Ο υπερβολικός φόβος της Wall Street και τα σημάδια αναστροφής
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης φόβου και απληστίας ( Fear & Greed Index) του CNN, όπου βρίσκεται τώρα στην ένδειξη “υπερβολικός φόβος” στο 24. Τη κατώτερη όμως τιμή την είχε γράψει στο 18 στις 3 Οκτωβρίου όταν ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 βρισκόταν στις 4204 μονάδες, σε υψηλότερο νούμερο δηλαδή από τις 4118 που έκλεισε την περασμένη Παρασκευή.
Στατιστικώς όταν ο εν λόγω δείκτης του CNN αποτυπώνει ανοδική απόκλιση σε σχέση με την κίνηση του S&P 500 τότε αν δεν έχουμε τη καταγραφή νέου χαμηλού είναι πολύ πιθανό να πλησιάζουμε στο τέλος της πτωτικής κίνησης. Το είχε κάνει στις 10 Μαρτίου όταν ο δείκτης φόβου και απληστίας είχε χτυπήσει το 23 και ο S&P 500 τις 3900 μονάδες. Ενώ λοιπόν ο S&P 500 συνέχισε την πτώση του έως τις 3806 μονάδες ο άλλος το είχε στρίψει για πάνω. Μετά φυσικά ακολούθησε η ανοδική κίνηση που έφερε τον αμερικανικό δείκτη στις 4609 μονάδες.
Τι είναι αυτός ο δείκτης φόβου και απληστίας και πως υπολογίζεται;
Ο δείκτης φόβου και απληστίας λοιπόν είναι ένας τρόπος για να μετρήσουμε τις διαθέσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και εάν οι μετοχές έχουν δίκαιη τιμή. Η θεωρία βασίζεται στη λογική ότι ο υπερβολικός φόβος τείνει να μειώνει τις τιμές των μετοχών και η υπερβολική απληστία τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Επίσης ο δείκτης φόβου και απληστίας είναι μια συλλογή επτά διαφορετικών δεικτών που μετρούν κάποια πτυχή της συμπεριφοράς του χρηματιστηρίου. Είναι η δυναμική της αγοράς, η ισχύς της τιμής της μετοχής, το εύρος της τιμής της μετοχής, τα δικαιώματα αγοράς και πώλησης, η ζήτηση για ανεπιθύμητα ομόλογα, η αστάθεια της αγοράς και η ζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.
Ο δείκτης παρακολουθεί πόσο αυτοί οι μεμονωμένοι δείκτες αποκλίνουν από τους μέσους όρους τους σε σύγκριση με το πόσο αποκλίνουν συνήθως. Ο δείκτης δίνει σε κάθε δείκτη ίση στάθμιση στον υπολογισμό μιας βαθμολογίας από το 0 έως το 100, με το 100 να αντιπροσωπεύει τη μέγιστη απληστία και το 0 να σηματοδοτεί το μέγιστο φόβο.
Διαγραμματικά τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν γύρει υπέρ των πωλητών με τη καθοδική τμήση τόσο του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών όσο και του ανοδικού στροφέα τάσης “Q“. Αν ο δείκτης περάσει κάτω και από τη ζώνη των 4100 με 4080 μονάδων τότε αρκετοί θα μπούνε στο πειρασμό να αδειάσουν λίγο βάρος από το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο. Το άμεσο ζητούμενο για τους αγοραστές είναι η γρήγορη ανακατάληψη των 4175 μονάδων ώστε να αποτυπωθεί μια πρώτη ένδειξη ψευδής καθοδικής διάσπασης.
Τη μάχη των μαχών δίνει διαγραμματικά στις τελευταίες συνεδριάσεις ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones (DJI), προσπαθώντας να κρατηθεί πάνω από το επίπεδο στήριξης των 32850 με 32100 μονάδων ώστε να επιστρέψει προς το κέντρο βάρους της πτωτικής κίνησης στις 33650 μονάδες περίπου. Πέρασμα πάνω από εκεί θα ωθήσει το δείκτη σε μετωπική με την αντίσταση των 34500 μονάδων.
Στην περίπτωση που δεν μπορέσει να πραγματοποιήσει το ανοδικό σενάριο που αναφέραμε τότε θα θελήσει να δοκιμάσει καθοδικά όλο το πλέγμα στηρίξεων που απλώνονται έως τις 31800 μονάδες. Μιλάμε για συνεχόμενες στηρίξεις που δύσκολα θα παραδώσουν τα όπλα στους πωλητές μιας που από εκεί διέρχεται και ο πρώην μακροπρόθεσμος καθοδικός στροφέας “Q” του Δεκεμβρίου του 2022.
Μέχρι τώρα πάντως σύμμαχοι στην ανοδική κίνηση έχουν αποδειχθεί η Microsoft (MSFT) που φαίνεται σε μηνιαία βάση να έχει πάρει ένα +5,6%, η Intel (INTC) με ένα +4,80%, η Unitedhealth (UNH) με +3,64% και η NIKE (NKE) με ένα +8,2%.
Αυτοί όμως που τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια του δείκτη είναι η Goldman Sachs (GS) με μηνιαίες απώλειες της τάξης του -10,79% η Caterpillar (CAT) με ένα -12%, η Home Depot (HD) με -8,80% και παραδόξως η Chevron (CVX) με ένα -14,77%.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.