Σταμάτα να κατέβω
Δεν έχει προηγούμενο η ανοδική πορεία του δολαρίου σε σχέση με τη τουρκική λίρα (USDTRY) ή για να τα πούμε με το όνομά τους το γκρέμισμα του τουρκικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο. Η δε συνεχόμενες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) μάλλον πιο πολύ μοιάζουν με προσπάθειες περαιτέρω ανάφλεξης παρά πυρόσβεσης.
Και ο Ερντογάν το χαβά του πιέζοντας όλο και περισσότερο σε νέες μειώσεις επιτοκίων με πιο πρόσφατη αυτή της περασμένης Πέμπτης όπου η TCMB προχώρησε σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων, κατά 100 μονάδες στο 14%, την ίδια ώρα όμως που ο πληθωρισμός εκτινάσσεται πάνω από το 21%. Φυσικά όποιος αρνηθεί ή μειδιάσει στις προσταγές του εφέντη πετάγεται εκτός κλοτσηδόν όπως έγινε με τον πρώην υπουργό οικονομικών ή με τους δύο αναπληρωτές λίγες ώρες πριν τη τελευταία σικέ μείωση επιτοκίων.
Την ίδια ώρα που έστελνα το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Κεφάλαιο”, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης BIST 100 ο οποίος παρακαλώ πολύ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά σημείωνε πτώση 5%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στο -8,5% με τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές.
Τουλάχιστον το τουρκικό χρηματιστήριο έχει ένα από τα πιο ωραία trading floor ενώ εμείς…έχουμε ένα παταράκι για να χτυπάμε τη κουδούνα που και πού…
Το δε διάγραμμα της αναλογίας του δολαρίου με τη τουρκική λίρα τα λέει όλα καθώς καταγράφει με ιλιγγιώδη ταχύτητα το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο κάνοντας τους Τούρκους πολίτες να φωνάζουν… σταμάτα να κατέβω.
Η τιμή έχει φτάσει στις 17 τουρκικές λίρες ανά 1 δολάριο διαμορφώνοντας μια άνοδο από της αρχές του έτους στο +128%. Η δε ανοδική γωνία κλίσης έχει γίνει πλέον κάθετη χτυπώντας τις 90 μοίρες στοιχείο που το βρίσκεις μόνο σε μετοχές πυροτεχνήματα.
Το κακό είναι ότι η άνοδος όπως φαίνεται και στο διάγραμμα συντελείται δίχως όγκο πράγμα που σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει αλλά βρίσκεται προς ισχυρή εξέλιξη.
Βάση τώρα της τεχνικής ανάλυσης η κίνηση δείχνει ότι μπορεί να κάνει μια παύση στην περιοχή των 22 με 23 θέτοντας έτσι τις τουρκικές τράπεζες και τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε ξένο συνάλλαγμα σε ασφυκτική κατάσταση.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.