Whatever it takes
Η απεριόριστη ρευστότητα έχει φέρει τα κάτω πάνω στις αγορές με τους οικονομολόγους και τους αναλυτές να γράφουν συνεχώς καινούργιες σελίδες στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας. Οι συνεχόμενες εκτοξεύσεις δολαρίων με «μπαζούκα» και το εκτεταμένο τύπωμα , έχει σπρώξει τον μεν ισολογισμό της Fed στο αστρονομικό ποσό των 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τη δε προσφορά χρήματος (Money Supply M1) στη στρατόσφαιρα δημιουργώντας στους επενδυτές το εγκεφαλικό ερέθισμα ότι βρίσκονται κάτω από μια ασφαλή ομπρέλα παρά τα αυξανόμενα κρούσματα της πανδημίας. Το φαινόμενο αυτό παρά τις φοβικές ιαχές των θεμελιωδών αναλυτών έχει καλλιεργήσει στους επενδυτές ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης οδηγώντας τους σε αύξηση ανάληψης ρίσκου μέσω επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να ενέχουν σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας. Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση που παραθέτουμε των πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνει τις ακόλουθες αξίες: τον χρυσό (XAUUSD), το δείκτη S&P 500, το τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, το δείκτη US Dollar Index (DXY), το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο (US 10Y Note) και την προσφορά χρήματος M1.
Το πολυδιάστατο αυτό chart αρχίζει να απλώνεται από την εβδομάδα που ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου 2020 με τα χρηματιστήρια να βυθίζονται σταδιακά λόγω των αυξανόμενων φόβων για εξάπλωση της COVID-19 εκτός της Κίνας κάτι που θα φανεί αργότερα με το βαρύ χτύπημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι S&P, Nasdaq, Gold και DXY μειώνονται ραγδαία, ενώ το 10ετές αμερικανικό ομόλογο αυξάνεται.
Η δεύτερη φάση που εξετάζουμε, και η πιο σημαντική κατά τη γνώμη μας, είναι η περίοδος από τις 3 Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου 2020. Τότε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοινώνει πακέτα διάσωσης τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να τονώσει την οικονομία από την πτώση της ζήτησης κάτω από την απειλή του lockdown. Τα επιτόκια μειώνονται κατά 0,50% (3 Μαρτίου) και 1,00% (15 Μαρτίου) φέρνοντας σε μόλις 10 μέρες το δολαριακό επιτόκιο από το 1,75% στο 0,25%.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την παραβολική άνοδο της προσφοράς χρήματος M1.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ευεργετικό για τη χρηματιστηριακή αγορά (S& P500 και Nasdaq) αλλά και για τον χρυσό, ο οποίος θεωρήθηκε ως μέτρο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που προκαλείται από τις ενέργειες της Fed.
Οι S&P 500, Nasdaq και χρυσός άρχισαν να κινούνται παράλληλα, πράγμα που σήμαινε ότι οι επενδυτές θεωρούσαν το πολύτιμο μέταλλο ως μια μορφή μετοχικού κεφαλαίου και όχι το ασφαλές καταφύγιο που είναι συνήθως κατά τη διάρκεια κρίσεων. Αντίθετα, ο δολαριακός δείκτης (DXY) ως επί το πλείστον και το 10ετές αμερικανικό ομόλογο ήταν το ασφαλές καταφύγιο από τις 9 Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου όταν οι δείκτες S&P,Nasdaq και ο χρυσός κατέρρευσαν.
Έκτοτε οι αγορές ενοποιήθηκαν για λίγες εβδομάδες και μετά από τις 12 με 18 Μαΐου παρατηρούμε μια μεγάλη αποσύνδεση των δύο μετοχικών δεικτών και του χρυσού (άνοδο) έναντι των DXY και US 10Y (πτώση).
Μάλιστα τελευταία αυτή η απόκλιση έχει αποτυπώσει στα ημερήσια διαγράμματα με ένα τεράστιο χάσμα που δείχνει προφανώς ότι όσο η προσφορά χρήματος M1 παραμένει στα ίδια επίπεδα οι αγορές όσο και αν κρίνεται παράδοξο από αρκετούς θα κινούνται πλαγιοανοδικά με τον S&P τον Nasdaq και το χρυσό να βρίσκονται στο πάνω μέρος των επενδυτικών επιλογών και το US Dollar Index (DXY) μαζί με το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο (US 10Y Note) στο κάτω μέρος.
Βέβαια στη τεχνική ανάλυση τα χάσματα είναι για να γεμίζουν το θέμα είναι πότε και με ποια αφορμή.
Από τους υπό εξέταση δείκτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπεριστατωμένη ανάλυση του US Dollar Index (DXY), καθώς διακρίνεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να βρίσκεται προ των πτωτικών πυλών της σημαντικής στήριξης των 95,50. Η επιτυχής καθοδική της τμήση μετά από 650 μέρες διακύμανσης πάνω από αυτή θα ανοίξει το κατηφορικό δρόμο για τα 91,40 εξασθενώντας περαιτέρω το αμερικανικό δολάριο με ότι αυτό σημαίνει για τις ισοτιμίες του με τα υπόλοιπα νομίσματα. Αρνητική είναι και η ένδειξη πτωτικής απαρχής που λαμβάνουμε για από τον Moving Average Convergence/Divergence (MACD) για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2018. Το alert είναι χρονικά πιθανό να ενεργοποιηθεί προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα προκαλώντας σημαντικές αναταράξεις στις ισοτιμίες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.