TOP 20: Οι τρείς ηγέτες και η απογοήτευση
Σχεδόν σε κάθε δεκαπενθήμερο που κλείνει χρηματιστηριακά αφιερώνω αρκετό χρόνο ώστε να πραγματοποιήσω μια εκτεταμένη έρευνα στις είκοσι μεγαλύτερες (βάση κεφαλαιοποίησης) εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Αναλύοντας διεξοδικά αυτά τα μεγαθήρια του Χρηματιστηρίου μπορείς να καταλάβεις πάρα πολλά για το τι πρέπει να αναμένεις στο επόμενο χρονικό διάστημα τόσο από τις ίδιες τις εταιρείες και τους κλάδους που αντιπροσωπεύουν όσο και από το ίδιο το “μαγαζί”.
Οι δε ενδείξεις που λαμβάνω από το Top 20 είναι πολύ πιο διαυγείς από τις ενδείξεις που μου δίνει καθημερινά το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη μιας που εκεί “κάποιος” παίζει με τις βαρύτητες και θολώνει κατά κάποιο τρόπο τα νερά της τασικής κίνησης.
Το βασικότερο ίσως από όλα είναι να εντοπίσεις τους ηγέτες της χρονιάς ώστε σε κάθε διορθωτική κίνηση της αγοράς να μπορείς να “αρπάξεις” καμία από τις μετοχές τους σε χαμηλότερα επίπεδα από το μηνιαίο Vwap. Είναι αυτοί που σε κάθε μήνα που περνάει εδραιώνουν ακόμα πιο πολύ τη θέση τους στο ταμπλό μέσω της σταδιακής αλλά εκτεταμένης ανοδικής τους κίνησης.
Αν αυτοί οι ηγέτες δεν μπορούν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ή ακόμα χειρότερα αν δεν μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν σε άλλους ομίλους το ανοδικό τους πνεύμα παρουσιάζοντας έτσι στα μεσοπρόθεσμα διαγράμματά τους σχηματισμούς ανοδικής λήξης και απαρχής πτωτικής τάσης τότε … κλάφτα Χαράλαμπε.
Η αρχή εύρεσης των ηγετών γίνεται κατά βάση από το τι ποσοστιαίο κέρδος έχουν δώσει μέχρι τώρα στους επενδυτές που τις έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Προτιμώ πιο πολύ την ποσοστιαία απόδοση του YTD για να εντοπίσω όχι μόνο τους ηγέτες αλλά και αυτούς που τραβάνε σα μαγνήτης το επενδυτικό ενδιαφέρον και αμέσως μετά τη τριμηνιαία απόδοση για να αποκαλύψω τυχόν αλλαγές στην κορυφή. Μετά γίνεται η ανά όμιλο εμπεριστατωμένη διαγραμματική ανάλυση ώστε να βρώ σχηματισμούς, δυναμική τάσης, στόχους αγοράς – πώλησης – επανατοποθέτησης κτλ.
Από τη μέχρι τώρα λοιπόν παρατήρηση των εταιρειών που βρίσκονται στο Top 20 των κεφαλαιοποιήσεων οι τρεις βασιλιάδες που ξεχωρίζουν μακράν από την ανοδική τους συμπεριφορά στην αγορά είναι ο ΤΙΤΑΝΑΣ όπως τον αποκαλούν οι παλιοί ή Titan Cement International (TITC), το θηρίο Cenergy Holdings (CENER) και η ΓΕΚ Τέρνα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ). Οι αποδόσεις που έχουν δώσει στους επενδυτές που έχουν κάνει διακράτηση από την αρχή τους έτους (YTD) είναι ένα +46% για τον ΤΙΤΑΝ, ένα +38% για τη CENER και ένα +34% για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Για να μη ξεχνιόμαστε το άλλο άκρο ή να το πω πιο σικ το χρυσό βατόμουρο όχι μόνο με την μέχρι τώρα απόδοσή του αλλά και από τη συμπεριφορά του στο ταμπλό το κερδίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) με μια αρνητική απόδοση της τάξης του -21%.
Θα ξεκινήσω τη διαγραμματική περιήγηση με τον ΤΙΤΑΝ όπου φαίνεται στο διεβδομαδιαίο chart τιμών να κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση ανάμεσα στα 33,20 με 28,15 που έχει όμως όλες τις ενδείξεις σχηματισμού ενός βατήρα για μια περαιτέρω άνοδο πρός τα 35 ευρώ. Δύσκολα θα χάσει την πρωτιά έως το τέλος του έτους.
Για την διαγραμματική εικόνα του θηρίου της Cenergy Holdings τα λόγια ίσως περισσεύουν καθώς φαίνεται στο διημερήσιο chart τιμών να έχει “εκνευριστεί” από το πρόσφατο δίχως κανένα λόγο κατέβασμα της μετοχής κάτω από τα 9 ευρώ τοποθετώντας στη τελευταία ανοδική της κίνηση τους τότε πωλητές στο πιάτο των νέων ιστορικών υψηλών προς … βρώση.
Από την άλλη η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα έχει χτίσει στην κυριολεξία το πάτημα στα 17 με 16 ευρώ και ετοιμάζεται να ανεβάσει τον επόμενο όροφο από τα 18,50 έως τα 21 ευρώ. Οι δε μετοχές που έχουν μαζευτεί στο επίπεδο των 16,70 ευρώ δείχνουν τη δυναμική της μετοχής για υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Κλείνω με τη μετοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών όπου το διημερήσιο διάγραμμά είναι άκρως αρνητικά “προκλητικό” για έναν τέτοιο όμιλο. Το μόνο που έχει να μας πει από την ημέρα που μπήκε στο Χρηματιστήριο είναι η πλήρη εγκατάλειψη του χαρτιού στη τύχη του. Χαρακτηριστικοί είναι άλλωστε οι σχηματισμοί της συσσώρευσης στα χαμηλά και της θραύσης των επιπέδων στήριξης για χαμηλότερα. Μάλιστα πριν από λίγες μέρες διέλυσε καθοδικά τα 7.75 ευρώ και άνοιξε για τα 7 ευρώ. Εδώ προς το παρόν δεν έχουμε κανένα σχηματισμό που να δείχνει αλλαγή τάσης.
Επενδυτικά υπάρχει μόνο μια λέξη για αυτόν τον πολύ καλό και κερδοφόρο όμιλο … απογοήτευση.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.