Τότε με έκραζες, τώρα με θαυμάζεις
Τους τελευταίους μήνες μια πλειάδα εταιρειών που είχαν μπει για “x” εφευρετικούς κυρίως λόγους, στο στόχαστρο αρνητικών δημοσιευμάτων και επικριτικών σχολίων από ορισμένους επενδυτές αλλά και «υπόγειους» θεσμικούς και μη ιθύνοντες της αγοράς έχουν αποδείξει μέσα από το τεράστιο μετοχικό αποτύπωμά τους στο Ελληνικό Χρηματιστήριο ότι το μαύρο που κάποιοι προσπαθούσαν να πλάσουν με την «πλαστελίνη» τους είναι τελικά τόσο άσπρο που σε στραβώνει. Τώρα φυσικά η πλειοψηφία από τους τότε επικριτές παράτησαν την “πλαστελίνη” και έχουν επιδοθεί στο άθλημα της κωλοτούμπας και από εκεί που τις έκραζαν τώρα τις θαυμάζουν.
Τρείς είναι οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οδήγησαν σε απίστευτη μεταστροφή επενδυτικής σκέψης ενώ αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται άλλες δύο περιπτώσεις που γυρνάνε σελίδα αναγκάζοντας έτσι αρκετούς μεμψίμοιρους να … δαγκωθούν.
Η πλέον χαρακτηριστική είναι φυσικά η περίπτωση της Intrakat (ΙΝΚΑΤ), που από την πρώτη στιγμή που πέρασε στα χέρια της εταιρείας συμφερόντων των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου η αρνητικότητα είχε χτυπήσει κόκκινο καθώς μετά και την κερδοφόρα πώληση του ποσοστού τους στον ΕΛΛΑΚΤΩΡ «ευκαιριακούς» τους ανέβαζαν «ευκαιριακούς» τους κατέβαζαν. Έλα όμως που οι συγκεκριμένοι ήρθαν όχι απλώς για να μείνουν αλλά και να εδραιωθούν στον κλάδο των κατασκευών και των ΑΠΕ. Όταν μάλιστα ανακοίνωσαν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα 1,17 ευρώ οι αρνητές φώναζαν «τη Λόλα από τη φωτιά ποιος θα τη βγάλει». Αυτά τουλάχιστον άκουγε τότε η «πιάτσα». Τώρα φυσικά που το άκρως επιθετικό αναπτυξιακό business plan του Διευθύνων Σύμβουλου κ. Αλέξανδρου Εξάρχου έχει πάει «μουστακοστρίβοντας» τη μετοχή στα 3,31 ευρώ τριπλασιάζοντας ουσιαστικά μέσα σε 6 μήνες τα κεφάλαια εκείνων των επενδυτών που τον εμπιστεύτηκαν έχουν μείνει παγωτό που δε λιώνει με τίποτα. Η δε κεφαλαιοποίηση από τα 150 εκατ. ευρώ που την παρέλαβε το επιχειρηματικό σχήμα έχει εκτοξευτεί μαζί με τα 100 εκατ. ευρώ της αύξησης στα 520 εκατ. ευρώ και ο «ταύρος» δε λέει να σταματήσει. Διαγραμματικά επίσης δεν προλαβαίνουμε να αλλάζουμε ανοδικά τα διανυσματικά επίπεδα τιμών και αντιστάσεων. Έτσι μετά τα 2,20, τα 2,70 και τα 3,16 ευρώ κοιτάει πλέον στα μάτια τα 3,75 ευρώ.
Η δεύτερη περίπτωση ήταν αυτή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) που κάποιοι όταν η μετοχή βρισκόταν στα 3,30 με 3,50 ευρώ είχαν σταθεί και κοιτούσαν λογοκρίνοντας τη μισθολογική γραβάτα του Γιάννου μη μπορώντας να κοιτάξουν πέρα από αυτή ώστε να εντοπίσουν τις προοπτικές κερδοφορίας που μπορούσε να βγάλει από το μανίκι του. Τώρα που η μετοχή έχει σχεδόν διπλώσει χτυπώντας τη ζώνη αντίστασης των 6 με 6,24 ευρώ η γραβάτα έχει μετατραπεί σε θηλιά επενδυτικής χαζομάρας σε όσους απείχαν από αυτό το σούπερ κερδοφόρο ανοδικό δώρο. Εδώ στο διμηνιαίο chart τιμών αποκαλύπτεται το μακροπρόθεσμο πλάνο της μετοχής να περάσει την περιοχή των 6,24 ευρώ και να κινηθεί προς τα 7,50 ευρώ έχοντας ως στόχο διαρκείας τα υψηλά του 2014 στα 9,50 ευρώ.
