Οι μετοχές που έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν το 2024
Όπως κάνω κάθε τέλος του χρόνου να εκθέτω στο επενδυτικό φως τρεις εισηγμένους ομίλους που οι μετοχικές τους αξίες μέσω των οικονομικών τους μεγεθών και των επιχειρηματικών τους κινήσεων μπορούν να προσφέρουν δυναμικά εχέγγυα για ισχυρές επιδόσεις άνω του +40% μέσα στο επόμενο έτος, έτσι και φέτος θα «φανερώσω» τρεις ομίλους που έχουν τα φόντα να ξεχωρίσουν το 2024.
Πέρυσι πάντως και πιο συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου του 2022 και με τίτλο «2023: Οι 3 που υπόσχονται σημαντικά κέρδη» είχα φέρει στο επενδυτικό φως τη Τράπεζα Πειραιώς, τη Unibios και τους Ευρωσύμβουλους. Οι αποδόσεις για κάποιον που αγόραζε εκείνη την ημέρα τις εν λόγω μετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Η Πειραιώς έδωσε απόδοση της τάξης του +125%, η Unibios ένα +67% και οι Ευρωσύμβουλοι ένα +88%.
Για το 2024 λοιπόν οι όμιλοι εκείνοι που μπορούν να διαπρέψουν είναι η ΔΕΗ, η Intralot (ΙΝΛΟΤ) και η Interlife (ΙΝΛΙΦ).
Ξεκινάω με τη ΔΕΗ, όπου κάποιοι την έχουν ακόμα εκτός επενδυτικής εμβέλειας αλλά είναι σίγουρο ότι το 2024 θα αναγκαστούν να γυρίσουν τη κεραία προς την πλευρά της για να πάρουν το σήμα της. Όπως μάλιστα λέει χαριτολογώντας και ένα διακεκριμένος θεσμικός επενδυτής «θα πάθουμε την πλάκα μας με τη νέα ΔΕΗ που θα αντικρίσουμε το 2024».
Ο μεγάλος αυτός όμιλος που το 2019 βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, πέρασε από τις Συμπληγάδες Πέτρες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης το 2020 και την ενεργειακή Χάρυβδη που προκάλεσε ο ρωσοουκρανικός πόλεμος το 2022 έχει βρεθεί πλέον με τις στρατηγικές κινήσεις που πραγματοποίησε το διοικητικό επιτελείο του Προέδρου και Διευθύνων Συμβούλου της ΔΕΗ, κ. Γεώργιου Στάσση στο κεφαλόσκαλο της νέας μεγάλης αναπτυξιακής της πορείας. Μία διοίκηση που στη τελευταία πενταετία έχει αφήσει ανεξίτηλη τη δύναμή της πάνω στη μετοχή μιας που από το 2019 έχει αποδώσει ένα +745% δίνοντας έτσι τα εχέγγυα για μια ισχυρή ανοδική συνέχεια και στην επόμενη διετία.
Άλλωστε η ΔΕΗ είναι ένας από τις δύο κορυφαίους ομίλους του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που μπορούν να περάσουν από την πύλη των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στη κεφαλαιοποίησή τους. Ο άλλος όπως ήδη έχω αναφέρει είναι ο όμιλος Mytilineos.
Η μεγάλη προτεραιότητα που έχει δώσει ο κ. Στάσσης στο πράσινο επιχειρηματικό μοντέλο με το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο η ΔΕΗ θα στηρίζεται στην απανθρακοποίηση, τη στροφή στις ΑΠΕ, στα συστήματα αποθήκευσης και στον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού είναι το μυστικό στη συνταγή της έντονης ανοδικής κίνησης που έρχεται στη μετοχική της αξία. Ο Δούρειος Ίππος με το όνομα ΔEΗ Ανανεώσιμες (ΔEΗΑΝ) είναι αυτός που θα λεηλατήσει λίαν συντόμως τη κεφαλαιοποίηση των 5 δισ. ευρώ, τώρα είναι στα 4,2 δισ. ευρώ και θα τη φέρει στη τελική ευθεία προς τα 7 δισ. ευρώ.
Σε λιγότερο από 6 μήνες η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στην Ελλάδα στα 1,024GW (τώρα 669MW) ενώ σε 18 μήνες θα υπερδιπλασιάσει τη δύναμή της φτάνοντας στα 2,27GW.
