Όταν δεν μπορείς να πετύχεις γκολ, το δέχεσαι
Τις τελευταίες εβδομάδες, με τις διεθνείς αγορές να γράφουν συνεχώς νέα υψηλά ή ακόμα και νέα ιστορικά υψηλά, μας δόθηκε η ανοδική ευκαιρία να προσεγγίσουμε και εμείς με τη σειρά μας τα υψηλά του 2024. Όμως, παρά το έντονα ανοδικό κλίμα, δεν μπορέσαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα να βάλουμε ούτε ένα γκολ, περνώντας έτσι πάνω από τα προηγούμενα υψηλά που είχε γράψει ο Γενικός ∆είκτης στις 1.505 μονάδες.
Το μόνο που καταφέραμε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου ήταν να “στραβώσουμε” τα δοκάρια στην περιοχή των 1.475 με 1.465 μονάδων. Το κακό όμως είναι ότι, όταν έχεις απανωτές ευκαιρίες να πετύχεις γκολ και δεν μπορείς να στείλεις την μπάλα στα δίχτυα των πωλητών, τότε το δέχεσαι.
Έτσι λοιπόν, όσο κι αν πάλεψε διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης να περάσει πάνω από τις 1.475 μονάδες, δεν μπόρεσε να το πετύχει, χτυπώντας στη μακροπρόθεσμη καθοδική ζώνη τάσης “Q” που έρχεται από τον περασμένο Μάιο. Το αρνητικό στην ημερήσια εικόνα του δείκτη είναι ότι αποτύπωσε με τον τρόπο αυτό μια τέταρτη κατά σειρά χαμηλότερη κορυφή, μετά τις 1.479 μονάδες την 1η του Αυγούστου, τις 1.487,5 μονάδες στις 23 Ιουλίου και, φυσικά, τα υψηλά του 2024 στις 1.505 μονάδες στις 17 Μαΐου. Η αδυναμία αυτή ανοδικής διαπερατότητας πάνω από τις 1.475 μονάδες έφερε τον Γενικό Δείκτη σε μια πτωτική πορεία επί σχεδόν πέντε συνεδριάσεις, καταγράφοντας νέα χαμηλά δώδεκα ημερών.
Δύο είναι τα διαγραμματικά στοιχεία που μας προβληματίζουν για τη συνέχεια. Πρώτον, η καθοδική καταστρατήγηση και παραμονή του δείκτη κάτω από τις 1.440 μονάδες και, δεύτερον, το πτωτικό γύρισμα στον αργό τεχνικό δείκτη ορμής που παραθέτουμε μαζί με το chart του Γενικού Δείκτη. Στην πρώτη περίπτωση, η μη επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 1.440 μονάδες θα τον οδηγήσει στη ζώνη στήριξης των 1.400 με 1.380 μονάδων, ενώ η δεύτερη περίπτωση θέλει λίγο παραπάνω συζήτηση, καθώς κάθε φορά που ο τεχνικός δείκτης αλλάζει τάση γυρνώντας καθοδικά δίνει σημαντικά ποσοστά πτώσης. Η τελευταία φορά ήταν στις αρχές Αυγούστου, όταν ο Γενικός Δείκτης έχασε ένα -11%, ενώ η προτελευταία στην περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, όπου και απώλεσε ένα -7,30%.
Την κάτω βόλτα φαίνεται να έχει πάρει και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ATHEX Large Cap, ο οποίος όμως, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη, δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει την αντίστοιχη καθοδική γραμμή τάσης “R” στις 3.615 μονάδες, δίνοντας έτσι τις πρώτες ενδείξεις αδυναμίας της αγοράς. Τώρα ο δείκτης έχει διασπάσει καθοδικά το επίπεδο των 3.500 μονάδων και προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη σαθρή στήριξη που παρέχει η ζώνη των 3.428 με 3.400 μονάδων.
Πιθανή, λοιπόν, πτωτική διάρρηξη της εν λόγω ζώνης θα φέρει τον δείκτη σε πορεία σύγκρουσης με τις 3.340 μονάδες ή σχεδόν ένα -2,50% από τις τιμές που είχε την ώρα που γραφόταν το άρθρο το πρωί της Πέμπτης. Το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να γράψει και πάλι ο δείκτης τιμές πάνω από τις 3.510 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης απέδειξε για πολλοστή φορά ότι δεν μπορεί να περάσει πάνω από τα διαγραμματικά διόδια των 1.300 με 1.295 μονάδων, με αποτέλεσμα να ξαναπάρει το κατηφορικό μονοπάτι προς το επίπεδο των 1.200 με 1.180 μονάδων. Μια περιοχή που έχει σταματήσει αρκετές φορές τούς πωλητές, χάνοντας όμως έτσι σημαντικό μέρος από τις δυνάμεις αναχαίτισης που διαθέτει.
Επίσης το σημείο των 1.300 μονάδων φαίνεται να σχετίζεται με τη συνολική κεφαλαιοποίηση των 24 δισ. ευρώ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζικών οίκων, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha. με το που γράφουν οι μετοχές των τραπεζών με την τιμή τους το νούμερο αυτό, αρχίζει και “τρίζει” η άνοδος.
Παλαιότερα το φράγμα της ανόδου ήταν χαμηλότερα, στα 20 δισ. ευρώ, ενώ η υψηλότερη κεφαλαιοποίηση που έχουν γράψει οι τέσσερις τράπεζες μαζί είναι τα 25,66 δισ. ευρώ. Εδώ το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να αρπάξουν ανοδικά τη βάση των 1.250 μονάδων. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι δεν κινδυνεύει η στήριξη των 1.180 μονάδων. Η βραχυχρόνια, πάντως, εικόνα του δείκτη μέσω του chart των 377 λεπτών δεν είναι και τόσο… ανθηρή.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.