Ψάχνοντας τις άμυνες
Μια πρόγευση για το πικρό ποτήρι που θα αναγκαστεί να πιει η αγορά είχαμε δώσει στο άρθρο “ Προσοχή στο κενό” στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Εκεί με τη βοήθεια τις εμπεριστατωμένης τεχνικής ανάλυσης σε διαφορετικά time frames του Γενικού Δείκτη είχαμε εντοπίσει τόσο την έντονη ανοδική δυσπραγία του όσο και την υποβόσκουσα εκδήλωση μιας λυτρωτικής σύγκρουσης με το σημαντικό επίπεδο στήριξης των 600 με 580 μονάδων. Μάλιστα είχαμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση της περιοχής στήριξης των 580 μονάδων, καθώς εάν εκπληρωνόταν θα άνοιγε για τα καλά το κατηφορικό δρόμο για το κατώφλι του δωδεκαετή στροφέα ανέγερσης, στις 510 με 495 μονάδες.
Πράγματι ο Γενικός Δείκτης παρά τη διήμερη προσπάθειά του να κρατηθεί μέσα στο πλαγιοκαθοδικό κανάλι “R”, στις 594 μονάδες, δεν άντεξε και με τη βοήθεια των αρνητικών νέων πραγματοποίησε καθοδικό χάσμα διαλύοντας και τη σημαντική διαγραμματική στήριξη των 585 με 580 μονάδων. Τμήση η οποία συνοδεύτηκε και με τον ισχυρό τζίρο συναλλαγών των 82,4 εκατ. ευρώ.
Η χθεσινή έντονη πτωτική κίνηση του Γενικού Δείκτη εάν δε «μαζευτεί» άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις επανακαταλαμβάνοντας τις 585 μονάδες, μπορεί να αποτυπώσει ένα πτωτικό κρέμασμα του δείκτη προς το επίπεδο αναχαίτισης των πωλητών, στις 530 με 500 μονάδες. Σε σχέση όμως με το περασμένο Μάρτιο, αυτή τη φορά, η περιοχή που εκτείνεται μεταξύ των 510 με 495 μονάδων πολύ δύσκολα θα καταστρατηγηθεί από τους πωλητές, όχι μόνο γιατί από εκεί περνάει ο σημαίνων 12ετής στροφέας αλλά κυρίως γιατί η «ρύθμιση» του 45% της κίνησης του Γενικού Δείκτη γίνεται πλέον από επτά αμυντικές μετοχές που δύσκολα θα παραδώσουν έδαφος στις πτωτικές ορέξεις των Bears.
Η μετοχές αυτές κατά σειρά βαρύτητας είναι ο ΟΤΕ, η Coca Cola HBC, ο Μυτιληναίος, η Τενέργα (ναι έχει σκαρφαλώσει στη 4η θέση), ο ΟΠΑΠ, τα Jumbo και οTITAN International. Όμιλοι οι οποίοι έχουν αποδείξει από τα οικονομικά τους αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ότι παραμένουν αλώβητοι.
Να τονιστεί ότι στην άσχημη βύθιση του περασμένου Μαρτίου σημαντική ευθύνη είχαν οι τότε δεικτοβαρείς τράπεζες, που τώρα ελέγχουν ένα μόλις 13,7% με τη Πειραιώς να έχει γκρεμιστεί στο 1,72% συμμετοχή και τα διυλιστήρια της Motor Oil και των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετά και την εξαυλωτική πτώση τους έχουν κατέβει αντίστοιχα στην 12 και 16 θέση της κατάταξης.
Προχωρώντας στο μηνιαίο διάγραμμα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap αυτό που δε θα πρέπει να αποτυπωθεί είναι ένα κλείσιμο στη τελευταία μέρα του Οκτώβρη, κάτω από το όριο στήριξης των 1300 μονάδων. Ένα μηνιαίο κλείσιμο κάτω από τις 1300 μονάδες με το υπερμέγεθες καθοδικό σώμα που έχει αποτυπώσει στο υπάρχον candlestick θα δημιουργούσε έντονες υποψίες πτωτικής κίνησης και στον επόμενο μήνα με στόχο τις 1175 με 1150 μονάδες. Κλείσιμο όμως πάνω από τις 1300 μονάδες σε συνδυασμό με μια σταθεροποιητική πάλη του δείκτη στις αρχές του Νοεμβρίου πέριξ της περιοχής των 1260 με 1350 μπορεί να καλλιεργήσει έναν τοπικό πυθμένα αντιστροφής της κυρίαρχης τάσης.
Ο δείκτης FTSE/XA Mid & Small Cap Θεμελιωδών Μεγεθών (FTSEMSFW) όπου περιλαμβάνει εταιρείες που έχουν υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας, ανάπτυξης και αξίας σε συνδυασμό με χαμηλούς δείκτες δανειακών υποχρεώσεων, όπως η Profile, τα Πλαστικά Κρήτης, η Space, η Paperpack, η Autohellasκα. παρουσιάζεται στο εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών να δοκιμάζει την πάνω πλευρά του τμημένου τριγωνικού σχηματισμού, στις 2450 μονάδες. Εδώ σε σχέση με τους παραπάνω δείκτες είναι εμφανής η άρνηση του FTSEMSFW να ακολουθήσει το γρήγορο καθοδικό momentum των άλλων δύο πόσο μάλλον να πλησιάσει και τα χαμηλά του Μαρτίου. Βάση αυτής της διαγραμματικής εντύπωσης και των ακόμα ανοδικών αργών τεχνικών ταλαντωτών θα θέταμε ως πιθανό τοπικό πυθμένα την περιοχή των 2380 με 2350 μονάδων.
Τελευταίο άφησα το κατατρεγμένο Τραπεζικό Δείκτη, όπου πλέον μετά και τη καθοδική διάλυση των 263 μονάδων έχει ανοίξει το δρόμο για αχαρτογράφητες περιοχές. Μέσω το Fibonacci πλεγμάτων θα δίναμε ως πιθανό σημείο σθεναρής στήριξης τις περιοχές των 227 και των 208 μονάδων. Αρνητική είναι και η ένδειξη που πηγάζει από το δείκτη Σχετικής Ισχύος (RSI), καθώς πλέον έχει διατρήσει το μέχρι πρότινος πάτωμα των 34 μονάδων.
Η άοκνη αυτή εξαθλίωση των τραπεζικών μετοχών μου προκαλεί ιδιαίτερη θλίψη, καθώς η πρώτη μου μετοχική αξία που αγόρασα ως πρωτάρης επενδυτής λίγο πριν τη δύση της δεκαετίας του ‘80 ήταν εκείνη της Εθνικής Τράπεζας υπό τη τότε διοίκηση του Στέλιου Παναγόπουλου, του νεότερου σε ηλικία διοικητή στην ιστορία της Εθνικής Τράπεζας.
Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.