Τα στάδια για να γίνεις από ψάρακας σε κερδοφόρο παμπαλέουρα.
Οι επενδυτές που θέλουν να πετύχουν στην αρένα των αγορών θα πρέπει πρώτα να περάσουν από πολλά στάδια ανάπτυξης δίχως να έχουν τη δυνατότητα να παραλείψουν ούτε ένα. Κοπάνες από το μάθημα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο. Θα τους φάνε τα «θηρία». Πρέπει με απόλυτη συνέπεια να πάρουν τα μαθήματα που τους δίνουν οι αγορές και να ανακαλύψουν μέσα από αυτά τις δικές τους αδυναμίες.
Στο ταξίδι που πρέπει να κάνει ένας νέος επενδυτής για να φτάσει μέσα από το ακανθώδες μονοπάτι στο τελικό προορισμό του, που δεν είναι άλλος από το να γίνει ένας επιτυχημένος επενδυτής, υπάρχουν πολλοί σταθμοί, εδώ είναι οι κυριότεροι από όπου έχουμε περάσει ή θα περάσουμε όλοι:
Στάδιο 1: Ο νέος δε σκαμπάζει γρι
Ένας νέος επενδυτής έχει μηδενική γνώση για το πώς λειτουργούν οι αγορές ή πώς οι άλλοι βγάζουν χρήματα από τις επενδυτικές κινήσεις. Στο αρχικό στάδιο, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κερδοφόροι επενδυτές μπορούν να προβλέψουν τη μελλοντική δράση των τιμών και να κερδίσουν χρήματα με το να έχουν πάντα δίκιο για κάθε συναλλαγή. Ένας αρχάριος πιστεύει ότι οι επενδυτές έχουν καθημερινά σταθερές αποδόσεις και ότι υπάρχει ένα Άγιο Δισκοπότηρο συναλλαγών που κερδίζει πακτωλό χρημάτων σε κάθε κίνηση. Πιστεύουν επίσης ότι οι επενδυτές λαμβάνουν τακτικές αμοιβές με σχεδόν μηδενικές απώλειες. Ευκολάκι δηλαδή.
Σε αυτό το στάδιο ένας νέος επενδυτής δε γνωρίζει τίποτα και αγνοεί τη δική του άγνοια.
Στάδιο 2: Ο νέος πλερώνει για να μάθει τι εστί βερίκοκο
Υπάρχουν δύο μονοπάτια που μπορεί ο νέος επενδυτής να ακολουθήσει σε αυτό το στάδιο. Ο σοβαρός ο νέος θα αρχίσει να εκπαιδεύει τον εαυτό του μέσω της ανάγνωσης βιβλίων, της μελέτης γραφημάτων, της παρακολούθησης ηλεκτρονικών μαθημάτων και της εκμάθησης της ανάπτυξης και του «backtesting» ενός συστήματος. Επίσης ξεψαχνίζει άπειρες δωρεάν πηγές στο διαδίκτυο για να μάθει τα βασικά της συναλλαγής. Αυτός ο νέος βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Η άλλη κατεύθυνση που επιλέγουν δυστυχώς οι περισσότεροι νέοι οι δήθεν έμπειροι και γνώστες του χρηματιστηριακού αθλήματος είναι να μεταβούν απευθείας στις συναλλαγές με πραγματικά χρήματα.
Βέβαια, δεν υπάρχει στην ιστορία επενδυτής που να μην έχει περάσει να πληρώσει τη κακομούτσουνη κυρία στο ταμείο για την «εκπαίδευσή» του και την εμπειρία. Είναι όμως πολύ πιο καλύτερα να μάθετε πρώτα όσα περισσότερα μπορείτε για τις συναλλαγές από όσους έχουν ήδη γνωρίσει το ταμείο πριν θέσετε σε κίνδυνο τα πραγματικά χρήματά σας. Για παράδειγμα ένα βιβλίο για τη Διαχείριση Κινδύνου θα αποδειχθεί στη τελική πολύ πιο φθηνό από το να συναλλάσσεσθε με μια πολύ μεγάλη θέση σε μια αξία.
Είστε ανίδεοι ή αλαζόνες ή και τα δύο αν πιστεύετε ότι μπορείτε να ξεκινήσετε τις συναλλαγές χωρίς κάποια στρατηγική, σχέδιο ή σύστημα νικώντας στο πεδίο άλλους επενδυτές οι οποίοι δουλεύουν με σύστημα και συνέπεια.
