Προσεχώς κηδεία
Δεν αναφέρομαι φυσικά στις εισηγμένες εταιρείες οι οποίες μέσα στα τελευταία δύστροπα χρόνια (πανδημία, εφοδιαστική αλυσίδα, ρωσοουκρανικός πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων κτλ.) έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο χτυπώντας ακόμα και τα ιστορικά υψηλά στη καθαρή τους κερδοφορία. Μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά η πλειοψηφία των διοικούντων των εισηγμένων εταιρειών έχουν «ξηγηθεί σπαθί» τόσο απέναντι στους μετόχους τους μοιράζοντας το απίστευτο ποσό των 2,1 δισ. ευρώ σε μερίσματα και επιστροφές, πλησιάζοντας έτσι τους χαλεπούς καιρούς του 2007, όσο και απέναντι στο θεσμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αλλού είναι το πρόβλημα.
Όταν έχεις φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζεις στο ταμπλό τα χέρια που τοποθετούν τις εντολές στο σύστημα ή ξέρεις από που πήρες τα κομμάτια της τάδε μετοχής ή που τα έδωσες τότε τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. «Πρέπει να πήρα τα κομμάτια του Θανάση ή μου τα έχωσε ο Ηλίας αλλά εγώ θα βρω το Κώστα να μου τα πάρει». Μάλιστα οι παλιοί του χώρου έχουν φτάσει στο σημείο να καταλαβαίνουν μέχρι και τα «μηχανάκια» που τοποθετούν τις εντολές στο ταμπλό. «Να αυτό είναι το μηχανάκι του Επαμεινώνδα και εκείνο εκεί σε εκείνη τη τράπεζα είναι το νέο εξελιγμένο μοντέλο του Λονδρέζου». Δυστυχώς έχουμε μείνει λίγοι, πολύ λίγοι και το πλέον απαισιόδοξο είναι ότι δεν φαίνεται από πουθενά ότι αυτή η κατάσταση της φθίνουσας πορείας μπορεί να αλλάξει.
Μιλάω φυσικά για το οξυγόνο ενός χρηματιστηρίου, τους ενεργούς επενδυτές. Δίχως αυτούς δεν υπάρχει δραστηριότητα, δεν υπάρχει η συνεχή διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα, δεν υπάρχει… ζωή. Έρχεται το κώμα και μετά θα πρέπει να προβάρουμε τα μαύρα για τη κηδεία.
Ποιος είναι αυτός που θα θέλει να μπει σε ένα χρηματιστήριο που λιμνάζει, που εκτελούνται εντολές στη χάση και στη φέξη, που ο αγοραστής είναι στο Κουκάκι του -7% και ο πωλητής στο Παγκράτι του +5%. Μάρτυρας της όλης πολύ ανησυχητικής κατάστασης είναι τα στοιχεία που βγαίνουν από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο Axia Numbers που καταγράφει τη δραστηριότητα των επενδυτών στις αγορές χρεογράφων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου (ΧΑΑ). Εκεί λοιπόν που το 2007 ως ενεργοί επενδυτές γεμίζαμε το «Εστάντιο ντο Μαρακανά» στο Ρίο ντε Τζανέιρο ξεπερνώντας τους 130.000 φτάσαμε στη λήξη του περασμένου Φεβρουαρίου, λίγο πριν δηλαδή η νέα διοίκηση αναλάβει τις τύχες του ΧΑΑ, να αριθμούμε τους 31.500 μη μπορώντας να γεμίσουμε ούτε το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου «Αγιά Σοφιά» της ΑΕΚ αφήνοντας κενές κάποιες θέσεις στους VIP.
Το πρόβλημα όμως δε σταμάτησε εκεί αλλά έγινε ακόμα πιο οξύ. Μέσα σε λίγους μήνες επιτεύχθηκε μια απίστευτη αποψίλωση στους ενεργούς επενδυτές φτάνοντας σε σημείο πλέον να μη γεμίζουμε ούτε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «Νίκος Γκάλης» στο ΟΑΚΑ καθώς έχουμε πλέον πέσει στους 15 χιλιάδες και κάτι ψιλά.
Κοινώς δηλαδή έχει εξαφανιστεί το 50% των ενεργών επενδυτών, ενώ από το 2007 δεν έχει μείνει ούτε το 11%.
Όταν φτάσουμε να μη γεμίζουμε ούτε το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς τότε δυστυχώς Γιάννο θα είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι «άλλοι» θα έχουν πετύχει το σκοπό τους.
