Οι κρυμμένοι πόντοι του Γενικού Δείκτη
Η γρήγορη δίχως διάλειμμα άνοδος +8% του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τη ζώνη στήριξης των 820 με 815 μονάδων στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως και τις τωρινές των 880 μονάδων δημιούργησε διαγραμματική βραχυχρόνια κόπωση αποτυπώνοντας στη συνέχεια ένα τεχνικά επιβεβλημένο pullback προς ανάκτηση νέων δυνάμεων. Μάλιστα η μέχρι τώρα πτώση φαίνεται να έχει τα στοιχεία μιας υγιής εκτόνωσης μιας που ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε ανοδικά λίγο κάτω από το Fibonacci Retracement των 38,2% , στις 858 μονάδες. Για να μπορέσουμε τώρα να πούμε ότι ο δείκτης γέμισε με τα απαραίτητα ανοδικά καύσιμα για να περάσει αυτή τη φορά με δύναμη πάνω από την αντίσταση των 880 μονάδων και να κινηθεί προς το όριο των 900 μονάδων θα πρέπει να δηλώσει ισχυρό «πάτημα» γύρω από το επίπεδο των 860 με 850 μονάδων. Εξιχνιάζοντας ακόμα περισσότερο τις διαθέσεις του Γενικού Δείκτη θα εισχωρήσουμε στο εσωτερικό του πραγματοποιώντας τεχνική ανάλυση στις 4 εταιρείες που κρατάνε στα χέρια τους μέσω της βαρύτητάς τους το 30% της κίνησής του.
Η μετοχή του ΟΤΕ, που αποτελεί εδώ και πολύ καιρό τη ναυαρχίδα του δείκτη μιας που αντιπροσωπεύει το 10,85% της δύναμής του εκτός του ότι αναβαθμίστηκε από τον S&P σε επενδυτική βαθμίδα, έβγαλε και στο γ΄ τρίμηνο προσαρμοσμένα κέρδη 125,1 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 16,6% σε σχέση με τα 107,3 εκατ. ευρώ του γ΄ τρίμηνου του 2018. Διαγραμματικά ο ΟΤΕ έχει καταστρατηγήσει την ισχυρή αντίσταση που τον «κράταγε» από το Σεπτέμβριο του 2008 ανοίγοντας τα φτερά του για το επόμενο σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 15.50 ευρώ. Περιοχή όπου, σύμφωνα με το μηνιαίο chart εάν παρθεί επιτυχώς ανοδικά θα δώσει τα κλειδιά για την πόρτα των 19.10 ευρώ.
Η Coca Cola HBC τώρα με τις ισχυρές απώλειες της τάξεως του -18% που έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Ιουλίου, όταν είχε προσεγγίσει τα 33 ευρώ, παρουσιάζεται συνειρμικά σα τη μετοχή που τραβάει τα «γκέμια» του Γενικού Δείκτη καθώς ελέγχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πτώσης το 10% με 8% της κίνησής του. Το θετικό από διαγραμματικής απόψεως είναι ότι πρώτον έχει φτάσει στο ανώτερο επιτρεπόμενο επίπεδο διόρθωσης 61,8% σύμφωνα με τα Fibonacci Arcs και δεύτερον ότι έχει προσεγγίσει την “πολύ σκληρή για να πεθάνει” στήριξη των 27 με 26.80 ευρώ. Εδώ υπάρχουν κρυμμένοι ανοδικοί πόντοι για το δείκτη καθώς εάν αντιδράσει ανοδικά θα προσεγγίσει το κατώφλι των 29.30 ευρώ. Πιθανό εναρκτήριο λάκτισμα οι 13 Νοεμβρίου, όπου και θα ανακοινώσει το παραδοσιακά καλύτερο λόγω θέρους γ΄ τρίμηνο.
Η μετοχή της ΜΠΕΛΑ έχει πλασαριστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στη 3η θέση της δυναμικότητας του Γενικού Δείκτη εκπλήσσοντας έτσι ευχάριστα τους θιασώτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Τεχνικά το μηνιαίο διάγραμμά της είναι σχεδόν αψεγάδιαστο ακολουθώντας κατά γράμμα την ανοδική ρότα που έχει χαράξει η Schiff Pitchfork από τα 2.20 ευρώ !! Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος τα 20 ευρώ. Ανοδική είναι και η αποτύπωση ενός ιδιόμορφου πατήματος πάνω από τα 17 ευρώ παρά τα βίαια τινάγματα προς τα 15.50 ευρώ.
Σε μικρή απόσταση έρχεται η Εθνική Τράπεζα ρυθμίζοντας ένα 5.58% της κίνησης του Γενικού Δείκτη. Εδώ διαγραμματικά τα δεδομένα είναι λίγο ποιο περίπλοκα καθώς η μετοχή έχει σχηματίσει μια ανοδική «σφήνα» όπου σύντομα θα δώσει το στίγμα της. Στην μεν πρώτη, λόγω τάσης, περίπτωση που τμηθεί ανοδικά η άνω πλευρά στα 3.10 ευρώ θα σπρώξει βίαια προς τα 3.50 ευρώ, στη δε δεύτερη περίπτωση εάν φύγει κάτω από τα 2.75 ευρώ θα οδηγηθεί με «στοπαρίσματα» ρευστοποιήσεων προς την άκρως επικίνδυνη περιοχή των 2.60 με 2.55 ευρώ. Και εδώ όπως και στη Coca Cola HBC η ανακοίνωση αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στις 21 Νοεμβρίου μπορεί να κάνει το τεχνικό «κλίκ».
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.