Δυστυχώς, κάτι πολύ άσχημο φαίνεται να έρχεται από το βάθος
Σπανίως είμαι απαισιόδοξος για την πορεία των αγορών αλλά τελευταία έχουν αρχίζει και εμφανίζονται κάποια σημάδια και στατιστικά δεδομένα που είχαμε να δούμε για ολόκληρες εικοσαετίες.
Στη τεράστια αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να προστεθεί μια απίστευτη αναταραχή στα κινεζικά λιμάνια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας, υποδαυλίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και την οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο. Στα συστατικά της οικονομικής τοξικότητας ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν ήδη η εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ο καλπάζων πληθωρισμός και φυσικά το γαϊτανάκι αύξησης των επιτοκίων σε πολλές ισχυρές χώρες πέρα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, όπου προειδοποίησε ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη έχουν αυξηθεί σημαντικά». Την ίδια ώρα εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε την ακολουθία που έχει αποφασιστεί για την αύξηση των επιτοκίων αναφέροντας με τόνο καπετάνιου ότι … «Το ταξίδι ξεκίνησε».
Ένα μακρύ ταξίδι σε νερά αταξίδευτα όπου δε ξέρουμε στη τελική ποιος θα αντέξει και ποιος θα φαγωθεί καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά από 2 χρόνια οικονομικής δυσπραγίας λόγω της υγειονομικής κρίσης βρίσκονται ένα σπρώξιμο πριν την ύφεση ενώ από ότι φαίνεται τα προβλήματα αντί να λειαίνονται γιγαντώνονται και «μακροημερεύουν».
Οι ενδείξεις πάντως που αρχίζει να αναβλύζει το διεβδομαδιαίο διάγραμμα του U.S. Dollar Index (DXY) δεν είναι και ότι καλύτερο για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, καθώς για πρώτη φορά μετά από το Γενάρη του 2017 έχει βρεθεί στα 103 δολάρια. Μάλιστα αν περάσει στις επόμενες μέρες πάνω και από το υψηλό εκείνης της εποχής δηλαδή τα 103,82 δολάρια η αμέσως επόμενη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στον Αύγουστο του 2002 στα 108,4 δολάρια.
Είναι ένα έδαφος που σίγουρα θα επιφέρει έντονο προβληματισμό στις αγορές. Κοιτώντας βέβαια το διάγραμμα με την έντονη ανοδική γωνία κλίσης και τη διάλυση του προηγούμενου σχηματισμού “W” στα 100 δολάρια δύσκολα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ως εδώ ήταν και δε θα υπάρχει συνέχεια. Τουναντίον.
Όσον αφορά τώρα τα στατιστικά δεδομένα που λαμβάνουμε από την αντιπαράθεση του αμερικανικού δείκτη S&P 500 σε σχέση με το Dollar Index (DXY) τη τελευταία 25ετία τα πράγματα μόνο καλά δεν είναι. Η τελευταία λοιπόν φορά που ο DXY πάτησε πάνω από τα 103 δολάρια ήταν στα τέλη του 1999. Ο S&P τότε ήταν στις 1478 μονάδες λίγο πριν τη κορύφωσή του στις 1552 μονάδες.
Η μετέπειτα εξέλιξη ήταν σκέτη καταστροφή καθώς ο μεν DXY έφτασε στα 121 δολάρια και ο δε S&P ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου πτώση προσεγγίζοντας τις 768 μονάδες ή ένα σχεδόν -50%. Λίγο αργότερα, μετά το σχηματισμό πυθμένα στα τέλη του 2002, ο DXY ξαναγύρισε κάτω από τα 103 δολάρια επιτρέποντας στον αμερικανικό δείκτη να πάρει την ανιούσα διαρκείας έως το φθινόπωρο του 2007, στις 1576 μονάδες, την ίδια ώρα που ο DXY σχημάτιζε πυθμένα στα 70,7 δολάρια. Χωρίς βέβαια να θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω ο DXY φαίνεται να χτυπάει δυνατά την πόρτα στα 103 δολάρια ενώ ο S&P 500 έχοντας ήδη απωλέσει ένα -14.5% από τα υψηλά του βρίσκεται μια ανάσα από τα χαμηλά των 4100 μονάδων. Καθοδική διάσπαση θα ανοίξει το δρόμο για τη στήριξη των 3900 με 3885 μονάδες.