Είναι ένα πολύ αρνητικό γεγονός που δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί μιας που εδώ και πολύ καιρό εμφανίζει τα συμπτώματα της ασθένειας, όπως είναι ο πολύ χαμηλός τζίρος σε μήνες που χαρακτηρίζονται χρόνια τώρα ως οι πλέον δραστήριοι, η κινητικότητα να σταματάει σε 10 άντε το πολύ 20 εταιρείες μιας που πλέον από τους 15 χιλιάδες ενεργούς επενδυτές το μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι «επαγγελματίες» του χώρου οι οποίοι φυσιολογικά κατευθύνονται σε μετοχές που μπορούν εύκολα να μπουν και να βγουν δίχως να «ψάχνουν» στο βάθος των εντολών. Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι πολύ καλές από οικονομικής απόψεως μικρομεσαίες εισηγμένες εταιρείες δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν μέσα σε επτά ώρες συνεδρίασης τζίρο άνω των 30 χιλ. ευρώ. Και πολλά λέω.
Η σοβαρή έλλειψη των ενεργών επενδυτών αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, ο οποίος φτάνει σε κάποια επίπεδα τιμών και μετά λιγοψυχάει μην έχοντας το κατάλληλο απόθεμα επενδυτών για να πάρουν τη σκυτάλη και να τον τρέξουν σε άλλα υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Φυσικά και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το σκεπτικό της νέας διοίκησης για την άμεση είσοδο νέων εταιρειών στο ΧΑΑ αλλά αυτό θα έπαιζε σημαντικό ρόλο σε ένα υγιές χρηματιστήριο.
Τι να τις κάνεις τις νέες εταιρείες όταν δεν έχεις επενδυτές;
Μετά από λίγο και αυτές οι εταιρείες για να μπορέσουν να είναι δραστήριες στο ταμπλό θα αναζητήσουν τη βοήθεια από τους υπάρχοντες 20 με 15 χιλιάδες ενεργούς επενδυτές οι οποίοι θα αναγκαστούν να κόψουν ένα κομμάτι από τις ήδη υπάρχουσες για να μπορούν να εξυπηρετήσουν και αυτές. Η πρώτη προτεραιότητα ενός «εμπορικού» καταστήματος είναι να έχει πελάτες. Τι να τα κάνεις τα νέα προϊόντα μέσα στο μαγαζί όταν δεν έχεις πελάτες. Και μάλιστα όταν δεν έχεις εκείνους τους πελάτες που θα έρθουν και θα ξαναέρθουν για να ψωνίσουν. Για να μπορέσουμε να πούμε ότι κάτι πάει να γίνει στο ΧΑΑ ο σωστός αριθμός των ενεργών επενδυτών για τα 63,26 δισ. ευρώ συνολικής κεφαλαιοποίησης θα πρέπει να είναι άνω των 75 χιλιάδων. Τώρα με 20 και 15 χιλιάδες ενεργούς επενδυτές δε γίνεται δουλειά. Και αν μια ή δύο μέρες βρέξει στις υπόλοιπες 20 μέρες θα υπάρχει ξηρασία. Αν δεν σταματήσει εδώ και τώρα η αιμορραγία των ενεργών επενδυτών όσο και αν το «φιλότιμο» των εισηγμένων είναι στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εικοσαετίας ο θεσμός θα αργοσβήνει ώσπου να μετατραπεί σε ένα κλειστό κλαμπ 30 εισηγμένων εταιρειών. Αυτό ίσως και να επιδιώκουν οι γνωστοί – άγνωστοι.
Προχωρώντας τώρα στη βραχυχρόνια διαγραμματική ανάλυση του Γενικού Δείκτη εντοπίζουμε την αγορά μετά και την ανοδική διάλυση της καθοδικής γραμμής τάσης “Q”, στις 870 μονάδες, να θέλει να χτυπήσει την πόρτα του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων. Είναι μια ζώνη τιμών που έβαλε στοπ στην άνοδο του περασμένου Αυγούστου. Το ζητούμενο για τους αγοραστές είναι να σχηματίσουν ημερήσια κλεισίματα πάνω από εκεί που να εμπεριέχουν ισχυρό τζίρο συναλλαγών, άνω των 70 εκατ. ευρώ. Τότε μόνο οι αγοραστές θα απλωθούν προς την περιοχή των 925 μονάδων.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενη ανάλυση η ανακοίνωση των πολύ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων του 9μήνου για τις ελληνικές εισηγμένες εταιρείες και η μικρή αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων σε παγκόσμιο επίπεδο αφήνουν ανοιχτό το φως στο στρατόπεδο των αγοραστών.
Πάνω από τις 925 μονάδες θα πράγματα ίσως πάρουν μια άλλη μορφή, πιο έντονη, καθώς θα ξεβολέψουν τους αποστασιοποιημένους αγοραστές.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.