Wall Street: Πόσο γιγάντια είναι και τι κάνουν οι Αμερικανοί για αυτό;
Υπάρχουν κάποια δεδομένα για τη Wall Street που μπορεί να μη τα γνωρίζετε και αποδεικνύουν πόσο γιγάντιο είναι το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και πως οι Αμερικάνοι το στηρίζουν. Το ακούς Γιάννο?
- Η Microsoft αξίζει περισσότερο από όλο το χρηματιστήριο της Βραζιλίας.
- Η Microsoft, η Apple και η Google μαζί αξίζουν παραπάνω από το κινεζικό χρηματιστήριο.
- Η Apple αξίζει πιο πολύ από το συνολικό ΑΕΠ της Ινδίας.
- Η Apple επίσης αξίζει πιο πολύ από το συνολικό ΑΕΠ του Καναδά.
- Η συνολική οντότητα των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ είναι το 55,9% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης όλου του κόσμου με μια κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 52 τρισεκατομμύρια δολάρια.
- Αν αναρωτιέστε τι ποσοστό των Αμερικανών κατέχουν μετοχές, η απάντηση είναι 52%. Γιάννο το ακούς?
- Υπάρχει όμως και ανισότητα καθώς κάθε χρόνο, το χάσμα μεταξύ των τάξεων αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Απλώς δείτε αυτή τη σύγκριση: το 1989, οι πολίτες της μεσαίας τάξης κατείχαν το 15% των μετοχών του NYSE τώρα δεν έχουν ούτε το 3%. Την ίδια ώρα το 0,1% των πλουσιότερων πολιτών των ΗΠΑ αύξησαν τη συμμετοχή τους κατά 8%. Κοινώς συγκεντρώνεται από τους πλέον πλούσιους.
- Το 19% των Αμερικανών κατέχουν και διεθνείς μετοχές.
- Το 76% των συναλλαγών στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι αυτοματοποιημένες. Γιάννο το ακούς? Οι αυτοματοποιημένες συναλλαγές αναπτύσσονται ταχύτατα και σε αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, όπου αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού όγκου συναλλαγών. Και εδώ η αυτοματοποίηση πάει σύννεφο….Τι όχι? Γιάννο ?
- Στις ΗΠΑ, το χρηματιστήριο κυριαρχείται κυρίως από χρηματοπιστωτικά επενδυτικά ιδρύματα. Στην Κίνα, ωστόσο, το χρηματιστήριο κυριαρχείται από μικροεπενδυτές.
- Τα ιδρύματα διαχειρίζονται ένα ποσοστό 62% του χρηματιστηρίου στις ΗΠΑ με μόλις το 19% να είναι μικρομέτοχοι. Στην Κίνα, το 88% των συνολικών επενδυτών στο χρηματιστήριό της είναι μικροεπενδυτές. Που είσαι “Μικρομέτοχε” να θαυμάσεις.
- NYSE και NASDAQ μαζί αξίζουν περισσότερο από τα επόμενα 7 και 0.001 χρηματιστήρια μαζί: Ιαπωνία, Κίνα, Euronext, Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Σαουδική Αραβία , Καναδάς και στο 0.001 το ΧΑΑ.
- Οι δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και ο NASDAQ απαριθμώντας την πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου κατά κεφαλαιοποίηση και τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Apple, η Google, η Tesla και το Facebook.
- Υπάρχουν 60 μεγάλα χρηματιστήρια που λειτουργούν στον κόσμο αυτή τη στιγμή. 17 στην Ασία, 2 στην Αυστραλία, 17 στην Ευρώπη, 9 στη Μέση Ανατολή, 5 στην Αφρική, 5 στη Βόρεια Αμερική και 5 στη Νότια Αμερική.
- 16 από αυτά ανήκουν στη “Trillion dollar club” με συνολική κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
- Τα τελευταία 20 χρόνια, ο χρηματιστηριακός δείκτης με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν ο NASDAQ 100, με συνολική απόδοση +907%.
- Ο επόμενος καλύτερος είναι ο δείκτης Nasdaq Composite με απόδοση +665%, μετά ο δείκτης S&P 500 με απόδοση +307% και ο γερμανικός DAX με απόδοση +216%.
Και το δικό μας; Άστο καλύτερα να το πάρει το ποτάμι…
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.