VIOHALCO: Ο βιομηχανικός γίγαντας που συνεχίζει να αναπτύσσεται
Η Viohalco (ΒΙΟ) αριθμεί 85+ χρόνια ζωής και αποτελεί έναν από τους πλέον κορυφαίους βιομηχανικούς ομίλους στην επεξεργασία μετάλλων παράγοντας με βιώσιμο τρόπο προϊόντα αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, χάλυβα και σωλήνων χάλυβα.
Οι εταιρείες της Viohalco παρέχουν υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα που απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, όπως οι κλάδοι δόμησης και κατασκευών, των μεταφορών (αυτοκινητοβιομηχανία, ναυπηγική, σιδηρόδρομοι), των τηλεπικοινωνιών, των δικτύων ενέργειας και ισχύος (υποθαλάσσια έργα μεταφοράς ενέργειας, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και υγρά καύσιμα), τα είδη συσκευασίας, τον κλάδο θέρμανσης και ύδρευσης καθώς και σε πολλές άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. Δραστηριοποιείται επίσης στην έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία (“R&D&I”) και τεχνολογία θέτοντας ως βασικό στόχο τη διασφάλιση της ανώτερης ποιότητας στα προϊόντα του και στις υπηρεσίες που παρέχει. Την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά και στο κλάδο των ακινήτων μέσα κυρίως από τη Noval Property ΑΕΕΑΠ.
Ο τεράστιος αυτός όμιλος που για να χτιστεί σήμερα εκ του μηδενός δεν θα έφταναν ούτε 5 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαζόντουσαν δεκαετίες έντονης προσπάθειας για να διεισδύσει και να φτάσει στη παγκόσμια κορυφή που βρίσκεται τώρα, έχει παραδόξως στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου την ευτελή κεφαλαιοποίηση των 900 εκατ. ευρώ. Και να πεις ότι ο όμιλος δε πάει καλά. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναδεικνύουν ένα γίγαντα που αναπτύσσεται περαιτέρω με τις πωλήσεις των 3,597 δισ. ευρώ να αποτελούν ιστορικό ρεκόρ καλύπτοντας ήδη το 67% του συνολικού τζίρου των 5,374 δισ. ευρώ που είχε για όλο το 2021. Ιστορικό ρεκόρ έχουμε και στα a-EBITDA των 355 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να χτυπάνε τα 293 εκατ. ευρώ βγαίνοντας ήδη πάνω από τα 275,98 εκατ. ευρώ που έβγαλε όλη τη χρονιά πέρυσι. Και μη περιμένετε κάτι αρνητικό για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 γιατί ο όμιλος τρέχει και δε φτάνει με τις αναθέσεις των νέων συμβολαίων και το ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών.
Στο μεταξύ ο όμιλος μπορεί να θεωρείται ενεργοβόρος καταναλώνοντας στον κλάδο αλουμινίου 1099 (103 MWh), στο κλάδο χαλκού 375 (103 MWh), στον κλάδο χάλυβα 1710 (103 MWh), στον κλάδο καλωδίων 169 (103 MWh) και στο κλάδο σωλήνων χάλυβα 34 (103 MWh) αλλά αυτό που δε ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι τη τελευταία περίοδο ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστιαία μερίδια κάλυψης των ανανεώσιμων πηγών στην ηλεκτρική ενέργεια φτάνοντας το 2021 στον κλάδο αλουμινίου το 28,6%, στο κλάδο χαλκού το 22,5%, στο κλάδο χάλυβα το 23,8%, στον κλάδο καλωδίων το 32,7% και στο κλάδο σωλήνων χάλυβα το 25,9%. Οι εταιρίες μάλιστα δεν σταματούν εδώ καθώς διερευνούν συνεχώς εναλλακτικές λύσεις για την απ’ ευθείας προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με τον κλάδο καλωδίων στο σύνολό του και τη Σωληνουργεία Κορίνθου να βρίσκονται στα τελικά στάδια εξασφάλισης αυτών των συμφωνιών αγοράς ενέργειας που αναμένεται να παρέχουν το 80% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025.
