινήσει από την ανοδική διάλυση των 950 μονάδων και δε φαίνεται να γυρίζει πίσω.
Μάλιστα οι ενδείξεις που έρχονται από τους περισσότερους αργούς ταλαντωτές είναι ότι η ανοδική τάση τώρα μόλις έχει γίνει «μπλε» μετά από σχεδόν 5300 μέρες καθοδικής πορείας. Εδώ το πρώτο κοντινό πεδίο αντίστασης εντοπίζεται στις 1380 μονάδες, όπου είχε δημιουργηθεί η τοπική κορυφή του 2014 και ο τριετής πυθμένας του 2009 – 2011.
Πάνω όμως από εκεί οι ενεργοί επενδυτές που αρέσκονται στις short θέσεις, όπως λέει και ένας υψηλά ιστάμενος θεσμικός επενδυτής « δε θα έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν» μιας που από τη διαγραμματική αλάνα των 1200 με 1100 μονάδων θα βρεθούμε στο Εστάντιο ντο Μαρακανά των 1380 με… 2700 μονάδων.
Το πως και το γιατί θα παίζουν οι επενδυτές σε ένα τέτοιο τεράστιο διαγραμματικό στάδιο μένει να το ανακαλύψουμε στα επόμενα χρόνια. Η πρώτη πάντως υποψία ισχυρής ανοδικής μόχλευσης του δείκτη και συνάμα της αγοράς πέφτει πάνω στις τραπεζικές μετοχές, όπου μετά και τη τελευταία πράξη μεταβίβασης των πακέτων των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ θα απελευθερωθούν πλήρως από τα «δεσμά» του παρελθόντος.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.