Το σύνδρομο Σπανοβαγγελοδημήτρης
H πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών αποδεικνύουν μέσα από τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν για το πρώτο εξάμηνο του 2021 ότι διάγουν μια από τις πλέον κερδοφόρες χρονιές της τελευταίας οκταετίας για να μη πω δεκαετίας. Ορισμένες μάλιστα από αυτές χτυπάνε δυναμικά limit up καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων και κερδών αφήνοντας έτσι μέσα από την υψηλή κερδοφορία και τις ισχυρές ταμειακές ροές μια σημαντική επιχειρηματική παρακαταθήκη για την επόμενη τριετία. Τα ποσοστά αύξησης των εταιρικών κερδών σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνούν το 100% όταν έρχονται σε σύγκριση όχι μόνο με το στριφνό 2020 αλλά και με αυτό του 2019 και του 2018. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 αποτελεί απλά η αφετηρία μιας έντονης αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας που θα διαρκέσει σύμφωνα με το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα επόμενα δέκα χρόνια διατηρώντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% κατά μέσο όρο ανά χρόνο τότε είναι ηλίου φαεινότερο ότι πολλές από τις εισηγμένες εταιρείες δεν μας έχουν δείξει σχεδόν τίποτα από τις προστιθέμενες αξίες που θα ξεδιπλώσουν μέσα και από τις εισροές των επενδυτικών κεφαλαίων μαμούθ όχι μόνο από το ταμείο ανάκαμψης αλλά και από γιγάντιους επενδυτικούς οίκους που βρίσκονται ήδη στο κατώφλι της χώρας.
Και όμως η αγορά παρά τα πολύ αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνει από την ισχυρή κερδοφορία των εισηγμένων, τις μελλοντικές θετικές εξελίξεις που αποτυπώνουν πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες, την εκτίναξη της βιομηχανικής παραγωγής, την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων, τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, την επιστροφή του τουρισμού και την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής δεν κάνει μέχρι τώρα τίποτα άλλο από το να… αλληθωρίζει.
Ακολουθεί, όπως λένε και οι παλιοί, το “σύνδρομο” του Σπανοβαγγελοδημήτρη (η χαρακτηριστική φιγούρα με τον Βασίλη Αυλωνίτη στη «Σωφερίνα» του Αλέκου Σακελλάριου) , όπου αλλού κοίταζε, αλλού έβλεπε και αλλού πήγαινε. Έτσι και η αγορά στο άκουσμα των πολύ θετικών εταιρικών νέων αλληθωρίζει τραβώντας άλλη πορεία από αυτή που θα έπρεπε. Πλείστα είναι τα παραδείγματα των εταιρείων που θα έπρεπε η αγορά να ανηφορίζει αντί να κατηφορίζει.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.