Είναι σα να πηγαίνετε στη μάχη βαστώντας στο τρεμάμενο χέρι ένα σουγιαδάκι ενώ από την άλλη ο εχθρός κραδαίνει τον «Ανώδυνο».
Ότι θα πληρώσετε για να μάθετε πώς να είστε ένας επιτυχημένος επενδυτής είναι το μόνο σίγουρο το ζητούμενο είναι πόσο ακριβά θέλετε να είναι τα μαθήματα.
Στάδιο 3: Τα παρατάω ή θα το παλέψω μέχρι τέλους
Σε αυτό το στάδιο, ο νέος έχει μελετήσει αρκετά ώστε να γνωρίζει τις σωστές απαντήσεις και κυρίως πώς να μην ανατινάξει το κεφάλαιο που διαθέτει προς επένδυση. Αφού λοιπόν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι συναλλαγές δεν είναι διόλου εύκολο πράγμα και κυρίως δεν δίνουν τόσο εύκολα χρήματα όπως νόμιζε προχωράει προς το επόμενο σταυροδρόμι. Αυτό της πλήρης εγκατάλειψης της όλης προσπάθειας και της αναζήτησης κάποιας πιο εύκολης πηγής χρημάτων ή της συστηματικής και εκτενής πλέον εργασίας.
Μέσω αυτής της σκληρής εργασίας και προετοιμασίας ο νέος έχει προκαθορίσει με μεγάλα γράμματα την επενδυτική του στρατηγική μελετώντας συνεχώς τα μειονεκτήματά της αλλά και τα προτερήματά της. Τότε είναι που αρχίζει και συνειδητοποιεί την πραγματικότητα των αγορών ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση επενδυτικών αξιών είναι μια επαγγελματική προσπάθεια κινδύνων και ανταμοιβών και όχι ένα μέρος για να βγάλετε μερικά εύκολα χρήματα.
Προχωράμε…
Στάδιο 4: Φόρτωμα πληροφοριών μέχρι να σκάσει ο σκληρός
Σε αυτό το στάδιο ο επενδυτής μαζεύει ένα κάρο πληροφορίες για τις αγορές και τις συναλλαγές σε τέτοιο σημείο που αρχίζει και χτυπάει το καμπανάκι της υπερφόρτωσης. Μάλιστα ξέρει τόσο πολλά που αρχίζουν οι πληροφορίες και γίνονται …αντικρουόμενες.
Όπως ότι ένας επενδυτής ορμής λέει να αγοράσει στη διάσπαση ενώ ένας άλλος επενδυτής πλάγιας ταλάντευσης λέει να πουλήσει πάνω στην αντίσταση. Ένας επενδυτής ημέρας λέει ότι ο κίνδυνος για τη διακράτηση της μετοχής από τη μια μέρα στην άλλη είναι πολύ επικίνδυνος ενώ ένας επενδυτής τάσης λέει ότι το να κρατάς μια μετοχή για μέρες ή για εβδομάδες δίνει περισσότερα κέρδη. Υπάρχουν κάποια συστήματα συναλλαγών που έχουν υψηλά ποσοστά νίκης και άλλα συστήματα που εστιάζουν σε μερικές μεγάλες νίκες έχοντας και αρκετές διαχειρίσιμες απώλειες.
Μόλις τελειώσουν οι πάνω πληροφορίες κατανόησης της διαπραγμάτευσης τιμών θα πρέπει ο νέος να δώσει βάση στη θεμελιώδη και τεχνική ανάλυση στους δείκτες κινδύνου/ανταμοιβής, το χρονικό πλαίσιο, το στοχευόμενο ποσοστό νίκης και πάει λέγοντας μέχρι να βρει την άκρη από το «μίτο της Αριάδνης».
Όταν λοιπόν γεμίσει ο σκληρός από όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάει από την ατσαλάκωτη παραλλαγή του ψάρακα στη ξεθωριασμένη φαιοπράσινη του παμπαλέουρα τότε το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα είναι να φιλτράρει τις σωστές πληροφορίες που ισχύουν και κουμπώνουν μόνο πάνω σε αυτόν.
