Το καψιμί της Εμπορικής
Την περασμένη εβδομάδα συνάντησα ένα φίλο από τα παλιά. Έναν άνθρωπο που «χρησιμοποιούσα» ανελλιπώς στα τέλη της δεκαετίας του ’90 για να εισέρχομαι στη Τράπεζα Εμπεδοκλέους όπως έλεγε εκείνος. Μιλάμε για το κτήριο στην οδό Σοφοκλέους 11 που βρίσκεται απέναντι από το παλιό Χρηματιστήριο. Για την ιστορία το κτήριο αυτό αγοράστηκε το 1907 από τη Τράπεζα Εμπεδοκλέους που αργότερα μετονομάστηκε σε Εμπορική Τράπεζα κάνοντάς το ως έδρα της, ενώ με ιδιαίτερη λαμπρότητα το 1957 (η πρώτη 50ετία της Εμπορικής Τράπεζας) έγιναν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του κεντρικού καταστήματος Σοφοκλέους 13 και Αιόλου 80.
Θα μου πείτε τώρα τι ήθελα εγώ και βρισκόμουν σχεδόν καθημερινά στο κτήριο της Εμπορικής.
Λοιπόν στο υπόγειο της τράπεζας λειτουργούσε το κυλικείο για τους εργαζόμενους της τράπεζας, όπου μπορούσες να πάρεις καφέ, σάντουιτς και άλλα παρελκόμενα σε τιμές ίσως και 80% χαμηλότερα από τα «έξω».
Όχι, δε πήγαινα εκεί γιατί ήμουν «τσίπης» απλά για χάρη του βασιλικού ποτιζόταν και η γλάστρα.
Ο βασικός σκοπός που κατέβαινα στο καψιμί της Εμπορικής , όποτε φυσικά μου το επέτρεπε η εργασία μου μιας που δούλευα σε μια κραταιά οικογενειακή χρηματιστηριακή εταιρεία, ήταν γιατί μεταξύ 12 με 12 και τέταρτο ή λίγο πριν τη λήξη της τότε συνεδρίασης του τότε χρηματιστηρίου μαζευόντουσαν και συζητούσαν οι “Tipsters” για τα επόμενα «καλά» χαρτιά. Ο χώρος ενδείκνυτο για «αυτί» καθώς ήταν μικρός και στο όρθιο. Εκεί λοιπόν μπορούσες να συναντήσεις από αντιπροσώπους εταιρειών, χρηματιστές, «προέδρους» μικρομετόχων, δημοσιογράφους και άλλους παρατρεχάμενους. Ευτυχώς η λίστα των «καλών» μετοχών δεν ήταν και ιδιαίτερα μεγάλη και αν μου ξέφευγε κάτι μου το υπενθύμιζε ο φίλος από τα παλιά. Ήταν μια εποχή (1997 – 1998) ανοδική αλλά ήρεμη που δεν είχε καμία σχέση με το ξεχαρβάλωμα που επέτρεψαν να γίνει το 1999. Ήταν τότε που το Ελληνικό Χρηματιστήριο σιγόβραζε αποκτώντας ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον με τη συμμετοχή από ιδιώτες και θεσμικούς ημεδαπούς επενδυτές, η οποία αργότερα ενισχύθηκε και από την όλο και μεγαλύτερη είσοδο των ξένων επενδυτών που ήθελαν να παίξουν το «στόρυ» της συμμετοχής της χώρας στη νομισματική ενοποίηση. Μιας που ο χρόνος πιέζει θα επανέλθω μια άλλη φορά στην εν λόγω εποχή και τα τότε «καλά» χαρτιά.
