Στη πρίζα
Με την ηλεκτροκίνηση να αποτελεί πλέον το μέλλον της αυτοκίνησης, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν στη κυριολεξία “πριζοθεί” σε ένα ράλι επενδύσεων για να κερδίσουν όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποτελούν σήμερα μόλις το 2% των παγκόσμιων πωλήσεων αυτοκινήτων αναμένεται βάση των εκτιμήσεων να φτάσουν στο τέλος της δεκαετίας από το 20% έως και τα δύο τρίτα της αγοράς.
Ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) θα φτάσει τα 145 εκατ. έως το 2030 ενώ παίζει και το σενάριο υπό το βάρος των έντονων πιέσεων των κυβερνήσεων για γρήγορη επίτευξη των διεθνών ενεργειακών και κλιματικών στόχων, ο παγκόσμιος στόλος να χτυπήσει το εκρηκτικό νούμερο των 230 εκατ.
Θα μου πείτε… ε και τι έγινε;
Και όμως η ηλεκτροκίνηση θα κάνει κατά πολλούς ένα ισχυρότατο restart στις «γερασμένες» αυτοκινητοβιομηχανίες προσφέροντας σταδιακά σημαντική κερδοφορία. Βλέπετε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη από ό,τι τα οχήματα με κινητήρα βενζίνης, πετρελαίου ή αερίου, και επομένως είναι πολύ φθηνότερα στην κατασκευή τους επειδή απαιτούν λιγότερα εξαρτήματα, λιγότερη εργασία και φυσικά λιγότερο προσωπικό. Τα περιθώρια κέρδους λοιπόν των αυτοκινητοβιομηχανιών μπορούν να αυξηθούν από το 4 με 6% σε 20% προκαλώντας ένα υγιές ηλεκτροσόκ στα οικονομικά τους δεδομένα μέχρι το 2030.
Το μεγάλο στοίχημα της έξτρα κερδοφορίας θα παιχτεί στα βασικά εξαρτήματα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Η μπαταρία για παράδειγμα που κάποτε ήταν οικονομικά απλησίαστη αναμένεται να γίνει πιο φθηνή και να έχει μάλιστα μεγαλύτερη απόδοση και χωρητικότητα σε σχέση με τις σημερινές. Ο έντονος ανταγωνισμός που έχει προκληθεί ανάμεσα σε βιομηχανίες κολοσσούς στην παραγωγή μπαταριών όπως η κινέζικη CATL που έχει το 32,5% της παγκόσμιας παραγωγής, η κορεάτικη LG Energy Solution με το 21,5% της παραγωγής και η γιαπωνέζικη Panasonic με το 14,7% είναι σίγουρο ότι θα ρίξει τις τιμές περαιτέρω.
Τα ηλεκτρικά οχήματα λοιπόν θα φέρουν σημαντικές υπεραξίες στις ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες με τις μετοχές τους να ξεκινούν από τώρα το ανοδικό τους πρελούδιο.
Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.