Υπάρχει φυσικά και η Enel Romania με τωρινή εγκατεστημένη ισχύ τα 598MW ανεβάζοντας το σύνολο της τωρινής ισχύς σε 1,28GW. Η Enel Romania δείχνει από τώρα τη παράκρουση που έχει η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου μιας που η εταιρεία αυτή από μόνη της έχει μια αξία της τάξης των 1,9 δισ. ευρώ την ίδια ώρα που όλη η ΔΕΗ έχει 4,2 δισ. ευρώ. Μιλάμε για μια ρουμανική εταιρεία που θα προκαλέσει για αρχή μια εκρηκτική αύξηση των πελατών της ΔΕΗ κατά 55 % (από 5,6 σε 8,7 εκατ.) του παραγωγικού δυναμικού ΑΠΕ κατά 23 % (από 3,9 σε 4,8GW), του υπό ανάπτυξη δυναμικού κατά 50 % (από 10 σε 15GW) και του επαναλαμβανόμενου EBITDA κατά 300 εκατ. ευρώ από 1,2 σε 1,5 δισ. ευρώ.
Φυσικά και η ΔΕΗ δεν πρόκειται να σταθεί εδώ καθώς όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένως είναι και θα είναι ακόμα πιο επιθετική στις επενδυτικές της κινήσεις χτίζοντας συνεχώς στρατηγικές συμφωνίες για την ταχύτερη προώθηση του φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου, που έχει ως απώτερο στόχο να βρεθεί στην κορυφή των εταιρειών της πράσινης ενέργειας. Έτσι μετά τη RWE Renewables, τη MORE του ομίλου της Motor Oil, τη Mytilineos και την Intrakat πήρε σειρά στις συμφωνίες και ο όμιλος Κοπελούζου και Σαμαρά.
Αυτή λοιπόν η στρατηγική επέλαση της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει τη τιμή της μετοχής στους επόμενους μήνες κάτω από τα 13,50 ευρώ με το στόχο να τίθεται διαγραμματικά στα 15 ευρώ.
Προχωράμε στην Intralot όπου μόνο και μόνο κοιτώντας το τριμηνιαίο διάγραμμά της έχουμε καταλάβει τις προθέσεις της που δεν άλλες από το να διασπάσει ανοδικά τη σαθρή αντίσταση των 1,34 ευρώ και να μπει μέσα στην μεγάλη επενδυτική αλάνα που προσφέρει το επίπεδο τιμών που εκτείνεται ανάμεσα στα 1,70 με 2,26 ευρώ. Είχαμε γράψει σε παλιότερη ανάλυση, όταν η μετοχή βρισκόταν στα 0,62 ευρώ, ότι το 1 ευρώ θα είναι απλώς το πρώτο σκαλοπάτι στον ανηφορικό δρόμο που θα πάρει το 2024. Τώρα που η μετοχή έχει πραγματοποιήσει πάνω από το 1 ευρώ τον όγκο συναλλαγών των 28,5 εκατ. τμχ ίσως κάποιοι καταλάβουν τι θα επακολουθήσει.
Ο όμιλος μετά και την ολοκλήρωση του retail bond ύψους 130 εκατ. ευρώ, πιθανότατα τον ερχόμενο Γενάρη, θα αλλάξει ριζικά τη χρηματοοικονομική του θέση τοποθετώντας την Intralot στο ραντάρ μεγάλων επενδυτικών fund με το 1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση να είναι τότε προ των πυλών. Στην αγορά μάλιστα ακούγεται ότι μετά και την είσοδο της θυγατρικής Intralot USA στη Wall Street θα παρουσιαστεί αγοραστής μαμούθ που θα κάνει επιθετική εξαγορά σε τιμή που θα ξεπερνάει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Μα φυσικά και δεν έχουν εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Intralot δίχως να μην έχουν δει στο βάθος το «φως» του κέρδους οι ισχυροί εγχώριοι επιχειρηματίες Μουνδρέας, Γερμανός, Βασιλάκης και Κάτσου.
Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η Intralot αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις τρεις μοναδικές εταιρείες στο κλάδο της λοταρίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως. Οι άλλοι δύο είναι η Scientific Games η οποία ανήκει πλέον στη Light & Wonder (LNW) και είναι εισηγμένη στο Nasdaq με μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 7,5 δισ. δολαρίων και η International Game Technology (IGT) που είναι εισηγμένη στο NYSE με μια κεφαλαιοποίηση στα 5,56 δισ. δολάρια.
Υπάρχουν βέβαια και άλλα σημαντικά στοιχεία μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις της Intralot που μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις. Στοιχεία που έχουμε αναλύσει και θα αναλύσουμε εκτενώς το 2024, που θεωρείται και ως το έτος «απελευθέρωσης» των μεγάλων δυνατοτήτων της Intralot. Μείνετε στις θέσεις σας, το απίστευτο turnaround story της Intralot μόλις έχει ξεκινήσει.
