Το παιχνίδι και ο ωχαδερφισμός
Σήμερα θα σας κάνω μια μικρή αφήγηση ενός αρκετά επιμορφωτικού «παιχνιδιού» που παρακολούθησα στην Αμερική σε ένα από τα σεμινάρια του Van K. Tharp, Ph.D. για τη διαχείριση κινδύνου (risk management). Το σεμινάριο είχε διάρκεια περίπου 3 ώρες και στοίχιζε τότε 1100 δολάρια.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο Van Tharp ( https://www.vantharp.com/) είναι ένας από τους πλέον γνωστούς μέντορες και συμβούλους επενδυτικών συναλλαγών υψηλού επιπέδου. Τα βιβλία που έχει γράψει συγκαταλέγονται εδώ και δύο δεκαετίες στο top 10 των πιο κορυφαίων πωλήσεων. Έχει προπονήσει μερικούς από τους πλέον καλύτερους … “μάγους” επενδυτές στο κόσμου.
Στην αρχή λοιπόν του 3ωρου σεμιναρίου, όπου λάμβαναν μέρος 70 ακροατές, αφού πρώτα μας μοίρασαν οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου από ένα μικρό tablet, μπλοκάκι σημειώσεων, κομπιουτεράκι, μολύβι και γόμα για τις πράξεις, μας εξήγησαν τους όρους του παιχνιδιού όπου θα πραγματοποιούσαμε ηλεκτρονικά μέσα από το εν λόγω tablet και θα είχε ως βασικό σκοπό τη κατανόηση της διαχείρισης του ρίσκου σε κάθε επενδυτική κίνηση που θα κάναμε.
Η πρώτη μου σκέψη ήρθε αβίαστα στο αρχάριο τότε μυαλό μου…”Πάμε για χοντρό ρεζιλίκι”.
Ο κάθε ακροατής λοιπόν είχε ως εικονικό κεφάλαιο 100 χιλιάδες δολάρια, που θα μπορούσε όμως να τα μοχλεύσει έως και το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Υπήρχε επίσης μπροστά από τον Van Tharp μια κληρωτίδα με 30 μπαλάκια του ping pong, όπου το κάθε ένα είχε αναγραφόμενο το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς και αντιπροσώπευε 30 διαφορετικές κινήσεις (trades).
Υπήρχαν 15 κινήσεις με κερδοφόρο αποτέλεσμα, που ξεκίναγε από το +2% και έφτανε έως και το +20% και 15 κινήσεις με ζημιογόνο αποτέλεσμα, που ξεκίναγε από το -4% και έφτανε έως τα -15%.
Η πρόσθεση και των 30 κινήσεων έβγαζε στο τέλος κερδοφόρο αποτέλεσμα. Εφόσον δηλαδή είχε θετικό πρόσημο θα έπρεπε όλοι να είμασταν κερδισμένοι στο τέλος.
Αμ δε φιλαράκι.
Πριν βγει από τη κληρωτίδα το μπαλάκι με το ποσοστό του κέρδους ή της ζημιάς ο ακροατής παύλα επενδυτής θα έπρεπε να δηλώσει μέσα από το tablet το κεφάλαιο, που θα «ποντάριζε» ξεκινώντας από τα 1000 δολάρια έως και το 1 εκατομμύριο. Όλα μέσα δηλαδή και τα ρέστα μου.
Νικητής θα ήταν αυτός που θα έβγαζε μετά την ολοκλήρωση των 30 κινήσεων το μεγαλύτερο κέρδος και τα περισσότερα λεφτά στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο.
Εκεί ακριβώς ήταν η παγίδα, που μας είχε στήσει ο Dr. Van Tharp, καθώς διόλου δε μας ανέφερε ότι ο βασικός μας σκοπός ήταν να περιφρουρήσουμε το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων και όχι να γίνουμε πλούσιοι. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ακροατών ήταν επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές μεγάλων χαρτοφυλακίων αυτό που ακολούθησε ήταν ένα σκέτο Βατερλό.
Μετά από τις 3 αρχικές κερδοφόρες κινήσεις, που βγήκαν από τη κληρωτίδα (+4% , +2,5% και +6%) ήρθαν 8 συνεχόμενες ζημιογόνες κινήσεις, που ήταν ικανές λόγω και της μόχλευσης να σε ξεβρακώσουν μηδενίζοντας το πραγματικό κεφάλαιο των 100 χιλιάδων δολαρίων.
Εκεί λοιπόν το 78% των παρευρισκομένων δήλωσε πτώχευση.
Μέσα σε αυτούς εκτός από εμένα, που κατάφερα μάλλον λόγω τύχης να φτάσω στην 20η κίνηση ήταν και άλλοι δύο Έλληνες οι οποίοι μεταξύ της 6ης και 8ης επενδυτικής κίνησης είχαν βάλει όχι μόνο φουρνέλο στο κεφάλαιο αλλά χρώσταγαν κιόλας.
Από όλους λοιπόν τους ακροατές μόλις το 5% κατάφερε και έβγαλε ένα υποτυπώδες κέρδος ενώ το 2% έγινε σχεδόν πλούσιο με το γυναικείο φύλο (!!) να κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις.
Αρκετά ήταν τα διδάγματα που πηγάζουν από το τόσο απλοϊκό «παιχνίδι», όμως τα βασικά ήταν δύο.
Πρώτον η έστω και μικρή μόχλευση κυρίως σε μετοχές, ETFs, εμπορεύματα, κρυπτονομίσματα και λιγότερο σε δείκτες και Forex αποτελούσε και αποτελεί αναμφιβόλως το σαράκι, που κατατρώει το επενδυτικό κεφάλαιο.
Δεύτερο δίδαγμα και συνάμα σωτήριο είναι η ύπαρξη πριν το άνοιγμα της όποιας κίνησης αγοράς ή πώλησης μιας σθεναρής στοχοποιημένης επιτρεπόμενης ζημιάς. Κοινώς δηλαδή να γνωρίζεις σε κάθε κίνηση πόσα είσαι διατεθειμένος να χάσεις για να πάρεις το ανάλογο μέγεθος στην αξία που θέλεις να επενδύσεις.
Δυστυχώς σύμφωνα με την πολύχρονη πείρα μου και στο πρώτο αλλά κυρίως στο δεύτερο ο Έλληνας επενδυτής μέσω της κληρονομικής κουλτούρας και του ωχαδερφισμού έχει στη κυριολεξία μαύρα μεσάνυχτα.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.