Η 3ετία Σαμαρά, το χαντάκι και οι καταθέσεις
Συνεχίστηκε και τον περασμένο Οκτώβρη η ανοδική πορεία που έχουν πάρει οι ιδιωτικές καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, με το ποσό στο κουμπαρά να ανεβάζει τη στάθμη του κατά 2,526 δισ. ευρώ έναντι αύξησης 1,160 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο, σπρώχνοντας έτσι τον ετήσιο ρυθμό να αναρριχηθεί στο 11,6%. Μέχρι το τέλος του έτους οι καταθέσεις αναμένεται να έχουν περάσει για τα καλά πάνω από τα 153 δισ. ευρώ, όπου όμως εάν κοιτάξουμε το διάγραμμα της τελευταίας εικοσαετίας αντιπροσωπεύουν τα χαμηλά της τότε κυβέρνησης Σαμαρά (περίοδος 2012 με αρχές 2015), κλείνοντας έτσι το κύκλο μίας επικίνδυνα ταραχώδης οικονομικής εξαετίας.
Να τονιστεί ότι εκείνη η περίοδος είναι για πολλούς αναλυτές σημείο αναφοράς, καθώς είχε βάλει ένα τεράστιο “stop” στη κατολίσθηση της διετίας 2010 με 2011, όπου και εξαφανίστηκαν καταθέσεις 90 δισ. ευρώ. Άλλο αν μετά υπό το βάρος των πολιτικοοικονομικών συνθηκών το “stop” πετάχτηκε στο χαντάκι αφήνοντας τις καταθέσεις να χτυπήσουν την εκατόμβη των 106 δισ. ευρώ.
Επιμορφωτικά η κορύφωση των καταθέσεων σε εκείνη τη σταθεροποιητική τριετία Σαμαρά σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 στα 157,8 δισ. ευρώ, όταν την ίδια εποχή ο Γενικός Δείκτης σουλατσάριζε πέριξ των 1200 μονάδων ενώ τώρα τρέχει ακόμα προς τις παρυφές των 760 με 780 μονάδων.
Διαγραμματικά η κλίση της γωνίας ανόδου που έχει αποτυπωθεί στις ιδιωτικές καταθέσεις τα τελευταία έτη μπορεί κατά βάση να υστερεί σε σχέση με τη γωνία ανόδου της επταετίας 2003 με 2009 αλλά είναι ικανή να οδηγήσει τις αποταμιεύσεις το 2021 με 2022 άνω των 175 δισ. ευρώ στοιχείο που αναμένεται να «πατροναριστεί» εντόνως και από την οικονομική πνοή που θα προσφέρουν στον ιδιωτικό τομέα τα αναπτυξιακά έργα του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Η άνοδος αυτή των καταθέσεων είναι ικανή να προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για την οικονομία με τις τράπεζες να δράττουν ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές, αρπάζοντας, αν το τολμήσουν, το ταύρο από τα κέρατα.
Προχωρώντας στη διαγραμματική ανάλυση των τραπεζών ξεκινάμε με τη Eurobank η οποία μετά από 185 συνεδριάσεις ανασαίνει κοντά στη κεφαλαιοποίηση των 2 δισ. ευρώ με τη τιμή της μετοχής να βολιδοσκοπεί το επίπεδο αντίστασης των 0,54 με 0, 555 ευρώ. Πιθανή ανοδική διάσπαση με αύξηση στον όγκο συναλλαγών θα θέσει ως επόμενο στόχο την περιοχή των 0,66 ευρώ, μιας που στο ενδιάμεσο δεν υφίσταται κάποια ισχυρή αντίσταση. Αντιθέτως άρνηση διαπερατότητας των 0,555 ευρώ θα την επαναφέρει προς το πρώτο προπύργιο των αγοραστών στα 0,50 με 0,4930 ευρώ.
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει αποδράσει πάνω από το ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1,50 ευρώ ανοίγοντας το έδαφος για την προσέγγιση της περιοχής των 1,80 με 2 ευρώ. Εκεί μάλλον θα το σκεφτεί δις μιας που από εκεί και πάνω αλλάζει σελίδα γράφοντας εκ νέου το σενάριο ανοδικής κατάκτησης των 2,50 με 3 ευρώ. Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι διαθέτει το κατάλληλο οπλοστάσιο για να καταστρατηγήσει τα 2 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής έχει περάσει πάνω από τα 1,5 δισ. ευρώ
Η Alpha Bank μετά από πολύ καιρό εμφανίζει δυνάμεις διώχνοντας από πάνω της το πέπλο αντίστασης των 0,73 ευρώ. Ο επόμενος διαγραμματικός στόχος της μετοχής εντοπίζεται στη ζώνη αντίστασης των 0,925 με 1 ευρώ. Ενδιάμεσο σαθρό σημείο αντίστασης θεωρούμε το σημείο των 0,83 ευρώ. Ζητούμενο για τη τήρηση του ανοδικού σεναρίου είναι ο εμποτισμός της περιοχής των 0,80 ευρώ με ισχυρό αγοραστικό όγκο συναλλαγών.
Τέλος η μετοχή της Πειραιώς μόλις χθες συλλαμβάνεται να διασπάει ανοδικά τον μακροπρόθεσμο καθοδικό στροφέα “U” δίνοντας πατήματα για τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 1,34 ευρώ. Κίνηση στην οποία όμως δε θα πρέπει να δηλώσει αδυναμία συνέχειας, καθώς θα επανέλθει δίχως δισταγμό πάνω στα 1,10 ευρώ. Η Πειραιώς μόλις και μετά βίας έχει περάσει τα 500 εκατ. ευρώ στη κεφαλαιοποίησή της παραμένοντας με σημαντική υστέρηση σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.