Μπορεί δηλαδή να είναι φτιαγμένος για το καθημερινό μπες – βγες παρακολουθώντας σε ωριαία διαγράμματα την ορμή μιας μετοχής. Μπορεί η δουλειά του να μην τον θέλει πάνω από το ταμπλό επιλέγοντας να είναι ένας μεσοπρόθεσμος επενδυτής τάσης. Άρα πρέπει να ψαχθεί να βρει τι είναι αυτό που ταιριάζει στο χαρακτήρα του και στις συνθήκες της ζωής του.
Στάδιο 5: Το δικό σου σύστημα συναλλαγών όχι του γείτονα
Σε αυτό το στάδιο ο επενδυτής «αρματώνετε» επιλέγοντας τι θα εφαρμόσει από τις αποκτηθέντες γνώσεις και πληροφορίες για να ξεκινήσει τη δημιουργία του δικού του συστήματος συναλλαγών.
Πολλές φορές ο επενδυτής θα προσπαθήσει χαραμίζοντας ώρες ατελείωτες να δημιουργήσει το αψεγάδιαστο σύστημα αναζητώντας τη στρατηγική του Αγίου Δισκοπότηρου που δεν χάνει ποτέ.
Φιλαράκι…άστο καλύτερα δεν οδηγεί πουθενά.
Είναι μια παγίδα όπου οι επενδυτές ξοδεύουν πολύ χρόνο και ενέργεια μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι απλά δεν υπάρχει. Τότε, αφού πρώτα έχουν γίνει σα τα αγρίμια σταματούν να ψάχνουν για το τέλειο σύστημα και στρέφονται στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός μερικώς αλλά τελικώς κερδοφόρου συστήματος συναλλαγών.
Ο επενδυτής επιλέγει μια μέθοδο διαπραγμάτευσης που ταιριάζει στον δικό του τρόπο ζωής και χρόνου πάνω στην οθόνη, στην ανοχή κινδύνου, στους στόχους απόδοσης, στην προσωπικότητα και στο σύστημα πεποιθήσεων. Στοχοποιεί τις αγορές που θα κάνει συναλλαγές… μετοχές, forex, ομόλογα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, κρυπτονομίσματα κ.α. Έχει τα απαραίτητα φίλτρα για τη δημιουργία μιας λίστας παρακολούθησης. Έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων από ιστορικά γραφήματα πάνω στα οποία έχει εντοπίσει σχηματισμούς τιμών που του δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα κερδοφορίας.
Ο πρώην ψάρακας αρχίζει και αποκτάει προβάδισμα έναντι των άλλων επενδυτών.
Στάδιο 6: Δώσε πόνο
Ο κερδοφόρος πλέον έμπειρος επενδυτής έχει δημιουργήσει ένα σύστημα συναλλαγών που εμπεριέχει θετική προσδοκία με την πάροδο του χρόνου. Το εκτελεί καθημερινά με πειθαρχία και συνέπεια. Ο έμπειρος επενδυτής δεν συγκινείται συναισθηματικά με απώλειες και μειώσεις του επενδυτικού κεφαλαίου, καθώς και αυτό είναι απλώς μέρος του συστήματος που τελικά … κερδίζει.
Καλή επενδυτική κίνηση είναι αυτή που εκτελέστηκε μέσα στα όρια του συστήματος με πειθαρχία.
Κακή επενδυτική κίνηση είναι αυτή που πραγματοποιήθηκε εκτός των στρατηγικών ορίων.
Ο κερδοφόρος επενδυτής γίνεται πιστός υπηρέτης της δράσης συστήματος, τιμών και σημάτων. Μέσα από εκεί καταφέρνει οι συναλλαγές του να είναι μικρές νίκες, μικρές ήττες ή μεγάλες νίκες. Οι μεγάλες απώλειες έχουν αφαιρεθεί για τα καλά από τα πιθανά αποτελέσματα. Όσο προχωράει ο χρόνος τα χρήματα γίνονται απλά παρενέργεια της καλής διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το στάδιο ο επενδυτής έχει πίστη τόσο στο σύστημά του όσο και στην ικανότητά του να το εκτελέσει. Θα παραμείνει δίχως στραβοτιμονιές εντός των οδηγιών διαχείρισης κινδύνου για διακοπή ζημιών και μεγέθους θέσης, ώστε κάθε συναλλαγή να είναι μόνο 1 από τις επόμενες 100 συναλλαγές που θα πραγματοποιήσει.
Στο τελικό στάδιο, ο επενδυτής είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος σε μια καλοστημένη κερδοφόρα επιχείρηση.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.