Λειψυδρία τέλος
Η αλλαγή σελίδας στο τραπεζικό σύστημα μετά από μια δεκαετία λειψυδρίας επιβεβαιώνεται από την απόλυτα επιτυχημένη έξοδο των δύο, μέχρι τώρα, ελληνικών τραπεζών, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς για άντληση κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές μέσω της έκδοσης ομολόγων Tier ΙΙ. Το στοιχείο αυτό θα έχει μεσοπρόθεσμα θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διευρύνοντας τις δυνατότητες για χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων για την υλοποίηση περισσότερων και αποδοτικότερων νέων επενδύσεων στηρίζοντας την αναδημιουργία του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Ο Ηρακλής, η οργανική μείωση των NPE, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η άρση του περιορισμού διακράτησης ομολόγων είναι μερικά από τα δυνατά χαρτιά που οδήγησαν τη Morgan Stanley να χαρακτηρίσει τις ελληνικές τράπεζες ως το trade για το 2020, επισημαίνοντας ότι η αγορά θα πρέπει να τις “τιμολογήσει” πλησίον των ιταλικών και των ισπανικών. Στα θετικά συγκαταλέγονται και οι υπεραξίες που θα γράψουν οι τράπεζες τόσο από την αναπροσαρμογή των τιμών των ακινήτων όσο και από τα έκτακτα κέρδη των ομολόγων κρατικών και μη.
Παρά όμως τα όποια θετικά στοιχεία το ταμπλό άλλα διατείνεται μιας που από τις αρχές του έτους μόνο η Πειραιώς έχει κρατήσει θετικό πρόσημο +2.34% ενώ η Alpha, η Εθνική και η Eurobank είναι κατά αντιστοιχία με απώλειες -7,59%, -7.95% και -14.35%.
Από πλευράς τώρα συναλλαγών και διαμόρφωσης τιμών στις τραπεζικές αξίες ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση της σταδιακής ενδυνάμωσης των ελλήνων θεσμικών σε σχέση με τα διεθνή Fund. Όσο μάλιστα το μίγμα αλλάζει υπέρ των ελλήνων θεσμικών τόσο οι τραπεζικές μετοχές θα αποκτήσουν τη λάμψη που τους αξίζει. Και αυτό το λέω μετά βεβαιότητας, καθώς έχω τη τύχη να γνωρίζω αρκετούς από αυτούς. Η νέα γενιά διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα χρόνια του ελληνικού χρηματιστηρίου γνωρίζοντας εκ των έσω πολύ ποιο καλύτερα σε σχέση με τους ξένους τα προβλήματα αλλά και τις ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Άλλωστε η πλειοψηφία των ενεργών επενδυτών γνωρίζει ιδίοις όμμασι τη ψυχρή λογική του πρωτοκόλλου των πωλήσεων στις ποσοστώσεις των διεθνών δεικτών και των επιφανειακών πολλές φορές λογιστικών προτύπων.
Μπαίνοντας τώρα στο διαγραμματικό X-ray των συστημικών τραπεζών θα ξεκινήσω με την Alpha Bank η οποία στις τελευταίες συνεδριάσεις δοκιμάζει μετ επιτάσεως την ισχυρή ζώνη στήριξης των 1,70 με 1,65 ευρώ. Η διακράτηση της εν λόγω ζώνης είναι άκρως καθοριστική για το στρατόπεδο των Bulls, καθώς από εκεί διέρχονται σημαντικοί μεσοπρόθεσμοι ανοδικοί σχηματισμοί. Επιβεβαιωμένη καθοδική λύση των 1,65 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους Bulls ανοίγοντας το κατηφορικό δρόμο για τα 1.40 ευρώ. Αντιθέτως το άτμητο της ζώνης θα αδυνατίσει σημαντικά τους πωλητές δίνοντας έδαφος για τα 1,88 με 1,92 ευρώ.
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, καθώς φαίνεται στο εβδομαδιαίο chart να «κρέμεται» κάτω από τη γραμμή στήριξης και τάσης του 2019. Το θετικό είναι ότι μέχρι τώρα παρά τις έντονες ρευστοποιήσεις κρατάει το μαξιλάρι στήριξης του περσινού καλοκαιριού μεταξύ των 2,76 με 2,72 ευρώ. Τώρα όσο φθίνει η ένταση των πωλήσεων τόσο θα πρέπει να αναμένουμε μια βίαιη ανοδική εκτόνωση της πίεσης προς τα 2,90 με 3 ευρώ.
Οριακό είναι και το διάγραμμα της Eurobank με τι τιμή της μετοχής να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα του πατώματος τόσο της κάτω πλευρά του ανοδικού καναλιού όσο και του επιπέδου στήριξης των 0,78 με 0,7650 ευρώ. Η καθοδική εξάντληση του τεχνικού δείκτη Relative Strength Index ( RSI ) μπορεί να δώσει το πρώτο σήμα για μια ανοδική ώθηση προς την περιοχή των 0,865 ευρώ.
Το πιο σταθερό και ανεπηρέαστο διάγραμμα εμφανίζει η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς η οποιαδήποτε κίνηση κάτω από το όριο των 3 ευρώ μαζεύεται εύκολα στις επόμενες συνεδριάσεις. Για ακόμα μια φορά θα αναφέρουμε ότι όσο η μετοχή δε μπορεί να περάσει με βία κάτω από τα 2,82 ευρώ ο σχηματισμός της Pitchfork συνεχίζει να εργάζεται για τους αγοραστές στοχεύοντας αρχικά προς τα 3,50 ευρώ Άξιο λόγου είναι και το τεχνικό γεγονός ότι η επόμενη αντίσταση, μιας που η περιοχή των 3,30 ευρώ έχει «κεντηθεί» αρκετά, εντοπίζεται πολύ υψηλότερα στα 3,90 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.