Για τους τύπους να αναφέρουμε ότι το πιθανό -50% από τα ιστορικά υψηλά του είναι στις … 2400 μονάδες. Μακριά από εμάς…
Προχωράμε στη ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο (EURUSD), όπου η κατρακύλα τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει σταματημό σε σημείο που οι αγορές αρχίζουν και αμφιβάλλουν αν η κ. Λαγκάρντ προλάβει να ξεκινήσει την άνοδο των επιτοκίων πριν δει το ένα προς ένα. Κοινώς δηλαδή το «καράβι» πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι που ανέφερε θα είναι ήδη βυθισμένο στο πάτο της θάλασσας. Διαγραμματικά τώρα η ισοτιμία έχει διασπάσει μέσα σε λίγες μέρες και τη στήριξη στα 1,0800 αλλά και την πιο ισχυρή στα 1,0630 δολάρια ανοίγοντας το δρόμο για τα χαμηλά του 2017 στα 1,0350 δολάρια.
Κάτω από εκεί δεν υπάρχει τίποτα έως το 1,0000 που έγραφε 20 χρόνια πριν το 2002. Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικό για τους αγοραστές θα πρέπει η αναλογία όχι μόνο να περάσει πάνω από το 1,0800 αλλά να σχηματίσει και ένα άκρως θετικό candlestick με μεγάλη κάτω σκιά. Ένα διαγραμματικό γεγονός που όμως με βάση τα τωρινά δεδομένα δύσκολα θα το δούμε.
Σε λιγότερο δεινή θέση βρίσκεται η βρετανική λίρα σε σχέση με το δολάριο (GBPUSD) αν και αυτή έχει νιώσει στο πετσί της το γνωστό “BREXIT” με τιμές στα 1,1400 αλλά και πάλι δεν παύει να απειλεί επικινδύνως τη σθεναρή στήριξη των 1,2540 δολαρίων (τώρα στα 1,2533). Και εδώ η πτωτική γωνία κλίσης που έχει αναπτύξει η ισοτιμία μετά και τη καταστρατήγηση των 1,2750 δολαρίων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στο στρατόπεδο των αγοραστών ανοίγοντας ευκρινώς το έδαφος για μεσοπρόθεσμες τιμές ακόμα και κάτω από το 1,2000.
To Bitcoin εκεί που έδειχνε ότι είχε δυνάμεις να περάσει πάνω από τα 47500 δολάρια και να έρθει σε αντιπαράθεση με το όριο των 50000 δολαρίων έχει βρεθεί στις τελευταίες μέρες να γράφει τιμές πέριξ των 38000 δολαρίων αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βίαιης κατολίσθησης προς το επίπεδο των 35000 δολαρίων.
Το θετικό στοιχείο θα ήταν να αποτυπωθεί στο τετραήμερο διάγραμμα τιμών ένας ισχυρός τοπικός πυθμένας λίγο πάνω από τα 36800 δολάρια φέρνοντας έτσι μεσοπρόθεσμα το Bitcoin με περισσότερες αγοραστικές δυνάμεις πάνω από τα 44000 δολάρια. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που χαθεί καθοδικά και η βάση των 35000 δολαρίων τότε η κατηφόρα θα πάρει διαστάσει οδηγώντας πλέον προς το πολύ επικίνδυνο πεδίο των 30000 με 28000 δολαρίων.
Γενικά όλες σχεδόν οι ισοτιμίες δείχνουν ότι το δολάριο όχι μόνο θα γίνει πιο δυνατό αλλά από κάποιο σημείο και έπειτα θα “ασχημύνει” σε τέτοιο σημείο που μπορεί να προκαλέσει έντονο πρόβλημα στην ίδια την Αμερική.
Δυστυχώς οι μέχρι τώρα διαγραμματικές αναλύσεις φανερώνουν ότι κάτι πολύ άσχημο φαίνεται να έρχεται από το βάθος.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται με ανανεωμένα διαγραμματικά δεδομένα και στοιχεία.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.