Κλείνω με την Interlife τη μοναδική εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία που εμφανίζεται μέσα από τις ισχυρές δυνατότητες ανάπτυξής της και από μια πολύ κρίσιμη ευρωπαϊκή παράμετρο να θέλει να παίξει σημαντικό επενδυτικό ρόλο το 2024.
Μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι πλέον οι πολύ καλές εταιρείες που έχουν αυτή τη στιγμή και ένα πολύ ενδιαφέρον low-risk entry στη μετοχική τους αξία και μεγάλη ανταπόδοση στο επενδεδυμένο κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει μείνει δίχως λόγο πολύ πίσω σε σχέση με τη σημαντική ανοδική κίνηση της αγοράς που έλαβε χώρα το 2023. Η εταιρεία σφύζει στη κυριολεξία από υγεία στις οικονομικές της καταστάσεις, είναι αψεγάδιαστη, χωρίς ουδεμία επισφάλεια και δίχως να έχει ούτε ένα ευρώ δανεισμό.
Η Interlife λοιπόν έχει ένα ανοδικό περιθώριο +50% μόνο από το γεγονός ότι η καθαρή της αξία είναι στα 6,91 ευρώ και η μετοχή βρίσκεται στα 4,65 ευρώ. Μια καθαρή αξία, που κάθε χρόνο αυξάνεται. Να φανταστείτε ότι πριν από μια πενταετία ήταν στα 69,7 εκατ. ευρώ και τώρα στο τέλος του 2023 έχει βρεθεί με ίδια κεφάλαια στα 130 εκατ. ευρώ, σχεδόν δηλαδή διπλασιάστηκαν.
Η καθαρή κερδοφορία της Interlife στο εξάμηνο ήταν στα 10,93 εκατ. ευρώ και αναμένουμε τη δωδεκάμηνη με τη κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται λίγο πάνω από τα 86 εκατ. ευρώ.
Προσέξτε τώρα γιατί η κρίσιμη παράμετρος που ανέφερα έχει να κάνει με την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της αρχέγονης κατάστασης που βρίσκεται η ασφαλιστική αγορά στη χώρα μας. Είμαστε στη κυριολεξία πιο πίσω και από αφρικανική χώρα. Τα ιδιωτικά ασφάλιστρα ανά κάτοικο σε βασικά στοιχεία που συντάσσονται γύρω από τη ζωή μας, όπως για παράδειγμα η υγεία και η κατοικία βρίσκονται χρόνια πίσω, πιο πίσω και από το 1980. Έτσι ενώ κατά μέσο όρο ο Ευρωπαίος για την υγεία πληρώνει 483 ευρώ ο Έλληνας πληρώνει μόλις 67 ευρώ. Εκεί όμως που αναμένεται η πρώτη σημαντική πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πάρσιμο των αναγκαίων μέτρων από τη κυβέρνηση για την αύξηση της ασφαλιστικής «συνείδησης» λόγω και της έντονης κλιματικής αλλαγής είναι στην ασφάλιση κατοικίας. Εκεί λοιπόν κατά μέσο όρο ο Ευρωπαίος πληρώνει 344 ευρώ ενώ ο Έλληνας μόλις 44 ευρώ. Κάποιοι πιστεύουν ότι κατάσταση θα πάρει «αναγκαστική» μορφή όπως είχε γίνει με τη ψηφιοποίηση και τις εταιρείες πληροφορικής. Είδατε πως εκτοξεύτηκαν οι τιμές των μετοχών τους. Εδώ λοιπόν δεν έχουμε πολλές εισηγμένες ασφαλιστικές εταιρείες. Μόνο μία, την Interlife.
Για να μη μακρηγορούμε το περιθώριο ανάπτυξης της εν λόγω εταιρείας είναι τεράστιο και η τιμή της μετοχής θα αρχίσει να αξιολογεί το νέο περιβάλλον που πρόκειται να διαμορφωθεί όχι φυσικά από τα 4,65 ευρώ που βρίσκεται τώρα αλλά από τη βάση της καθαρής αξίας που είναι τα 6,90 με 7 ευρώ. Εκεί άλλωστε θα είναι και το πρώτο χτύπημα μιας πιθανής εξαγοράς.
Διαγραμματικά η μετοχή βρίσκεται καθ’ οδόν για τη μεγάλη φυγή πάνω από τα 5 ευρώ θέτοντας ως επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τα 6,10 ευρώ. Αμέσως μετά θα δοθεί στο πιάτο η περιοχή των 6,90 με 7 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.