Και τώρα… τρέχουμε
Το εναρκτήριο λάκτισμα της κούρσας δόθηκε με την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τώρα μένει στην Ελλάδα να τρέξει με όλες τις δυνάμεις της έως τις 31 Αυγούστου 2026 για να κόψει πρώτη το νήμα της αναπτυξιακής ευμάρειας και κυρίως της οικονομικής μετάλλαξής της.
Θα μου πείτε, είναι ανάγκη να «χτυπηθούμε». Και όμως είναι… πολλά τα λεφτά Άρη. Τόσο πολλά που ίσως να μην τα έχει ματαδεί η χώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ο προϋπολογισμός του Ταμείου Ανάκαμψης φτάνει τα 30,919 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι που θα κινητοποιηθούν ανεβάζουν το ποσό στα 57,467 δισ. ευρώ. Η «υγιή» και σταδιακή τοποθέτηση των πόρων αυτών έως το 2026 θα προκαλέσει ισχυρότατη έκρηξη της παραγωγικότητας, των δημόσιων αλλά και των ιδιωτικών επενδύσεων δίνοντας σημαντική ώθηση στο ύψος του πραγματικού ΑΕΠ και συνεισφέροντας τα μέγιστα στη μεταλαμπάδευση της ελληνικής οικονομίας. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε μια Ελλάδα να αλλάζει ριζικά υπό το βάρος των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων προς ένα ευρωπαϊκό μοντέλο εξωστρεφές, άκρως ανταγωνιστικό, ψηφιακό και… πράσινο. Ο γιγάντιος αυτός οικονομικός και κοινωνικός μετασχηματισμός που αναμένεται να επιτευχθεί στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει σημαντικές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την επαναφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις αναπτυγμένες αγορές. Να σημειωθεί ότι ο MSCI μας είχε υποβαθμίσει τον Ιούνιο του 2013 σε αναδυόμενη αγορά χάνοντας έτσι το πάσο για την είσοδο στα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών που κατείχε η χώρα από το 2001.
Αλήθεια εάν όντως όλα εξελιχθούν κατ΄ευχήν δίχως στραβοτιμονιές και πολιτικές οπισθοχωρήσεις, που θα μπορούσε να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης στην επόμενη πενταετία.
Κοιτώντας το μηνιαίο διάγραμμα τιμών του δείκτη αυτό που ξεχωρίζει και λαμβάνει χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι η ανοδική διαφυγή του μετά από 4000 μέρες πτωτικής φαγούρας πάνω από τη βαριά και δύσβατη μακροπρόθεσμη γραμμή τάσης “Q”. Μιλάμε διαγραμματικά για ένα «Σινικό Τείχος», που σταμάταγε επι μία δεκαετία τις όποιες ορέξεις των αγοραστών για την ανοδική κατάκτηση υψηλότερων περιοχών διακύμανσης. Το τεχνικό αυτό στοιχείο από μόνο του είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς εάν όντως μέσα στον Απρίλιο επιβεβαιωθεί η τμήση με μια κίνηση άνευ επιστροφής πάνω από τις 870 μονάδες θα απελευθερώσει για τα καλά το Γενικό Δείκτη από τα βαρίδια του παρελθόντος ανοίγοντας έτσι το έδαφος για την πραγματοποίηση νέων υψηλών 6ετίας με τη δραπέτευσή του πάνω από τις 950 μονάδες. Η πρώτη χρονική ένδειξη, που πηγάζει από τη διάσπαση της “Q” αλλά και από τη γωνία που έχει πάρει τόσο η ανοδική κίνηση των τελευταίων πέντε μηνών όσο και η κλίση του ανοδικού στροφέα “W” φωτίζει ως πιθανό διαγραμματικό στόχο για το 2021 την περιοχή που εκτείνεται από τις 990 έως και τις 1050 μονάδες. Από εκεί και έπειτα αναλύοντας τη δυναμική και το «βάθος» που διαθέτουν οι πωλητές βάση των ενδείξεων, που αποκρυπτογραφούν οι διάφοροι επιφανείς αργοί τεχνικοί ταλαντωτές, το επίπεδο, που δίνεται ως πιθανός ανοδικός στόχος για την χρονική περίοδο του 2025 με 2026 είναι αυτός που απλώνεται μεταξύ των 2060 με 1900 μονάδων. Απόσταση, που ποσοστιαία αναλογεί σε μια άνοδο της τάξεως έως και +135% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Να θυμίσουμε ότι τη τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης περιφερόταν στις 2000 μονάδες ήταν τον Απρίλιο του 2010.
Σε μια δεύτερη διαγραμματική παραδοχή, που θέλει κάποιους από τους τεχνικούς αναλυτές να αναγνωρίζουν και να αποτυπώνουν ένα μακροπρόθεσμο παραμετροποιημένο, λόγω της αναπάντεχης πανδημικής κρίσης, ανάποδο σχηματισμό Head and Shoulders πάνω στους πυθμένες των ετών 2012, 2016 και 2020. Βάση λοιπόν αυτού του γιγάντιου σχηματισμού η neckline παρουσιάζεται να διέρχεται από τις 848 μονάδες με το κλείσιμο όμως στο candlestick του περασμένου Μαρτίου να την έχει ήδη τμήσει ανοδικά. Η επιβεβαίωση και εδώ της διάσπασης κατά τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει βάση της διαγραμματικής θεωρίας των patterns το ύψος της ανάποδης κεφαλής πάνω από τον τμημένο λαιμό των 848 μονάδων. Περιέργως και εδώ η πρόσθεση βγάζει ως στόχο του σχηματισμού την περιοχή των 1900 με 1960 μονάδων. Κοινώς δηλαδή, αν πούμε ότι η θεωρία βγει και πρακτικά, δεν τη γλιτώνουμε την ανοδική επίσκεψη στις 2000 μονάδες.
Τώρα στο ερώτημα ποιοι είναι αυτοί που θα οδηγήσουν τη κούρσα του ελληνικού χρηματιστηρίου στα επόμενα χρόνια η απάντηση φαντάζει εύκολη τουλάχιστον για την πρώτη φάση της ανόδου αρκεί κάποιος να διαβάσει και να αναλύσει σε βάθος το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με τους πυλώνες και τους άξονες που αναδεικνύει το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενέργεια με πυρήνα την πράσινη μετάβαση, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες με πυρήνα το ψηφιακό μετασχηματισμό, ηλεκτροκίνηση, κατασκευαστικές και δομικά υλικά, μεταφορές και εξαγωγικοί όμιλοι, εταιρείες που προωθούν τη καινοτομία και την έρευνα αλλά και πολλές άλλες που ανήκουν στο κύριο κορμό της οικονομίας της χώρας. Ακόμα και για το χρηματοπιστωτικό τομέα και των κεφαλαιαγορών υπάρχει ένα κονδύλι 25 εκατ. ευρώ. Αυτό αναμένεται να είναι η πρώτη στρατιά της επίθεσης των Bulls. Για τη δεύτερη τώρα φάση της ανόδου, που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2022 η ελληνική χρηματιστηριακή κοινότητα εναποθέτει πολλά στις εξυγιασμένες πλέον συστημικές τράπεζες. Εκεί ίσως υπάρξει με την αγαστή συνεργασία και των διεθνών οίκων αξιολόγησης ένα σημαντικό απόθεμα μονάδων που μπορούν να σπρώξουν το Γενικό Δείκτη προς το όριο των 2000 μονάδων.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.