Τρίτη περίπτωση απίστευτης επενδυτικής «μίρλας» ήταν η φαρμακοβιομηχανία Lavipharm (ΛΑΒΙ). Εδώ όπως είχα γράψει και σε προηγούμενη ανάλυση κάποιοι ακόμα και μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ορέγονταν καταστροφικά σενάρια και ιστορίες για αγρίους που έλεγαν και οι παλιάς κοπής επενδυτές. Μάλιστα τα είχαν βάλει τότε και με τον κύριο ανάδοχο της αύξησης την Ambrosia Capital. Τώρα που η μετοχή έχει πάει από τα 0,37 και τα 0,40 ευρώ στα 0,70 ευρώ ξεδιπλώνοντας στην πορεία το επιχειρηματικό πλάνο για την επόμενη 3ετία όπου ο όμιλος θα φέρνει 20 εκατ. ευρώ EBITDA τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην οδηγώντας αρκετούς από τους επικριτές σε άμεση αγορά νέας οδοντόβουρτσας. Πάντως στη διαγραμματική ανάλυση ο πρώτος στόχος των 0,70 ευρώ έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω ενώ ο επόμενος στα 0,82 ευρώ θα αρχίσει να δουλεύει με τα θεμελιώδη στοιχεία που θα βγουν για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Οι δύο όμιλοι τώρα που έχουν επικριθεί για τη συμπεριφορά τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό και αναμένεται στην πορεία να αφήσουν τους επενδυτές άφωνους με bold θαυμαστικό είναι η Titan Cement International (TITC) και η Ολυμπιακή Τεχνική (ΟΛΥΜΠ).
Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ μπορεί η μετοχή να καθυστέρησε να πάρει εμπρός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά αλλά τώρα που έχει αρχίσει και φαίνεται η σημαντική δουλειά που έκανε η διοίκηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα που δεχόταν τα βέλη από τους υπόγειους αρνητές θα μας διδάξει πόσα γράμματα έχει η λέξη απογείωση. Ένα πρώτο δείγμα θα πάρουμε άλλωστε την ερχόμενη Πέμπτη με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η χρυσή εποχή των κατασκευαστικών θα φέρει ανάλογη χρυσή εποχή και στον ΤΙΤΑΝ ο οποίος μάλιστα με τις ισχυρότατες επενδύσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί ως πρωτοπόρος μέσα στους τέσσερις κορυφαίους ομίλους παγκοσμίως στο βιομηχανικό κλάδο του, επιφέροντας σημαντική μείωση στο κόστος παραγωγής και συνάμα αύξηση στα περιθώρια κέρδους EBITDA. Στη μηνιαία διαγραμματική ανάλυση η ανοδική διάλυση της αντίστασης των 18 ευρώ θα φέρει πολύ γρήγορα τη μετοχή στα 20 ευρώ θέτοντας όμως ως στόχο τα 23 ευρώ ή ένα +24% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.
Κλείνω με την Ολυμπιακή Τεχνική όπου κάποιοι συνεχίζουν να στριφογυρίζουν σαν το μύλο στην παιδική χαρά γύρω από το όνομα του Στέγγου δίχως να μπορούν να καταλάβουν από τη ζαλάδα βέβαια που έχουν αποκτήσει ότι ο όμιλος έχει αναπτύξει τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορεί να τον σπρώξουν σε διπλασιασμό της χρηματιστηριακής του αξίας. Καράβια και ακίνητα είναι ένας συνδυασμός που έχει την ικανότητα να φέρει εκρηκτική αλλαγή στην κερδοφορία της Ολυμπιακής Τεχνικής. Στο τελευταίο μάλιστα κομμάτι αυτό των ακινήτων ο όμιλος βάζει ως μέτοχο και την οικογένεια του Παύλου Βαρδινογιάννη. Αυτό από μόνο του έχει πολλά να πει για τη συνέχεια. Εδώ η διαγραμματική ανάλυση μιλάει από μόνη της καθώς μετά την ανοδική απόδραση πάνω από την πολύ ισχυρή αντίσταση των 2,40 ευρώ ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα έως τα 3,55 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.