Σύμφωνα με όλα αυτά τα θετικά δεδομένα θα ανέμενε κανείς και την ανάλογη θετική μετοχική συμπεριφορά στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Όμως η συσχέτιση τόσο της μετοχής του ομίλου Viohalco όσο και των εισηγμένων θυγατρικών ElvalHalcor (ΕΛΧΑ) και Cenergy (CENER) με την αγορά μέσω του Γενικού Δείκτη είναι ιδιαιτέρως αρνητική και αρκετά υποδεέστερη.
Έτσι ενώ από τη τελευταία συνεδρίαση πριν την έναρξη της γεωπολιτικής κρίσης ο Γενικός δείκτης βρίσκεται με ένα ποσοστό απωλειών -7,98% η Viohalco βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα με απώλειες -16,98% με τις θυγατέρες ElvalHalcor και Cenergy να εντοπίζονται ακόμα πιο κάτω στο -25,68% και στο -33,67% αντίστοιχα με τα θεμελιώδη τους να βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.
Είναι πασιφανές ότι η “εκτίμηση” της αγοράς ότι τα χειρότερα για τον όμιλο είναι μπροστά είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου.
Περνώντας στη διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή της Viohalco να θέλει να πάει να τμήσει ανοδικά τόσο τη μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης “W” όσο και τα στενά Bollinger Bands στα 3,60 ευρώ. Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της εν λόγω περιοχής θα δώσει ανοδικό έδαφος για τη ζώνη αντίστασης των 3,80 με 4 ευρώ.
Στην περίπτωση της ElvalHalcor η διαγραμματική εικόνα χρήζει ιδιαίτερης “ψυχιατρικής” επενδυτικής ανάλυσης. Εδώ παρά τα ιστορικά ρεκόρ στα οικονομικά μεγέθη της η τεχνική εικόνα αρνείται κατηγορηματικά να τις δώσει έστω και λίγο τα εύσημα που τις αξίζουν. Αν εξαιρέσουμε το ανοδικό σκίρτημα στις αρχές του έτους όπου και ακούμπησε την περιοχή αντίστασης των 2,10 ευρώ η μετοχή δεν έχει σηκώσει κεφάλι πάνω από τα στενά Bollinger Bands τάσης σπρώχνοντας όλο και περισσότερο προς τα ισχυρά επίπεδα στήριξης των 1,26 ευρώ της πανδημικής περιόδου του 2020. Εδώ για να αλλάξει κάτι θα πρέπει η μετοχή να περάσει πάνω από τα 1,50 ευρώ.
Η Cenergy, όπου χτυπάει το ένα έργο μετά το άλλο, στη διαγραμματική ανάλυση προσπαθεί ασθμαίνοντας να διατηρήσει τη τιμή της μετοχής πάνω από το πολύ επικίνδυνο επίπεδο των 2,50 με 2,30 ευρώ. Κάτω από εκεί η πτώση θα πάρει πολύ άσχημες διαστάσεις ανοίγοντας την πόρτα για τα 2 ευρώ. Για να αλλάξει η τάση θα πρέπει να πατήσει ανοδικά τα 2,93 ευρώ. Η εικόνα πάντως της μετοχής ουδόλως συμφωνεί με την αύξηση του +151% στα προ φόρων κέρδη του πρώτου εξαμήνου του 2022 (12,281 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (4,886 εκατ. ευρώ).
Ίσως ο τεράστιος αυτός βιομηχανικός όμιλος που διαθέτει ως εισηγμένος το τρίτο μεγαλύτερο ανθρώπινο δυναμικό των 9782 υπαλλήλων θα έπρεπε να έχει μια πιο σωστή επενδυτική συμπεριφορά. Για τους τύπους πρώτη είναι η ΔΕΗ με 12.909 υπαλλήλους και δεύτερος ο ΟΤΕ με 11.453.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.