Επί του παρόντος ανοίγω την αυλαία με τη BriQ Properties η οποία στο τέλος του εξαμήνου του 2020 το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της περιλάμβανε 26 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 71,6 εκατ. ευρώ έναντι 22 ακινήτων αξίας 59,79 εκατ. ευρώ που είχε στη λήξη του 2019 καταγράφοντας έτσι μια αύξηση 20%. Επίσης η καθαρή της θέση ήταν στα 83,4 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό της ταμείο χτύπαγε τα 11,79 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο με το χθεσινό κλείσιμο στα 1,68 ευρώ μόλις και μετά βίας ξεπερνάει τα 60 εκατ. ευρώ σημειώνοντας σημαντικό discount σε σχέση με τη λογιστική της αξία. Η εταιρεία άλλωστε το «τονίζει» συνεχώς πραγματοποιώντας σχεδόν καθημερινά αγορές ιδίων. Διαγραμματικά η μετοχή μετά τη βύθιση του Φεβρουαρίου από τα 2,10 δείχνει σημάδια συσσώρευσης και πιθανής απαρχής ανοδικής ανάτασης έχοντας ως βάση τα 1,60 με 1,64 ευρώ. Ο στροφέας, που πάει να αναπτυχθεί θα αρχίζει να δίνει ανοδική ώθηση με τη καταστρατήγηση με σημαντικό όγκο συναλλαγών της αντίστασης των 1,71 ευρώ. Πρώτος ανοδικός στόχος τα 1,85 ευρώ και μετά το έδαφος ανοίγει για την πρώην στιβαρή στήριξη των 2,10 με 2 ευρώ.
Η εταιρεία Παπουτσάνης, που μας άφησε άφωνους με το ισχυρό comeback που σημείωσε το πρώτο εξάμηνο του 2020 με την αλματώδη αύξηση στη κερδοφορία μετά φόρων από τα 600 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο στα 2,3 εκατ ευρώ. Η τιμή της μετοχής έχει σκαρφαλώσει στα 2,45 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 61,5 εκατ. ευρώ. Διαγραμματικά η μετοχή έχει πάρει αυξημένη γωνία ανοδικής κλίσης μετά και την ανοδική δραπέτευση από το πλαγιοκαθοδικό κανάλι του Αυγούστου, στα 2,15 ευρώ. Η κίνηση δείχνει ότι μπορεί να έχει συνέχεια έως και τα 2,60 ευρώ και εκεί αναλόγως με τη πορεία του γενικού κλίματος θα πάρει τις αποφάσεις για τα 3 ευρώ. Αλλαγή σχεδιασμού με τη καθοδική διάσπαση της στήριξης των 2,28 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η μετοχή έχει πραγματοποιήσει από τις αρχές του Σεπτέμβρη 279 χιλ τεμάχια και άνοδο +11,9%.
Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου έχει ίδια κεφάλαια στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 9,46 εκατ. ευρώ με το καθαρό ταμείο της να κλείνει στα 677 χιλ ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει επίσης και φωτοβολταϊκό σταθμό 1,3 MWp ο οποίος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και την διαθέτει στο Δίκτυο. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας με χθεσινό κλείσιμο τα 0,575 ευρώ φτάνει τα 6,6 εκατ. ευρώ. Τεχνικά η μετοχή της εταιρείας έχει βρει ως ισχυρό σημείο αντίστασης την περιοχή των 0,8280 ευρώ με αποτέλεσμα να κάνει διερευνητικές προσπάθειες πισωγυρίσματος προς εύρεση δυνάμεων για την ανοδική δραπέτευση και κίνηση προς τα 1,35 ευρώ. Σημείο αναφοράς μη καθοδικής διάσπασης τα 0,45 με 0,4250 ευρώ. Σημαντικό πρόβλημα η χαμηλή εμπορευσιμότητα της μετοχής με το συνολικό όγκο από της αρχές του έτους να μη ξεπερνάει τα 300 χιλ. τεμάχια με μέσο όρο τα 0,68 ευρώ.
Τέλος η Lavipharm παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αύξηση στο κύκλο εργασιών κατά 13% από 16,2 εκατ. ευρώ στα 18,3 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους στα 2,2 εκατ. ευρώ από 600 χιλ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η μετοχή της εταιρείας η οποία συναλλάσσεται στην υπό επιτήρηση αγορά (τα ίδια κεφάλαια είναι -12,2 εκατ. ευρώ) στη τιμή κλεισίματος των 0,37 ευρώ έχει κεφαλαιοποίηση 18,9 εκατ. ευρώ. Επίσης από τις αρχές του Σεπτέμβρη έχει πραγματοποιήσει άνοδο 27% με όγκο συναλλαγών 282 χιλ. τεμαχίων. Διαγραμματικά η μετοχή αποτυπώνεται να έχει διασπάσει ανοδικά την ισχυρή μακροπρόθεσμη αντίσταση του καλοκαιριού του 2019, στα 0,3240 ευρώ και να θέτει ως επόμενο στόχο τα 0,55 ευρώ.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.